Акции за залавянето на Радко Дебелия на яз. Пясъчник – част 2

Здравейте колеги!
Започнахме петата година на борба с бракониерите на риба и искаме да ви уверим, че възнамеряваме тази година да е последна… за тях! През това време пробвахме какви ли не способи – с мир, с бой, с прибиране на мрежи една след друга, но тези нагли олигофрени не разбират от нищо! Проблемът е, че обществото продължава да генерира нови крадци на риба, а след кратка почивка се активизират и стари познайници! Нямаше работещ закон, а институциите неглижираха проблема! Наказнието за бракониерите бе само административно и те се връщаха отново по язовирите да бракониерстват, въпреки влезлите в сила актове! ДОКОГА? Затова през изминалата вече 2018-та година, заедно с други доброволчески организации, променихме закона за рибарството и аквакултурите и слабия член 238 от наказателния кодекс, като използването на мрежи във водоеми различни от река Дунав и Черно море без разрешително вече е КРИМИНАЛНО деяние! Изискахме и делегирахме повече права на инспекторите на ИАРА така, че те да не са безсилни, когато се изправят лице в лице с бракониерите. Това не само развръзва ръцете на звената в ИАРА, които искат да работят, но и ни дава възможност на нас, като легитимно сдружение, да заведем дела директно срещу бракониерите, свикнали и решили цял живот да крадат риба от свободните ни за любителски риболов водоеми, които за съжаление останаха твърде малко.
За целта сдружение „Олимпик 2002“ реши отново да покаже какво трябва да се направи, за да може един бракониер да влезе в затвора по новия закон! Ние се заехме първи да извървим трънливия път през миналата година – през сигнал в полицията, следствие, прокуратура, адвокати и … надяваме се образуване на първото истинско наказателно постановление за бракониерство!!

През лятото на 2018-та, примамени от многото риба в язовир Пясъчник, няколко познати бракониерски групи щурмуваха язовира без какъвто и да е успех, защото ние бяхаме там и пазехме нашето богатство! Изключително деен и нагъл в това, да се опитва да краде от всички нас, беше тъй добре познатият ни Радко Дебелия!

През юли месец, на 2 пъти сгащихме Радко Дебелия, като след гонки се измъкна от устроените ни засади – едната съвместно с нас и ИАРА, а другата изцяло дело само на ИАРА. Припомняме материалът за първото му провинение на 12 срещу 13 юли:

На третия път обаче, той беше изненадан от нас в колата си на самият бряг на язовира, докато кротко пазеше своите мрежи. Датата на действията е 29-30 юли 2018 година. При опит да бъде задържан, същият подкара нелегалния си джип право срещу добоволците с явната цел да ги прегази!!

Само бързите реакции на хората, опазващи язовира, предодвратиха това някой да бъде сериозно ранен, но все пак едно от момчетата пострада, след като гумата на джипа мина през неговият крак. По-долу на снимката виждате пораженията нанесени от този нагъл престъпник…

От всички тези действия на наглия бракониер последваха актове, жалби в РПУ Хисаря и официално входирана жалба в районна прокуратура Пловдив срещу това лице, мародерстващо от години яз. Пясъчник и други водоеми. Припомняме, че той има и предишни провинения за бракониерство с влезли в сила наказтелни постановления – един истински престъпник!

За съжаление, както забелязвате (от юли месец насам), процедурното време е доста голямо, но срещу лицето Радко Дебелия е събрана достатъчно информация за бракониерските му набези, оформена в цели две папки, като актовете срещу него възлизат на 11 000 лева. Те му бяха връчени като коледен подарък и от тях вече няма как да избяга!!

В началото на месец март 2019 г. със същото лице ще се видим в съда и ще покажем на всички, че сме непреклонни в борбата ни за това да прочистим родните ни водоеми от такива паразити като Радко Дебелия! Намеренията ни са да превърнем водоемите ни в едно прекрасно място за отдих и спортен риболов, каквото по принцип би трябвало да бъдат, но не са!
Всички тези действия струват на сдружението ни много време, сили, финансови средства и нерви, като това, което правим не го правим само за нас си, а за всички български любители риболовци! Надяваме се, че показвайки ви тези резултати от акциите срещу този наглец (с известно закъснение, породено от това, че не трябваше да се публикуват през това време доказателства и подробности) ще оцените нашия труд, подкрепяйки каузата ни! Дано сме трогнали и тези от вас, които до този момент не вярват в нашите усилия и ги отричат, цъкайки с език и стоейки настрана от всичко, което реално се случва. Най-лесната част – битката на полето е свършена! Предстои ни по-трудната част – съдебните битки, доказвайки правотата на нашите действия и кауза! Станете част от риболовната ни армияза да натиснем още повече бракониерите, които унищожиха водоемите ни и продължават да безчинстват, необезпокоявано под погледа на държавните институции! 

Leave a Comment