Дива река или стерилен канал?

Здравейте уважаеми членове, симпатизанти и колеги риболовци! 
Преди няколко години се заговори за грандиозен проект касаещ поречието на река Марица в градската част на Пловдив – някои хора се зарадваха на тази новина, други не съвсем. Още тогава беше ясно, че става въпрос за усвояването на едни пари и нищо повече – някакви си 20-30 милиона. Да обаче как точно щеше да се случи това и какво предвиждаше проекта май не беше толкова ясно, колкото е сега!
На 16.10.2018 г. се състоя общественото обсъждане относно мащабния проект на община Пловдив: „Укрепване и социализация на речното корито на р. Марица в границите на гр. Пловдив в участъка от пътния възел на околовръстния път до изградения шлюз в източния край на град Пловдив. В залата на Общинския съвет дойдоха не повече от 15-20 загрижени будни граждани. Само толкова беше аудиторията, която я интересуваше какво предстои – малко обидно и жалко ми се струва на фона на това, което предстои да се случи с дивата ни река! Част от присъстващите бяха експерти от БДЗПЗелени Балканидоц. Кирил Стоянов (доцент в катедра Ботаника при Аграрен университет – Пловдив), както и двама наши представители сдружението. Лаконично беше представена кратка презентация на проекта в рамките на 7 минути, след което се премина към изслушване на всички граждани, които имаха мнение по въпроса. От всички изложени факти се оказа, че в проекта има много слабости, неточности и неща, с които не сме съгласни да се реализират. Накратко ще ви разкажем какво представлява проекта.
На фигурата по-долу с жълт цвят е нанесен участъка на инвестиционното предложение. Както става ясно от името на проекта, той обхваща 
участъка от пътния възел на околовръстния път до изградения шлюз в източния край на град Пловдив.

Според публикувания на сайта на община Пловдив доклад за оценка на въздействиете на околната среда (ДОВОС) основните процеси на проекта са:

  1. Изграждане и корекция на река Марица с обща дължина 4650 m, състояща се от централно кюне с широчина 50 m, зелени площи с променлива широчина.
  2. Изграждане на пешеходни алеи по двата бряга с широчина 5,0 m и дължина от север L = 3000 m, от юг L = 3625 m.
  3. Изграждане на велоалеи по двата бряга с широчина 2,50 m и дължина от север L = 3000 m, от юг L = 3625 m
  4. Изграждане на нови пешеходни подходи към реката със стълби и рампи за майки с деца и хора с увреждания.
  5. Ревизия и реконструкция на компрометираните участъци по съществуващите подпорни съоръжения по северния и южния бряг на реката.
  6. Изграждане на нова подпорна стена по северния бряг на реката с дължина L= 760 m.
  7. Изграждане на 4 бр. постоянни пътни подхода към реката за автомобили със специален режим и за поддръжка на новите съоръжения.
  8. Предвидените изкопни работи са свързани с оформянето на кюнето и вертикалната планировка около него, като проектните коти са съборазени, така че да се придържат максимално до съществуващия терен.

Ако не можете да достигнете до доклада поради някакви причини, то можете да го разгледате тук. От този доклад и доклада за оценка степента на въздействие (ДОСВ) става ясно, че ще има строителни дейности в три защитени територии – нещо вече съвсем нормално случващо се в нашата мила родина… Ние обаче сме против това и подкрепяме напълно експертните становища на колегите от другите организации, съзнавайки, че този проект ще увреди значително цялата маришка екосистема, която се е съхранила все още полудива, въпреки че се намира в рамките на втория по население град в България – Пловдив! 

Ето и с какво друго още не сме съгласни! 
Ако сте прочели внимателно първата и последната точка от написаните основни процеси при изпълнението на проекта, щяхте да осъзнаете, че всъщност той цели да превърне речното корито на дивата ни река в един канал с широчина от 50 метра! По време на презентацията беше казано, че този канал няма да бъде от бетон, а от габионни матраци. На груб език казано те представляват кошове от телена мрежа, които са запълнени с ломен камък или чакъл с определена големина, в зависимост от използваната телена мрежа. Ето и една фигура, която е публикувана в ДОВОС-а, симетрично е и за другия бряг:

Всеки от вас може да си направи справка в Интернет и да разбере какво представляват габионните матраци. В случая, при поставянето им на брега и дъното на Мрица ще се оформи буквално един чакълест канал с широчина 50 метра, през който ще протича реката в рамките на няколко километра. Не става ясно обаче колко ще бъде дълбочината на този канал и дали той може да поеме високата вълна от води, която всяка пролет пълни коритото на Марица почти от бряг до бряг. 

Какво ще се случи при чакълирането на речното коритото на Марица в градската част?

От публикуваните чертежи става ясно, че съществуващите до момента острови, полуострови и пясъчни коси (които се показват при маловодие) ще бъдат заличени от изкопните работи по полагането на габионните матраци. Няма да остане и едно подмолче или потопено дърво, край което да замятаме въдиците! Култовите вирове до УХТ и Панаира ще изчезнат! Речното корито ще бъде един вид почти „изправено“ и стерилно в рамките на 50 метра широчина чакълирано кюне, накрая участъка ще завършва с някакво уширение, което може и да доведе до заливането на остров Адата при високи нива на водите.

Прекроявайки по този начин речия бряг и дъно още:
– ще изчезнат естествените укрития на рибите, птиците и всякакви други форми на живот;
– ще се променят местата за мръстене на рибите през размножителния им период
, а може и тези места да изчезнат напълно;
– участъците със стоящи води ще изчезнат, като реката в този участък най-вероятно ще се превърне в бързотечаща, а средната температура на водата може да се понижи съществено;
– има да късаме тонове изкуствени примамки и дънни монтажи 
в телените мрежи на габионните матраци по дъното и брега

Къде ли ще ловуват хищниците като щуката и распера, къде ще хвърля хвайвера си лина и шарана и в коя яма ще „легне“ сома – кой ли знае? Истината е, че на никой от експертната комисия, оформила двата доклада, не му пука за тези риби, защото те не били защитени от закона. Те на тях не им пука много и за защитените територии и животинките, та за рибите и рибарите ли ще им пука…

Четейки доклада за оценка степента на въздействие (ДОСВ), наивния човек ще остане с впечатление и ще повярва на лъжите на „експерите“, че отрицателното въздействие от реализацията на тази част от проекта (канализацията) върху рибните популации ще бъде НУЛЕВО! Е по-голяма глупост и простотия от това не бях чел наскоро! Как при такъв мащабен проект ще напишеш, че няма никакъв проблем за рибите и животинките? Ами как да не напишеш такава глупост при положение, че ще лапнеш едни големи пари! Записано е в докладът, че според стандартния формуляр на защитената зона като целеви за опазване видове са включени три вида риби: распер, маришка мряна и горчивка. Ми нека само тях опазим, пък на другите видове да им таковаме майката, за какво са ни?!? 
Вижте сравненията по долу от наши снимки и визуализациите от проекта и сами преценете дали искате дива река или стерилен канал!?! СЪБУДЕТЕ СЕ! Нека бъдем реалисти и да не се заблуждаваме от фантасмагоричните картинки на проекта! Флората щяла да се самовъзстанови, както и речното дъно – да бе да, не на нас тия глупости господа „експерти“! 

По време на презентацията на този проект забелязахме и следващото безумие – глупостта за обособяването на 5 зони за риболов и наблюдение на птици (най-долу на снимката със слайда)! Не стига, че ще ни прецакат речното корито в градски див участък от около 4 километра, рибите и животинките, ами ще ни накарат и да ловим в определени зони – пълен абсурд! 

Риболовно сдружение „Олимпик 2002“ е твърдо против частта от проекта свързана със строителство в защитените зони, канализацията на речното корито и обособяването на зони за риболов.
Самото обществено обсъждане можете да изгледате във видеото по-долу, публикувано от Забелязано в Пловдив. От това „обсъждане“ ни стана ясно, че бяхме там, за да ни съобщят „готината“ новина за канала, че едва ли не всичко в проекта трябва да стане и че мнението на други хора не е от особено значение. Това, че се погазват редица български и европейски закони и наредби също е маловажно. Така е … пред парата закони не важат! 


Уважаеми членове и колеги риболовци,

Всичко е толкова лъскаво и хубаво в този проект, че е по-прекрасно и от приказките – да ама не, ние сме реалисти! Предпочитаме реката да е дива и да не ловим в изкуствени корита и обособени зони за риболов! Искаме при всеки излет да виждаме обитателите на Марица, които ни карат да забравим, че ловим в града. Нямаме нищо против укрепването на защитните стени – това е нужно и наложително! Обаче кому е нужно наливането на едни пари за спортни площадки, плажове с шезлонги, кошчета за боклук, пешеходни и велоалеи, пейки и прочие, които Марица ще отнесе в Одрин и вследствие, на което ще се генерират едни разходи за поддръжка, които всички ние ще плащаме от нашия джоб? Защо тези пари просто не се изразходят за кварталите или инфраструктурата на Пловдив, като по този начин се вдигне нивото на средата и качеството на живот? На всички ни е ясно какво ще се случи с тези съоръжения след реализирането на проекта още на първата пролет – ще бъдат под вода. На нас ни стига да се поддържа речното корито, чрез косене и обезпаразитяване на тревните площи и да са здрави подпорните стени, пък риби – ние ще пуснем и пазим! 

Нека всички запазим и спасим дивия и удивителен чар на реката, като се обединим заедно срещу тази канализация на Марица, иначе в противен случай….

ЧЕСТИТА КАНАЛИЗАЦИЯ НА МАРИЦА НА ВСИЧКИ ПЛОВДИВЧАНИ И ГОСТИ НА ГРАДА! 

Leave a Comment