Зарибяване на яз. Пясъчник с каракуда 2018

Здравейте олимпийци и приятели на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!  Представяме на вашето внимание отчет от свършената работа, относно зарибяването с каракуда на язовир Пясъчник.

В началото на ноември месец получихме предложение от рибарник за каракуди с размер колкото шамар. Позаинтересовахме се какво-що и след кратки преговори забихме с рибарника цена от 70 стотинки за килограм. 🙂 Решихме да направим още едно „последно“ зарибяване на Пясъчник. Количеството, което заявихме бе 1 тон, като транспорта на рибите го организирахме със собствените си автомобили. Рибарникът бе разположен на сравнително близко разстояние от Пясъчник – на не повече от 30 км, което още повече ни удовлетворяваше! Решихме, че е нужно за това зарибяване да съберем отделно пари и се организирахме в рамките на седмица да съберем 700 лева. Новината бе обявена и в членската ни група във Фейсбук – Сдружение Олимпик 2002 –  опазване и зарибяване“. За седмица се събраха общо 1140 лв, което надмина очакванията ни за единия тон каракуда. 🙂 Представяме ви имената на дарителите, като сме ги подредили по големина на дарението и начин на получаване.

Лично предаване:

– Румен Панов – 140 лв;
– И. – 100 лв;
– Димитър Китков – 40 лв;
– Валентин Данаилов – 30 лв;
– Евгени Минчев – 30 лв;
– Георги Томов – 30 лв;
– Тодор Сотиров – 20 лв;
– Генади Алтънов – 20 лв;
– Димитър Кузманов – 20 лв;
– Стефан Миндизов – 20 лв;
– Тодор Тодоров – 20 лв;
– Георги Георгиев – 20 лв;
– Илия Сотиров – 20 лв;
– Петър Бургов – 20 лв;
– Групата на „кмета“ – 60 лв; 🙂 
– Величко VN – 20 лв;
– Георги Йорданов – 20 лв;
– Трендафил Манджуков – 20 лв;
– Йордан Танев – 20 лв;

Превод по банков път:

– Иван Димитров – 100 лв;
– Тодор Папучаров – 60 лв;
– Румен Йорданов – 50 лв;
– Ангел Парпулов – 20 лв;
– Алесандър Хамбарски – 20 лв;
– Стоян Писков – 20 лв;

Пари получени по Еконт – 100 лв.

Пари получени по PayPal:

– Димитър Велков – 100 лв;
– Петър Гацев – 50 лв;
– Ивайло Иванов – 50 лв.

Ето и как премина акцията! 
Към 11 часа на 17.11.2018 бяхме на рибарника и започнахме прехвърлянето на каракудите. Всяка касетка бе претеглена и записана, след което рибите бяха изсипани в ремарке, за да бъдат равномерно разпределени и да не се мачкат. Всички знаем колко издръжлива е каракудата, та този начин на превоз не представлява проблем за тяхното транспортиране до Пясъка, още повече, че язовира бе на около няма и 30 минути път с автомобил, а времето относително студено. 

Каракудите бяха допълнително обливани с вода, за да отхвърлим всички съмнения за влошаването на тяхното здраве по време на извозването им до местата на пускане.

Напълнихме три ремаркета с каракуда, като крайното тегло на зарибителя бе 940 килограма, а масовия размер бе около 12-15 см.
В този ден на Пясъчник имаше доста рибари и поради това решихме да пуснем рибите на три отделни точки. Първото ремарке бе пуснато след пускалото на лодките под „бунгалата“, в посока устиеото на язовира. 

Второто ремарке бе пуснато на „топлата вода“, а третото – на самото устие на Пясъчник.

В крайна сметка, пуснахме 940 килограма каракуда на обща стойност 650 лева. Останалата сума – 490 лв, искахме да инвестираме във второ зарибяване с каракуда, но се оказа, че сме изчерпали материала в рибарника. 🙂 Тези средства решихме да ги пренасочим към другата ни не по-малко важна дейност – опазване, тъй като са ни нужни парички и затова. 
Искрени благодарности изказваме на всички дарители и на хората, които се заеха със задачата да пуснат рибите в язовира! С това зарибявaнията ни, които реализирахме на Пясъчник тази година, нарастнаха до пет!! Благодарение на всички вас успяхме да обогатим рибното богатство на язовира с общо пет вида риби – европейски сом, шаран, бял амур, бял толстолоб и каракуда. Като добавим и никулденския сом, който пуснахме наскоро, то тази година се справихме повече от отлично със зарибяванията! Този страхотен резултат е вследствие и на това, че все повече хора повярваха в нас и сдружението ни! Надяваме се тези от вас, които не са повярвали в нас, час по-скоро да го направят, защото колкото повече хора сме, по-задружни и обединени, толкова повече успехите ни ще радват риболовците в България – правим го за всички вас! Както виждате всяка стотинка превръщаме в рибка и съвсем скоро ще берем плодовете на задружния ни труд! 
По традиция, освен снимковия материал, сме подготвили и видео от пускането на каракудите, което можете да изгледате в 
YouTube канала на сдружението. 
Пожелаваме си новата 2019-та година да бъде още по-успешна за нас в зарибяванията, а ако пък ли не, то поне да повторим този успех. 🙂 Както казва един наш член: „Смелите рибки плуват в правилната посока“! 🙂

Leave a Comment