Акции за залавянето на Радко бракониера на яз. Пясъчник – част 1

Здравейте колеги,

След като доброволческите организации от цялата страна, с големи усилия, успяха да прокарат нови промени в Закона за рибарство и аквакултурите (ЗРА) и те влезнаха в сила, членовете на сдружение „Олимпик 2002“, което преди  повече от 4 години постави началото на доброволческата борба с бракониерите, смениха своите приоритети. Вече не ваденето на самата мрежа, а залавянето на бракониера и последващото му вкарване в затвора станаха основни приоритети, тъй като бракониерството вече не се наказва като обикновено административно нарушение, което браковците лесно могат да заобиколят, обезмисляйки труда ни. Докато действаше старият закон, опита ни показа, че хващането на бракониери беше безпредметно – пишеше им се един лист хартия и всичко стигаше до там, без повече последствия и наказания. Актовете оставаха неплатени, а браковците отиваха отново и отново да пускат най-нагло мрежи, присмивайки се не само на доброволците, но и на държавността в България! През изминалите години показахме на обществото и отговорните институции, че проблема с риболовното бракониерство не е никак маловажен и това, че тези хора доведоха до пълното унищожение на рибното ни богатство и запаси за по-малко от 10 години, както и до срив в риболовния ни спорт. Засегнати бяха над 200 000 редовни любители риболовци в страната, които започнаха да страдат затова, че не могат съвсем елементарно и пълноценно да практикуват любимото си хоби и спорт – любителския риболов. Не само любителите риболовци бяха засегнати от наглите незаконни прояви на бракониерите, но и частния сектор за аквакултури, защото бракониерската риба струва двойно по-малко, спрямо произведената от рибовъдните стопанства и арендаторите на водоеми и се пласира на пазара двойно по-бързо – един сив сектор. Също така и търговията с риболовни стоки започна да търпи загуби, поради това, че доста риболовци се отказаха да практикуват хобито си, защото няма какво да се лови. Като цяло икономическите загуби за държавата ни не се свеждат само до това. Трябва да отбележим и факта, че много хора се преориентираха и започнаха да ходят на риболов в съседните държави, харчейки парите си там, а не у нас!
С общи усилия преодоляхме борбата с вятърните мелници и хаоса, които царяха и ето, че е време наглите и безочливи крадци на риба да получат заслуженото си наказание – затвор и солени глоби! Радваме се, че и политиците ни най-после проумяха това, приемайки нов актуален и адекватен закон! Благодарение на новите промени риболовът с мрежи, ток, взривни и химически вещества е вече КРИМИНАЛНО деяние и за него се носи наказателна отговорност!!

Днес ще ви разкажем за последните две акции срещу лицето РАДКО ДЕБЕЛИЯ, който от години тормози този прекрасен язовир – язовир Пясъчник и май е останал с впечатлението, че ще си играем на криеница с него още дълго време – да ама не е познал! След серия от нощни наблюдения на язовир Пясъчник, през юли, с термокамерата ни наш екип забелязва от около 1,5 км растояние как същият индивид се подготвя и в последствие почти прегражда с мрежи ръкав на язовира. Датата на престъплението е 12.07.2018. Явно, мислейки си (бракото), че всички са вторачени в телевизорите и гледат полуфинала на световното по футбол, то никой няма да пази Пясъчник – грешка! 
Случката се разиграва малко след 22 часа и този път решихме не просто да извадим мрежата, а да „поздравим нашите мрежарски приятелчета“ с новия закон! След подаден сигнал от дежурната група, много бързо сформирахме 2 отряда с две коли и направихме план за засада на тези нагли изроди! Докато групите пристигнат на място, Радко бързо се изнася от местопрестъплението и заедно със своя помагач отиват да си „починат“! Явно, през годините на кражби на риба, браковците така са стиковали нещата, че цялата операция по разпъването на мрежите и напускането им на пускалото трае не повече от 20 минути. Кадри от нощното наблюдение можете да изгледате във видеото долу. като часовника на камерата ни не е настроен и е с един час назад.

Всички групи са заели позиция малко след 1 часа сутринта на фаталния петък 13-ти… За съжаление отрядите ни не разполагаха с високо проходима техника. Решихме да не пускаме лодка, защото идеята ни беше да заловим престъпниците заедно с натоварените мрежи и риба в джипа им. По време на акцията присъстваше и инспектор от ИАРА Пловдив, който да подаде, по законов ред, сигнал за спиране на джипа на нарушителите и да ги сгащи с незаконния улов и уреди за риболов. В 04:23 часа отрядът, който наблюдава пускалото на мрежарите, забелязва същите две лица, подготвящи се да приберат мрежите и откраднатата риба. В 05:12 часа всичко е прибрано в джипа и неподозиращи какво ги чака, бракониерите, се изнасят по черния път. След около 20 минути те попадат в засадата ни! За огромно наше съжаление точно тогава тъмнината отстъпва място на изгрева и засадата става видима, при което решихме инспектора на ИАРА Пловдив легитимирано по-рано да ги спре за проверка! В този момент щом изродите видяха човек на пътя, кривнаха с джипа в страни, при което се наложи наша кола да им блокира пътя и с риск от удар, да се опита да ги спре! Джипът кривна през полето и на две гуми успя да излезне на главния път, където друга наша кола с доброволци го подгони. Видяли, че няма как да избягат по шосето, идиотите кривнаха по много разбит черен път, поеха направо през полето и вече нямаше как да бъдат следвани. При цялата тази акция по светло, недвусмислено се доказа, че става дума за лицето РАДКО ДЕБЕЛИЯ, а това беше само началото на истинските ни бойни действия по залавянето му!

Следва продължение….

Leave a Comment