Зарибяване на язовир Пясъчник с шаранови риби 2018

Ето, че премина и последното планирано зарибяване на язовир Пясъчник за 2018 година. На вашето внимание представяме пълен отчет за свършена работа. 
Както писахме преди време, плануваните ни традицонни пролетни зарибявания на язовир Пясъчник, за тази година, се поотложиха във времето. Е, както е рекъл народа по-добре късно отколкото никога. 🙂 
В средата на годината ви информирахме, че стартирахме официално едно страхотно сътрудничество между риболовно сдружение „Олимпик 2002“ и рибовъдно стопанство „Шестица“!

Имайки такъв сигурен и надежден партньор в лицето на рибовъдно стопанство „Шестица“ обявихме, че тази година ще пуснем не два а три вида шаранови риби в Пясъчник – шаран, бял толстолоб и бял амур! Стартирахме официално дарителската кампания за шарановия микс и започнахме да набираме парични средства.

Докато течеше дарителската кампания търпеливо зачакахме договорения зарибител да поотрасне, за да бъде сигурно, че при пускането на рибките, процента на оцеляемост ще бъде близък до 100 %. На долните две снимки можете да видите какви бяха рибките в даден момент от отглеждането им в рибовъдното стопанство и до какви размери изчакахме те да нарастнат. Както се вижда от снимките отглеждането на рибките в рибовъдно стопанство „Шестица“ е на високо професионално ниво!

Надявахме се да се включат повече риболовци в дарителската кампания, предвид почти целогодишната окупация от хиляди шарандийски биваци по бреговете на Пясъчник, но явно за повечето от тях е по-хубаво само да ловиш и прибираш риби, без да дадеш и стотинка.
Преди да ви покажем как премина зарибяването искаме да изразим благодарността си на следните хора, които не останаха бездушни и се включиха с парички за шарновото зарибяване. И този път сме подредили даренията по начин на получаване и размер.

Издадени свидетелства за дарение:

– С най-голям размер на дарението и първи сред търговските ни партньори се включи риболовен магазин „Риболовна Мания“, град Пловдив – 300 лв;
– Димитър Маринов – 50 лв;
– Марин Антонов – 40 лв;
– Марин Ангелов – 30 лв;
– Сурен Сантъриян – 30 лв;
– Станислав Колев – 30 лв;
– Иво Абрашев – 20 лв;
– Васил Цветков – 20 лв;
– Любомир Паунов – 20 лв;
– Николай Тодоров – 20 лв;
– Борислав Кълчищаров – 20 лв;
– Николай Колев – 20 лв;
– Лъчезар Николов – 20 лв;
– Трендафил Манджуков – 10 лв;
– Петър Атанасов – 10 лв;
– Иван Дечев – 10 лв.

Дарения по PayPal:

– Димитър Велков – 100 лв;
– Петър Гацев – 100 лв;

Дарения по банковата сметка:

 Божидар Йорданов – 30 лв;
– Илиян Илиев – 20 лв;
– Богдан Йотов – 5 лв;

 Други дарения:

– Стоян Куртаков, Ангел Гочев, Минчо Барзеков, Стефан Тухчиев, Борис Карагьозов – 150 лв;
– Димитър Кузманов – 50 лв.

Общата стойност на вашите дарения, които получихме за шарановия микс бе 1105 лв.

И така, ето каква работа свършихме!
Тази година успяхме да пуснем на два пъти шаранов микс в Пясъчник. Припомняме, че на 30.06.2018 пуснахме в язовира общо 20 000 броя рибки от видовете шаран, бял толстолоб и бял амур с размери от 4-8 см. Те ни бяха подарени безвъзмездно от рибовъдно стопанство „Шестица“ – един изключителен жест в знак на стартираното сътрудничество!!

Основното зарибяване бе с ЕДИН ТОН отраснали риби от видовете шаран – 60 %, бял толстолоб – 30 % и бял амур – 10 %. Рибките бяха прилежно приготвени за транспортиране от „Шестица“-та на 12.09.2018-та година, като на ваденето и приготвянето за транспортиране присъства член на сдружението, за да се увери, че всичко с рибките ще е наред. Те бяха превозени професионално от бус на рибарника и бяха съпроводени с автомобил на член на сдружението до яз. Пясъчник. Рибките пристигнаха на язовира малко преди 19 часа на делничния ден. Там ги чакаха членовете на сдружението с две лодки, с които да се разселят отрасналите рибки из всички части на язовира, с цел тяхното оцеляване и добро бъдещо развитие. Това, както се оказа, бе една много трудоемка задача, която отне близо 3 часа. Рибките – около 50 000 броя, изискваха внимателна работа и грижовно отношение.

От снимките е видно цялостното приповдигнато настроение и радостта от добре свършената работа по провеждането на най-масираното зарибяване на яз. Пясъчник с мирна риба в неговата демократична история. Ние, от сдружение „Олимпик 2002“, се надяваме това зарибяване да даде все по-голяма увереност на бъдещите ни дарители за това, че заедно можем да направим чудеса, немислими в близкото минало и още по-бързо да върнем славата на този страхотен язовир като топ риболовна дестинация в България. 

Ето и малка част от новите обитатели на Пясъчник – прекрасно отгледан зарибител! 

За следващата година (2019-та) отново предвиждаме зарибяване на яз. Пясъчник  с шаранови риби, като този път мислим да наблегнем на амура и белия толстолоб – така важен за филтрирането и подобряване качеството на водата в язовира. Всичко обаче зависи от вашите дарения – колкото повече са те, толкова повече зарибител ще пуснем! Допълнително ще ви информираме за това, когато стартираме официално бъдещата дарителска кампания. 

Наред със снимковия материал от акцията по зарибяване ви представяме и кратко филмче:

Ето и каква е равносметката от извършените зарибявания през 2018 година с шаранови риби на язовир Пясъчник.

Направихме две зарибявания през годината. Първото бе с 20 000 броя шаран, бял толстолоб и амур с размери от 4-8 см. Те ни бяха дарени от нашия партньор – рибовъдно стопанство „Шестица“! 

Общата стойност на вашите дарения, които получихме за основното зарибяване бе 1105 лв. Наред с дарителите благодарности изказваме и на нашите членове! От членски внос използвахме 2895 лева за това зарибяване – то нямаше да стане възможно без вашата подкрепа и доверието ви в нашата борба за едно по-добро бъдеще. Така крайната сума за зарибителен материал нарастна точно до 4000 лв. С тези пари закупихме един тон  шаранов микс, разпределен по видове, както следва – 60 % шаран, 30 % бял толстолоб и 10 % бял амур. Размерите на рибките бяха от 5 до 25 сантиметра.

Е, зарибяването вече отдавна е факт. Сега остава всички вие да пазите малките рибки и да им дадете шанс те да пораснат до размери, които ще накарат аванса на макарата ви да запее!
Към настоящият момент съвместните ни проверки с инспектори на ИАРА Пловдив не са спирали и за съжаление е неприятно да го кажем, но при тях констатираме в живарниците на недоборсъвестните риболовци шаранчета от направеното зарибяване! Призоваваме всички да връщат незабавно малките шаранчета, защото глобата ви е 100% сигурна! Приказки от сорта „запазвам ги в живарника за снимки, след което си ги пускам“ не ни минават! Нямате право да задържате маломерни риби и всеки, който си позволи това ще бъде безкомпромисно глобяван, докато не се научи да спазва правилата за риболов в България!!

Честити рибки на всички! 

Leave a Comment