Спининг фест „FilStar Urban Spinning Fest – 2018“

Здравейте, членове и симпатизанти! 
За първи път в България на 10.06.2018, в град Пловдив, се проведе спининг инициативата в градска среда – „FilStar Urban Spinning Fest„, която беше изцяло с благотворителна цел. С каузата – да се подпомогне възстановяването на река Марица в Пловдив, се заехме ние –  доброволците от сдружение „Олимпик 2002“ и генералния спонсор на събитието – фирма „FilStar„, която тази година празнува 25 години от основавнето си. Към фестa се присъединиха и нашите партньори от риболовни магазини: Риболовна МанияПромиксРиболовен СвятМаверик и fishing-tackle.bg. Събитието бе отразено по телевизията от нашите приятели от екипа на предаването по БНТ2 „Време за губене
В този ден минаващата през Пловдив река Марица, бе притегателен център за риболовци, практикуващи спинингов риболов, от различни краища на страната – София, Пловдив, Ямбол, Казанлък, Дряново, Варна. Сборният пункт бе на брега срещу входа на УХТ – Пловдив. Записването за феста започна по план в 07:30, като крайният брой на участниците, които заплатиха входа достигна 24. При записването всеки един от тях получи стикерче с името си и подарък от фирма „FilStar – риболовен метър, до който трябваше да се снимат уловените риби по време на феста, а Димитър Тодоров от Силистра беше осигурил и слънцезащитни кремчета. 

Докато течеше записването, Георги Георгиев от Пловдив „повлече крак“ при даренията и първи дари сумата от 200 лева за зарибяване на Марица със сом! Ние „освидетелсвахме“ това дарение моментално, издавайки му свидетелсво за дарение №1!! Е, какъв по-добър старт на феста?! 

След като приключиха записванията, преминахме към официалната част на събитието. Председателят на риболовно сдружение „Олимпик 2002“ – Валентин Данаилов, разясни на фестърите какви са правилата на играта и проведе инструктаж по безопасност. Поради броя на участниците от графика отпадна тегленето на жребий и разпределянето им по участъци. Беше предоставена възможността на всички фестъри да ловят където желаят в рамките на определения 3-километров участък, като риболовът от мостовете не бе позволен, както и газенето из коритото на реката, поради съображения за сигурност. Друго правило от играта бе практикуването на „Хвани-Снимай-Пусни“, или иначе казано, всяка уловена риба, трябваше да се върне невредима обратно в Марица, като преди това бе позирала пред обективите на нашите участници. 

Стартът на забавата бе даден по план в 08:30 часа. Набързо участниците се пръснаха по бреговете на Марица и ентусиазирано започнаха да дирят следите на речните хищници.
Теренът на феста в градската среда на Пловдив предостави на участниците страхотно трасе, редуващо тихи места с плитки или дълбоки бързеи, обрасли брегове и чисти участъци с бавно течение. Ние се бяхме постарали да почистим южния бряг на реката и достъпните места бяха много от този край. Това предразположи участниците да изминат няколко километра по брега с въдица в ръка, търсейки градските маришки хищници.

Гледките, които се откриваха пред всички бяха пленителни, а доста често компания правеха и любопитни птици. От мостовете на реката майсторството на участниците беше наблюдавано от редица любопитни минувачи, чудещи се какво ли се случва там долу на реката!? 

За радост на всички имаше и разнообразие от уловени и най-вече изпуснати риби. Въдиците на риболовците бяха разтресени от костури, кефали, сом, щука и гигантски распер. За най-голямо съжаление два големи сома вкараха голяма доза адреналин на успелите да ги примамят колеги, но кралят на реката и този път се оказа победител, а колегите риболвоци са амбицирани да се реваншират при следващото издание на съревнованието. Постижението „First blood“ (първа риба) направи Петър Вукадинов с 22- сантиметров костур, а Даниел Кирицоев успя да улови 55 сантиметрова щука!

Един от най-ентусиазираните и интересни участници бе Тодор Йотов, който бе надписал бланките на двата си спининга с имената на своите две деца – Теодора и Николай. По време на феста Тодор имаше среща с едра щука или сом, но за съжаление рибата се откачи преди да я зърнем, неискайки да позира пред обектива му.

Почти целият три километров участък от южната страна на реката бе претърсен от нашите запалени фестъри. За съжаление някои от тях инкасираха загуба на примамки, но обикновено така е на риболов, който не лови, той не къса. 🙂 

Някои от участниците не успяха да надхитрят маришките хищници, но други имаха положителен резултат и слуката бе налице. Някои от тях заложиха на малки примамки, а други твърдо настояваха с големи. Първият уловен и заснет сом бе дело на Ясен Елков от Ямбол. Рибата не бе голяма – 40 см, но по-важното бе, че тя си хареса негова самоделна клатушка, направена от супена лъжица! Може би час след тази слука на тази уникална супена клатушка Ясен реализира удар на едър сом, който му отмъкна тройката заедно с халката. За съжаление е така понякога в риболова. Тази клатушка донесе по-късно на Ясен и наградата за улов на самоделна примамка – ръчно изработен воблер от Ярослав Хаузер. 

Реката в този юнски ден бе възхитителна и хубавото време се оказа на наша страна, макар и с изменения в атмосферното налягане и някакво струпване на облаци по едно време.

А я вижте на какви два „облака“ се натъкнаха фоторепортерите ни: 

По време на феста имахме удоволствието да получим общо три дарения, които имаха за цел да ни подпомогнат допълнително към набирането на средства за зарибяване на Марица в рамките на Пловдив. Както по-рано споменахме, пръв „повлече крак“ Георги Георгиев със сумата от 200 лв, след което се включиха Лука Бенев – 50 лв и господин Х – 200 лв. Наред с това имаше хора, които си закупиха и членски карти, като Рангел Фурлински и малкият сладур Матео!!

Нашите участници имаха на разположение 4 часа, за да разкостят водите на река Марица в Пловдив и да „вдигнат завесата“, зад която се бяха скрили градските хищници. Все пак „едно последно замятане и приключвам“… нали знаете. 🙂 

Финалът на FilStar Urban Spinning Fest 2018 бе огласен в 12:30 часа. Дадохме около 30 минути на нашите участници да си починат, като на тяхно разположение имаше и  течности за вливане – бира и минерална вода. След почивката преминахме към официалната част – награждаването.

От FilStar се бяха погрижили да има подаръци на финала за абсолютно всички участници, а магазините, подкрепящи борбата на сдружение „Олимпик 2002“ срещу бракониерството – риболовни магазини Риболовна МанияПромиксРиболовен Свят и Маверик, добавиха по още една награда – ваучери за пазаруване. Добавяйки и подаръците от fishing-tackle.bg, тo нашите фестъри имаха удоволствието да си тръгнат наистина с една торба подаръци.

Към 13:00 часа започнахме церемонията по награждаването на нашите участници, като за по-интересно, решихме да дадем думата на всеки един от тях да сподели впечатленията си, преди да е офейкал с готините ни подаръци и награди. Това направи обстановката още по-фенска и забавана, като всички участници се обединиха около мнението, че догодина трябва задължително да повторим феста, което нас много ни зарадва!  

И така, както всяко хубаво нещо, и феста има край, колкото и да не ни се искаше. Сърдечно благодарим на всички участници, членове и дарители, които отделиха от свободното си време, за да бъдат с нас на FilStar Urban Spinning Fest 2018!  Без вас това събитие намаше да се състои. Срещанахме сред вас много готини и мислещи хора!
Също така огромни благодарности на генералния ни спонсор и партньор
FilStar„, с който подготвихме това мероприятие, което бе първо по рода си в България. Ние от „Олимпик 2002“ се гордеем, че по този начин отбелязохме техния 25-ти рожден ден! Пожелаваме на нашите приятели от FilStar“ не само успешен бизнес и крепко здраве на целия екип, но и още дълги години да бъдат първи сред вносителите на риболовни стоки, давайки добрия пример.
Много се радваме, че към феста 
се присъединиха и нашите партньори от риболовни магазини: Риболовна МанияПромиксРиболовен СвятМаверик и fishing-tackle.bg, които са наши верни партньори в борбата ни с бракониерите в пловдивски регион! 
Имената на фестърите в първия спининг фест в градска среда, състоял се на река Марица в Пловдив, можете да научите от нашата благодарствена грамота:

Големите награди на нашия генрален спонсор отидоха при най-изявените фестъри. Тя бяха три на брой и бяха разпределени така:
– Тодор Йотов – спининг въдица Filstar Light Gamе 274M за най-интересен/ентусиазиран участник;
– Георги Кръстве –  спининг въдица Filstar Light Game 221L за най-активен участник във фейсбук събитието;
– Даниел Кирицоев – макара с преден аванс Shimano Sahara 500FE за най-млaд участник.

Събитието „FilStar Urban Spinning Fest 2018″ бе отразено по БНТ2 от телевизионния екип на предаването „Време за губене„. Интервюирани бяха както част от нашите участници, така и председателя на сдружението. Репортажът бе излъчнен на 30.06.2018 по БНТ2 от 11:30 часа. Ако сте го пропуснали по една или друга причина, или пък изпитвате вече носталгия от онзи готин ден, то винаги можете да си го пуснете и изгледате, кликайки на по-долното линкче (под снимките), което сме поместили.

Този необикновен ден за Пловдив и Марица завърши с афтър парти, като радост на нашите участници донесе този сом с дължина от 80 см. Майсторът, които позира на снимките е Диян Спасов от Ямбол, а успешната примамка бе клатушка!

След снимките сомът бе пуснат на свобода в Марица. Постарахме се максимално да пресъздадем атмосферата на феста и във филм, който разделихме на две части. Там ще откриете всичко най-интересно от събитието, както и видеото с освобождаването на 80-сет сантиметровия мустакатко. 

Завършваме обзорния материал за феста с това, че входът, в размер на 30 лв, беше удвоен от фирма FilStar„! Добавяйки даренията на хората, подкрепящи каузата за зарибяване и опазване, всички ние заедно набрахме общо 1900 лева! 

Набраните средства ще бъдат изразходвани изцяло за зарибяването на река Марица в нейната градска част, като идеята ни е тя да стане едно привлекателно място за отдих и риболов не само на пловдивчани, но и на неговите хиляди гости! 
Сдружение „Олимпик 2002“ се надява това мероприятие да има ежегоден характер и да събира все повече ентусиасти и все повече средства за тази страхотна голяма вътрешна река, която протича през по-голямата част на България. За финал поместваме мнението на участника Пано Жеков, което бе споделено във 
Фейсбук събитието. 🙂

"Благодаря Ви за този готин формат с една стойностна цел! Благодаря Ви за позитивните емоции, веселба, смях и готини награди! Въпреки, че бяхме малко състезатели, формата бе осеян с онази тръпка, с онзи момент на очакване всеки да се похвали с хваната риба! Беше забавно и се надявам за в бъдеще да се провеждат по-често такива формати! Но най-голямата награда е за нашата скъпа река Марица!!! Пожелавам на Спонсорите, всички магазини, които допринесоха от себе си за наградите и най-вече организаторите - бъдете живи и здрави най-важното, бъдете все така позитивни и истински хора!!!! И нека не забравяме едно основно правило - Catch & Release !!!!!"
Пано Жеков
Участник

1 thought on “Спининг фест „FilStar Urban Spinning Fest – 2018“”

  1. Pingback: Спининг фест "FiStar Urban Spinning Fest – 2018" - FilStar блог

Leave a Comment