Никулденския сом 2018

Здравейте приятели и колеги риболовци!
На 6-ти декември – празника на всички рибари, във фейсбук групата на „Сдружение Олимпик 2002 –  опазване и зарибяване“ нашия член Виктор Вълков помоли сдружението за съдействие относно следния казус: 

На частен водоем близо до Пловдив, на 02.12.2018г., рибари са уловили на въдица голям сом с тегло от 38 килограма. Стопанинът на водоема не иска да убие сома, но не иска и да го пуска обратно във водоема си, тъй като популацията на сомове била голяма и дори имало доста екземпляри с тегло над това на уловения. След известни преговори, Виктор и стопанина на водоема, стигнали до идеята уловения сом да бъде откупен за 200 лева и да бъде пуснат на свобода в язовир Пясъчник. В рамките на деня Виктор трябваше да даде отговор дали ще откупим сома, в противен случай той щеше да бъде купен от някой друг и принесен в жертва на св. Никола.

Ние приехме идеята на Виктор присърце и в рамките на няколко часа набрахме нужната сума. Ето и имената на дарителите по реда на тяхното включване:

Константин Данев – 10 лева;
Красимир Сабахов – 20 лева;
Валентин Данаилов – 20 лева;
Генади Алтънов – 20 лева;
Владимир – 20 лева;
Георги Георгиев – 20 лева;
Петър Гацев – 40 лева;
Димитър Димитров – 20 лева;
Румен Панов – 20 лева;
Виктор Вълков и негов приятел – 40 лева;
Николай Караколев – 10 лева.

Ами парите ги имаме, остана само задачата с транспортирането на рибата и пускането й на следващия ден. Всички бяхме наясно, че това което правим противоречи на „Закона за рибарство и аквакултури“, но не и на неписаните закони. Съвестта и морала ни не дадоха да оставим тази риба да бъде транжирана за никулденската маса. Така ние решихме да прескочим писаните закони и да следваме максимата „всяко зло за добро“. 🙂 Все пак предупредихме и ИАРА Пловдив, че смятаме да направим тази маневра. 🙂 Всички знаем, че незаконната търговия с трофейни риби, които от свободните водоеми отиват в частните, е честа практика и няма как да бъде пресечена на 100 %, поне засега. Многократно риби не само от Пясъчник, но и от други свободни държавни водоеми, са изнасяни години наред и продавани на частни водоеми, с цел спортен риболов или производство на зарибителен материал, или пък са продавани на ресторанти, с цел продажба на рибешко месо. Е, ние решихме да направим един прецедент в историята на българския риболов и да направим обратното – да откупим риба от частен водоем и да я пуснем в свободен държавен язовир – Пясъчник, като същевременно направим и един голям подарък за Никулден на всички риболовци, които посещават язовира.

Виктор успя да уреди транспорта – бус с вана, като същевременно реши да поеме сам и транспортните разходи. На следващия ден – 07.12.2018, сомът бе платен и транспортиран до язовир Пясъчник. Там, другата част от нашите членове, чакаха нетърпеливо срещата с мустакатия исполин. 

Водата във ваната бе изпусната, а от „пещерата“ се показа звяра!

Преди да заплува отново на свобода, като косатката от филма Волният Уили, сома бе напръскан с антибиотик на няколкото места, поради малки рани, за да се предотвратят евентуални инфекции. Антибиотикът бе предоставен безплатно от собственика на риболовен магазин „Промикс“ – Румен Панов. Нашите момчета старателно обработиха рибата и я подготвиха за пускане.

Още една последна снимка с тази страхотна риба преди освобождаването й във водите на язовир Пясъчник! 

Управителният Съвет на риболовно сдружение „Олимпик 2002“ изказва огромни благодарности на всички членове, които се включиха в тази уникална и първа по рода си акция!! Сами виждате как, когато сме обединени от общи виждания и каузи, правим истински чудеса. Винаги сме готови да ви подкрепим и да материализираме вашите добри идеи, стига нашите възможности да го позволяват. Надяваме се все повече колеги риболовци да осъзнаят нашата идеология и да се включат към нашето риболовно сдружение!
Този сом е един голям подарък от всички нас за риболовците в България и се надяваме да оцените жеста ни към вас. Пускайки, във водите на яозвир Пясъчник, една страхотна мегариба с тегло от 38 килограма ви пожелаваме незабравими излети и богата слука! Надяваме се час по-скоро този сом да се превърне в още по-голям трофей и да даде здраво и богато потомство. 🙂

Уважаеми колеги, 
Този сом вече плува из водите на язовир Пясъчник и ви очаква там, за да изпита не само здравината на вашите такъми, но и риболовните ви умения! Надяваме се да бъдете съвестни риболовци и да подарите отново живота му някой ден, така както ние го направихме, за да може да имате рибарски истории, които да разказвате дълго време и красиви снимки на стената!

Честит празник на всички рибари! 

Leave a Comment