Канализирането на Марица в Пловдив

Здравейте приятели, колеги риболовци и граждани на Пловдив!
Продължаваме да ви информираме за безумието наречено „Социализация на река Марица в град Пловдив“. Както писахме по-рано тук, Община Пловдив има намерението да преобрази напълно речното корито на река Марица, минаваща през град Пловдив. Част от проектът включва и превръщането на реката буквално в един канал с широчина от 50 метра! 

Заедно с други организации и граждани на Пловдив сме твърдо против реализацията на части от проекта! Кой обаче го интересува това?!? Ясно поставихме на общественото обсъждане нашето несъгласие и заявихме нашата позиция! Местните ни власти са напълно уверени в проекта си и на всяка цена са решени да превърнат реката в един канал за почивка и отмора, унищожавайки дивата река. Тази решителност произлиза от факта, че трябва да бъдат усвоени и разпределени (открадени), на всяка цена, „едни пари“ от порядъка на малко над 31 млн. лева
Ние сме напълно запознати с буйният нрав на Марица, тъй като почти всяка седмица сме на риболов по реката и знаем, че той не може да бъде обуздан. Знаем и виждаме също, че всяка година или поне през година Марица прекроява дъното и бреговете си, по неин начин. Все пак това е една от най-големите и пълноводни вътрешни реки на България! Разбираме, че тези пари трябва да бъдат усвоени/откраднати по някакъв начин, но защо точно по този, намесвайки Марица? С просто око е видно за всеки гражданин, без да се изискват някакво специално образование и познания в разни области, как част от тези „инвестиции“ ще бъдат прахосани на вятъра! И да попитаме защо не се социализира реката в участъка под шлюза, където съществува от много години едно голямо екологично бедствие, причинено от обитателите на съседните източни квартали? 

Припомняме няколко от най-големите наводнения в коритото на Марица от 2005-та година насам. Питаме всеки от вас: как виждате тези инвестиции на Община Пловдив на фона на това, което се случва доста често в коритото на Марица, а не един път на 10 години, както пише в докладите и каквито са прогнозите? Моля изгледайте долните шест видеа и ни споделете вижданията си относно проекта в коментар!! Според нас той е глътнал вода още с появяването на самата идея.

Началото на август месец 2005 г.

Началото на април 2013 г.

Средата на септември 2014 г.

Началото на февруари месец 2015 г.

Края на март месец 2015 г.

Също така апелираме да прочетете какви са и мниенията на другите организации, които застават срещу вмешателството в коритото на Марица:
– „Доклад на сдружение Балканка относно инвестиционни предложения в коритото на река Марица в чертите на град Пловдив Сдружение риболовен клуб „Балканка“;
– „
Социализация на река Марица – непрофесионализъм, противоречия и свободни съчинения“ – Зелени Балкани;
– „
Инвестиционно предложение заплашва река Марица“ – Българско дружество за защита на птиците;
– 
Допълнение към становище на БДЗП относно: Доклад за оценка степента на въздействие на инвестиционно предложение: „Укрепване и социализация на речното корито на р. Марица в границите на гр. Пловдив в участъка от пътния възел на околовръстен път до изградения шлюз в източния край на гр. Пловдив” – Българско дружество за защита на птиците.

Какви други по-обективни доказателства да представим от тези!? НЯМА нито едно положително мнение и становище на някоя организация относно това инвестиционно предложение!

За огромно съжаление на всички ни на 19.11.2018 г. директорът на РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина на общината да стартира осъществяването на инвестиционното предложение (на краденето и унищожаването), одобрявайки безумния и спорен доклад по ОВОС с решение №4 – IV/19.11.2018 г. От това решение става ясно, че за да се извършат планираните дейности в речното корито е предвидено осушаване на работните участъци в почти 5 км зона, като се изградят напречни и надлъжни диги. Това, според вас, дали е нулево отрицателно въздействие върху рибите и околната среда? След отбиването на водите, ще се извърши и оформянето на широкия 50 метра канал. Дейностите по почистване на речното корито и оформянето на кюнето (канала) чрез брегоукрепващи и други предвидени в проекта хидротехнически съоръжения ще се извърши при води осигуряващи екологичния минимум и извън размножителния период на рибите (15 април-10 юни). Това значи, че евентуално догодина след първата седмица на юни може да започне унищожаването на Марица в градската част на Пловдив!
В 14-дневен срок може да се обжалва решението на РИОСВ-Пловдив, т. е. остава още една седмица за обжалване.

Според становището на община Пловдив, относно опасенията, които представихме на общественото обсъждане: „Твърденията, че ще бъде канализирано коритото на река Марица е неоснователно.“. Ами какво да добавим повече – освен да склоним глава и да си замълчим…? Не сме доволни от отговорът на общината и по другите въпроси и становища, представени от другите организации и граждани. Едва ли не, всичко е наред и в съответствие – няма нередности и нарушения… Ще се краде!! Ние не вярваме на нито една думичка, написана в това становище от платените лъжливи „експерти“!! Ако по някаква случайност някой от Община Пловдив прочете този материал и се възмути на чистата истина, която представяме тук с факти срещу канализацията, то е ясно, че този човек е замесен в лапаницата! 
Нищо, тя Марица си знае работата! Кой обаче след това ще отговаря пред съда за това безумно крадене – сигурно никой, както всеки път… Да живее мафията – докога ще ги търпим!?! Идва ли време за протестна форма на израз на нашето несъгласие, след като никой не иска да чуе гласа на народа и защитниците на птиците, балканите и рибите? Много хора от вас казват: „-А сега къде са зелените организацийки, дето някой им дава пари и милеят толкова много за природата, да се противопоставят?“. Ами ето тук сме и се противопоставяме на безумието, а вие къде сте – на топло вкъщи пред телевизора ли? Хайде пловдивчани, стига сте спали, събудете се!! 

Leave a Comment