Годишен отчет за дейността на риболовно сдружение „Олимпик 2002“ 2018

Здравейте приятели!
Настъпи време за равносметката на това, какво свършихме през 2018 година. Ще бъдем кратки и лаконични, защото ако трябва да изброяваме всичко, то няма да ни стигне времето. 🙂 2018 година беше изключително успешна, ползотворна и важна за риболовно сдружение „Олимпик 2002“, защото:

1) Показахме и доказахме на държавните институции, че риболовното бракониерство не е маловажен проблем и гласа на любителя риболовец най-накрая бе чут. Ще продължаваме да ги натискаме и да отстояваме интересите на любителите риболовци.

2) През годината извършихме проверки по суша и вода на 6 водоема: река Марица и Въча, язовир Батак, 40-те Извора, Домлян и Пясъчник, като част от проверките бяха съвместно с ИАРА Пловдив и местните риболовни организации. Радваме се, че успешно работим с нашите последователи и винаги е удоволствие за нас да им помагаме с каквото можем. Надяваме се добрата съвместна работа и сговор да продължи и през слеващите години. Подадохме сигнали за мародерства и по други водоеми на страната, при които нарушителите бяха наказани от отговорните институции!

3) Приблизителният метраж на заловените и унищожени мрежи за 2018 г., от членовете на риболовно сдружение „Олимпик 2002“, е както следва:
– яз. Пясъчник – 16 броя мрежи с обща дължина 5380 м;
– река Марица – една мрежа с дължина 150 м;
– яз. Батак – една мрежа с дължина 150 м и 102 коша за раци;
– река Въча – 2 мрежи с обща дължина 40 м.
Общата дължина на унищожените мрежи за годината е 5720 м. Приоритет в опазването ни остава язовир Пясъчник. Спрямо предходните години извадения метраж е по-малък, като се наблюдава, че бракониерите вече залагат на по-къси мрежи, които държат по-малко време в работно положение, но въпреки това успяваме да им противодействаме успешно. Спасихме тонове риба (в буквалния смисъл) от бракониерските мрежи, включително трофейни екземпляри, на които риболовците имаха възможността да се радват през годината на язовир Пясъчник. Заловени са двама мрежаря, като се конфискува и бракониерско оборудване.

4) След организиране на работни срещи с ръководството на ИАРА променихме и прецизирахме текстовете в „Закона за рибарство и аквакултури“, като го и допълнихме. Прецизирахме и спорният член 238 от Наказателния Кодекс. Приемането на новия закон малко се проточи, но това не зависеше от нас. Издействахме повече права на инспекторите и минимум 5% от стойността на продадените риболовни билети през предходната година да бъдат разходвани за зарибяване на водоемите ни – смятаме, че това е напълно редно. С това искаме да ви стимулираме, малко от малко, че има смисъл от това да си изваждате риболовни билети и да сме сигурни, че някаква част, макар и малка, се връща от тях под формата на рибки във водоемите ни, а също и да бъдете изрядни и съвестни риболовци. За приемането на текстовете на новия закон спомогнаха и други риболовни организации, които по нашия пример се включиха в борбата с бракониерството в България на по-късен етап и свършиха отлична работа. Поздравяваме сдружение „Рибар“ за смелите и решителни действия! Радваме се, че последователите на каузата ни стават все повече, всяка година! Пожелаваме им все така да взимат добрия пример от нас и да го показват, като същевременно да не се превръщат в арендатори и феодали, заграбвайки големите язовири – те трябва да останат със свободен достъп и статут за всички риболовци, граждани и гости на Република България! Не забравяйте, че вие вършите тази работа доброволно – не я превръщайте в уродлив бизнес, защото ще изгубите не само нашата подкрепа, но и тази на любителите риболовци, които са ви дарили пари за зарибяване и техника и са ви помогнали с физическа помощ при ваденето на мрежите и създаването на вашето име!

5) Подадохме сигнали в прокуратура Пловдив и благодарение на действията ни знаков бракониер от язовир Пясъчник, е притиснат до стената и му е връчено уведомление за образувано наказателно постановление за бракониерство. Подробности ще има по-късно през 2019 година. Рано или късно, един по един, ще изчистим всички браковци по законен път, но за това е нужно време и упорит труд, който само ние си знаем какво ни коства! Отстрани или зад компютъра може да изгледжда лесно, но не е. Ще се радваме към проверките ни на терен да се присъединият нови хора, с които да разширим още повече фронта и да затегнем примката над браковците. Докога ще ги търпите да ви ограбват, печелейки на гръба на държавния ресурс и общо благо, унищожавайки вашите риби и любимо хоби?

6) Борим се и с лакомите „любители риболовци“, които прибират маломерни риби или над разрешената тегловна дневна норма от 3 кг. Там работата е много трудна, но факт са множеството написани актове за различни нарушения по водоемите, при инициираните от нас проверки с ИАРА, което не говори с добро за масовия риболовец. Доста време ще е нужно, за да се сложат нещата в ред.

7) Продължаваме да се борим с безумието да бъдат „усвоени“ 41 млн лева в коритото на река Марица в градската част на Пловдив, унищожавайки я напълно! Подадохме жалба в МОСВ срещу решението на РИОСВ Пловдив за одобрено инвестиционно предложение на Община Пловдив. Сдружение за аграрни и екологични проекти ГЕО обжалва решението по ОВОС на проекта в Пловдивския административен съд. По процедура от МОСВ към делото са присъединени жалбите ни с БДЗП, които изпратихме до МОСВ. Както виждате не сме сами на фронта, но за съжаление не получаваме достатъчно подкрепа от вас, макар и да ви информирахме за проблема няколко пъти. Това е много жалко, защото маса хора от вас редовно питат „къде са зелените сега“. Ами ето ни – борим се, а вие къде сте? Унищожиха и бетонираха природата ни – докога ще ги тръпите?!! Вие къде сте?
Предстои развръзка по жалбите и делото. За момента (април 2019) делото е на ръчна спирачка, с което спечелихме още няколко месеца живот на дивата ни и прекрасна река, преди тя да бъде тотално обезобразена, разрушена и едва ли не опитомена в сърцето на втория по население град в България – Пловдив. Надяваме се в скоро време апатията на пловдивчани да умре и те да се събудят от дълбокия сън, причинен им от лъжите на управляващите и да спасят последната останала дива екосистема в града.
Удоволствие е за нас да си партнираме с колегите от БДЗП и им благодарим, че ни отвориха очите за случващото се под носа на всички ни. Благодарим им за ползотворната работа и се надяваме да спечелим не само битката за Марица, но и още много други! 

8) Направихме 5 зарибявания на язовир Пясъчник с 5 вида отраснали рибки – европейски сом, шаран, бял амур, бял толстолоб и каракуда. Като добавим и никулденския сом с тегло от 38 килограма, то тази година се справихме повече от отлично със зарибяванията! Общата стойност на зарибяванията ни през 2018 година надхвърли малко над 9 000 лева. Този страхотен резултат е вследствие на това, че все повече хора повярваха в нас и сдружението ни, закупувайки си членски карти или свидетелство за дарение! Надяваме се тези от вас, които не са повярвали в идеалите ни, час по-скоро да го направят, защото колкото повече хора сме, по-задружни и обединени, толкова повече успехите ни ще радват риболовците в България – правим го за всички вас напълно доброволно! Както виждате всяка стотинка превръщаме в рибка или унищожена мрежа и съвсем скоро ще берем плодовете на задружния ни труд!
Имахме намерение да пуснем сомчета в Марица през 2018-та, но поради недостига на зарибителен материал на пазара, го отложихме за 2019 година.

9) Организирахме и реализирахме две благотворителни риболовни състезания – „FilStar Urban Spinning Fest – 2018“ и „Домлян Big Fish“, съответно на река Марица в Пловдив и язовир Домлян. Набрахме парични средства за зарибяване и опазване, като цялата сума от „Домлян Big Fish“ бе дарена от нас на приятелите ни от новосформираното местно сдружение „Приятели на язовир Домлян“.
Изказваме сърдечни благодарности на двата генерални спонсора на двете спортни благотворителни събитя  – 
FilStar и Big Fish, както и на нашите партньори от риболовните магазини, които също ни подкрепиха в тези начинания. Пожелаваме ви крепко здраве и още по успешен бизнес през 2019 година!

10) Организирахме и други по-малки прояви и инициативи, които бяха свързани с набиране на парични средства за зарбияване и опазване. Искрени благодарности на всички хора, които се включиха в тях и не останаха бездушни! Вие също спомогнахте за осъществяването на една благородна и безкористна кауза и един по-добър риболовен свят! Когато малките жестове от ваша страна се съберат на едно място, то резултата от нашите действия става още по-значителен и най-вече видим!

11) През 2018-та година членски карти на сдружение „Олимпик 2002“ се издаваха в 9 физически риболовни и 2 онлайн магазина, в 6 града на страната.
Ако във вашия град няма разпространение на членски карти, то винаги можете да си поръчате такава от двата онлайн магазина, който ни подпомагат дейно и безусловно. Доставката на членската карта до офис на Еконт се поема от онлайн магзина, от който можете да си закупите освен картата, също и  желаното риболовно оборудване, съчетавайки приятното с полезното.
Отворени сме към предложения от всички риболовни магазини в страната, които искат и са мотивирани да разпространяват наши членски карти – пишете ни!

12) Стартирахме отлично сътрудничество с рибовъдно стопанство „Шестица“ (гр. Казанлък) за отглеждане и закупуване на зарибителен материал. Според нас това е най-доброто рибовъдно стопанство в страната и отглеждането на малките рибки там е на топ ниво! Сами можете да се уверите в това, преглеждайки публикацията малко по-долу. Горещо препоръчваме на всички ви „Шестица“-та, защото там се прилагат съвременни и ефективни технологии за отглеждане на чудесен зарибител от всякакъв вид! 

13) Закупихме лодка на сдружението с двигател и колесар, както и друго оборудване за нуждите на проверките на терен. Инвестирахме не малко прачини средства, постъпили от членския внос и дарения, но усилията си заслужаваха.

14) Спечелихме много приятели и симпатизанти на сдружението, които надяваме се да запазим и удвоим през 2019 година, защото „Съединението прави силата“!

И всичко по-горе постигнахме благодарение на това, че сме отдадени доброволно на каузата за един по-добър риболовен свят и вашата вяра и подкрепа в нас. Радваме се, че оценявате нашия труд и се надяваме да не стоите дръпнати настрана, а да приемете каузата още повече и да се включите дейно в мероприятията на сдружението, защото колкото повече хора сме, толкова по-бързо ще променим средата към по-доброто – заедно винаги можем повече! Разбираме, че може някъде и ние да сме сгрешили в нещо (няма безгрешни хора) и ще се радваме заедно с вас тези грешки да ги елиминираме, като ги надградим.
Ние продължаваме да браним напълно доброволно водоемите ни до пълното унищожение на бракониерската мафия и да защитаваме интересите на редовните и съвестни любители риболовци, защото ни писна да бъдем игнорирани и нашия глас да не бъде чуван! Писна  ни да бъдем ограбвани и да стоим безучастно, докато други хора се облагодетелстват или нехаят за случващото се в милата ни родина! Бракониерството ви ограбава! Ще бъдем коректив за държавните институции и ще ги заставяме да си вършат съвестно работните задължения, а не да спят, защото това им е работата – да работят за благото и в името на народа. Ще бъдем лоши към тях, когато тряба и добри, ако са си свършили отлично и мотивирано работата. Не забравяйте, че техните заплати се плащат от нашите данъци!!

Риболовно сдружение „Олимпик 2002“ пожелава успешна година на всички вас, които ни подкрепяте и уважавате. Нека успехите ви бъдат, както в личен план, така в работен и риболовен! 🙂 Бъдете здрави, бъдете будни и нека спрем бракониерството заедно, защото то ни ограбва – ограбва личното ни време, средствата ни и мечтите ни да се преборим с някоя трофейна риба или просто да имаме един прекрасен и отпускащ риболовен излет без нерви, след натоварената работна седмица! 

P.S. : Благодарим на тези от вас, които отделиха от личното си време, за да прочетат докрай какво свършихме през 2018-та – това означава, че сте един от нас! 🙂 

Leave a Comment