Годишен отчет за дейността на риболовно сдружение “Олимпик 2002” 2019

Здравейте, приятели!
Отново настъпи време за равносметката на това, какво свършихме през 2019 година. Ще бъдем кратки и лаконични, защото ако трябва да изброяваме всичко, то няма да ни стигне времето. 🙂 2019 година също беше изключително успешна, ползотворна и важна за риболовно сдружение „Олимпик 2002“, както предходната 2018-та, защото:

1) Продължаваме да бъдем активни и да доказаме на държавните институции, че риболовното бракониерство не е маловажен проблем и гласа на любителя риболовец е важен. Ще продължаваме да ги натискаме и да отстояваме интересите на любителите риболовци. Опазването на околната среда също е важна част от това да си изкарваме страхотно на водоемите и се надяваме все повече хора и властимащи да го разберат това. Пресушаванията и замърсяванията на водоемите ни са едно голямо зло, което дори е много по-голямо от риболовното бракониерство.

2) През 2019-та година участниците във фронта за борба с бракониерите се увеличиха и започнахме много тясни сътрудничества с две риболовни сдружения – „Балканка“ и „Нилет“, които също изповядват нашите ценности и идеали в риболова. 
С „Балканка“ обединихме усилия и започнахме да се борим срещу екологичните неправди, които пряко унищожават нашите водоеми и рибни ресурси, благодарение на некомпетентните решения и безхаберието на някои държавни институции. Фронтът на това бойно поле е много по-голям от този срещу бракониерите на риба и колкото повече там ставаме активните риболовни сдружения, толкова по-бързо и осезаемо ще променим средата към по-добро.
На язовир Батак подехме много силна съвместна кампания с риболовно сдружение „Нилет“ за прочистването на бркониерската сган. Нашата крайна цел е възвръщането на старата слава на язовира като топ дестинация за риболов в Родопите, чрез координирани мерки за опазване и зарибяване. От опит знаем, че винаги всяко начало е трудно и затова ние ще подкрепяме всячески нашите приятели – с всичките ни налични ресурси за едно по-добро риболовно бъдеще на Батак!

3) През годината извършихме проверки по суша и вода на 5 водоема за спазване правилата на отговорен риболов по Закон за рибарство и аквакултури: река Марица и Въча, язовир Батак, 40-те Извора и Пясъчник, като част от проверките бяха съвместно с ИАРА-Пловдив и местните риболовни организации – „Нилет“ и ЛРД „Сокол-Асеновград“. Радваме се, че успешно работим и с други риболовни сдружения и винаги е удоволствие за нас да помагаме с каквото можем срещу рибарските неправди, стига да имаме еднакво виждане за развитието на любителксия риболов. 

4) Приблизителният метраж на заловените и унищожени мрежи за цялата 2019 г. е с 46,4 % по-малък спрямо 2018 година, благодарение на упоритата работа на всички членовете на риболовно сдружение „Олимпик 2002“ и „Нилет“. Дългогодишната ни борба с риболовното бракониерство дава своето отражение и вече все по-малко мрежи биват констатирани при проверките ни, което е знак, че риболовното бракониерство започва бавно да отшумява, благодарение на нашата съпротива:
– яз. Пясъчник – 11 мрежи с обща дължина 1710 м (5380 метра само за 2018 година);
– река Марица – 1 мрежа с дължина от 35 м;
– яз. Батак – 5 мрежи с обща дължина 710 м и 6 броя кошове за раци;
– яз. Тракиец – две съединени мрежи с обща дължина 200 метра.
Общата дължина на унищожените мрежи за годината, от фонта за борба с бракониерството, е 2655 метра, докато за 2018 те са 5720 метра. Спрямо предходните години унищожения метраж от мрежи е почти двойно по-малък, като се наблюдава, че бракониерите вече залагат твърдо на по-къси мрежи, които държат по-малко време в работно положение, но въпреки това успяваме да им противодействаме успешно. Спасихме тонове риба (в буквалния смисъл) от бракониерските мрежи, включително трофейни екземпляри, на които риболовците ще имат и имаха възможността да се радват.

5) Разбира се борбата срещу недобросъвестните „любители риболовци“ също е голяма, като продължаваме с действията си и тази година. От много години сме на мнение, че тези „риболовци“ нанасят дори по-големи щети на рибния ресурс от бракониерите. При съвместните ни проверки с ИАРА Пловдив – на река Марица и Въча, язовир Пясъчник и 40-те Извора, се констатираха обичайните нарушения на правилата за любителски риболов, за което нарушителите бяха санкционирани с глоби по ЗРА. Все още не можем обаче да отучим риболовците да ползват малки мрежени уреди тип цапала (телевизори), дори и за улов на стръв. За съжаление това не говори с добро за масовия риболовец и означава, че той трябва да мине един дълъг път преди да се очовечи и да научи правилата за отговорен любителски риболов. Доста време ще е нужно, за да се сложат нещата в ред при любителския риболов, защото ако мрежарите са няколко десетки човека, то риболовците са няколко стотин хиляди. Ние виждаме надежда за подобрение и ще продължим през 2020 година с проверките над любителите риболовци, въпреки че е разправия и много рибоопазващи сдружения просто подминават този немаловежен проблем.

6) За първи път в България, по проект на сдружението ни, официлно бе стартирана и пусната в експлоатация системата за видеонаблюдение, осветление и известяване на комплексен и значим язовир – Пясъчник. Системата бе монтирана на вододайната кула. Средствата по проекта бяха набрани от благотворителната кампания с календари на Риболовни принадлежности “FilStar”, дарения на риболовци и членски внос. Във войната с бракониерската сган за първи път в България бяха включени подобни съвременни технически средства. Благодарение на реализирането на проекта голяма част от водната площ на Пясъчник вече се наблюдава денонощно. Инвестирахме не малко прачини средства, постъпили от членския внос и дарения, но усилията си заслужаваха. Цифрите относно унижщожения метраж от бракониерски през 2018 година и 2019 е повече от красноречив и в полза на системата за видонаблюдение, т.е. тя е супер ефективно оръжие в борбата с бракониерите. Поради комплексни причини камерите са видими за риболовците тук на сайта ни в определен времеви интервал, а през другото време те се наблюдават от членовете на оперативната ни група.

7) Реализирахме 4 зарибителни акции на 3 водоема:
– 2 зарибявания на язовир Пясъчник с 3 вида отраснали риби – шаран и бял амур съвместно с EVN България и бял толстолоб; 
– най-мащабното зарибяване на река Марица около Пловдив, изобщо до този момент, в малко над 10 километров участък – с шаран, европейски сом и бял амур;
– 1 зарибяване със сдружение „Нилет“ на язовир Батак с шаран.
Общата стойност на зарибяванията през 2019 година надхвърли малко над 10 000 лева. Този страхотен резултат е вследствие на това, че все повече хора повярваха в нас, закупувайки си членски карти или свидетелство за дарение! Надяваме се тези от вас, които не са повярвали в идеалите ни, час по-скоро да го направят, защото колкото повече хора сме, по-задружни и обединени, толкова повече успехите ни ще радват риболовците в България – правим го за всички вас напълно доброволно и безвъзмездно! Както виждате, всяка стотинка превръщаме в рибка или унищожена мрежа и съвсем скоро ще берем плодовете на задружния ни труд! Тези риби са собственост на всички български риболовци и затова апелираме не само ние, но и вие да ги пазите.

8) За първи път организирахме и реализирахме 4 свързани благотворителни риболовни състезания на 4 различни водоема: река Марица, Пясъчник, Батак и Копринка, обединени под формата на мини спининг лига – FilStar спининг лига 2019. Специално за спининг лигата беше разработен подсайт (линк тук), на който да се публикува цялото инфо за събитията. Благодарение на FilStar спининг лига 2019 бяха набрани общо 4250 лв, които ще се използват по дейностите ни за зарибяване и опазване на: Пясъчник, Батак, река Марица и Въча. Изказваме сърдечни благодарности на генералния спонсор на лигата – FilStar и коспонсорът – VUK.BG. Радваме се, че повярвахте в нашата кауза и трудолюбивия ни екип. Пожелаваме ви крепко здраве и още по-успешен бизнес през 2020 година!
В края на 2019 година допълнително, организирахме още едно риболовно състезание, което беше отворено без такса за участие – Maritsa Street Fishing 2019. Генерален спонсор на състезанието бе VUK.BG. Участие взеха рекордните, за наше състезание, 58 спинингиста, като се събраха и скромни дарения на стойност близо 300 лева. 

9) През 2019 продължихме да се борим с безумието да бъдат „усвоени“ 41 млн лева в коритото на река Марица в градската част на Пловдив, унищожавайки напълно облика й незаконно и нецелесъобразно! Делото в Административния съд, в което участвахме и ние, срещу решение № 4-IV/19.11.2018 г. по ОВОС на директора на РИОСВ – Пловдив бе прекратено, а на малко по-късен етап административния акт на директора на РИСОВ-Пловдив бе отменен от Министъра на околната среда и водите, с което битката за дивия облик на река Марица бе спечелена, но не и войната разбира се, защото сме на мнение, че все някога това лоби отново ще поиска да бъдат стартирани инвестиционните безумия. Е, до тогава ние – рибарчетата, ще продължаваме да следим темата и ако има отново нередности ще протестираме по граждански активно и ще поведем отново война срещу нецелесъобразните и незаконните решения!!

10) През 2019 година се случиха няколко поредни екокатастрофи на река Въча – тя беше незаконно забентена, на 4-ри пъти пресушавана, дори и в размножителния период на пъстървата и в два поредни дни замърсена с масла от ВЕЦ-овете. Нашето сдружение зае активна позиция по казуса и заедно с „Балканка“ поведохме рибарите на протести. В резултат на това беше сформирано междуведомствено заседание за изясняване причините за пресушаването и замърсяването, както и предприемане на бъдещи мерки, които да елиминират бъдещите водни кризи и екокатастрофи. Впоследствие, на работна среща между Областния управител на Пловдив – д-р Дани Каназирева и представители на нашите две сдружения – „Олимпик 2002“ и „Балканка“, бяха представени спасителни мерки от екипа на г-жа Каназирева, за които през 2020-2021 година твърдо ще натискаме да бъдат реализирани. 
Стартирахме процедура и се борихме срещу разполагането на садки в коритото на река Марица за отглеждане на 100 тона американска пъстърва в задбаражното езеро на МВЕЦ Кадиево – нещо наистина безумно…

11) След битката за река Марица в Пловдив минахме на друга вълна, но отново темата е нашето несъгласие да се унищожи поредния голям воден обект в България. Този път фокус на нашите усилия бе язовир Тракиец (Хасково) и апетитите частна компания да построи МВЕЦ. До момента практиката в България показва, че изграждането на малки ВЕЦ-ове под язовирните стени на комплексните и значими водоеми е опасно не само за околната среда, но съществува и голям риск за населението от неправомерно източване на водния обем (въпреки установените графици от МОСВ). 
Ето защо, от името на сдружението беше изготвена също жалба, която бе разпратена до компетентните иснтитуции с искане за проверка и спиране на проекта, като на този фронт действаме координирано със сдружение „Балканка“, които също са твърдо против реализирането на инвестиционното предложение и се борят срещу него.
Освен това се борихме срещу скандално изменение на Наредба 37, чрез което от МЗХГ искаха да сменят статута на 11 язовира с предназначение от „любителски риболов“ в за „аквакултури“, с което дела на язовирите под аренда щеше да достигне 63% (от общо 216 големи и значими язовири), а любителския риболов в язовир Тича щеше да бъде забранен. 
Борихме се и за язовир Розов Кладенец да не бъде също взет по аренда и рибарите да бъдат набутани в някаква си 900 метрова зона, където щял да бъде разрешен любителския риболов, а навсякъде другаде забранен, като допълнително поискахме скандалното му сменено предназначение от 2018 г. за „аквакултури“ да бъде променено отново за „любителски риболов“. 
Общо взето все скандални инвестиционни предложения, които са в ущърб на редовия любител риболовец и целят значително намаляване на свободните ни зони за любителски риболов.

12) Организирахме две екоакции по почистване – през пролетта и есента на язовир Пясъчник съмвестно с членове, служители от EVN България и симпатизанти. За наше огромно съжаление констатираме, че масовия риболовец често оставя значителни количества отпадъци по бреговете на Пясъчник, след края на риболовния си престой. Не можем да си обясним защо културата му е все още толкова ниска. Никой от вас ли не обича чиста околна среда, красиви и зелени брегове? Защо трябва да газите в отпадъци докато се забавлявате с любимото хоби – риболова?

13) През 2019-та година членски карти на сдружение „Олимпик 2002“ се издаваха в 9 физически риболовни и 2 онлайн магазина, в 6 града на страната.
Отворени сме към предложения от всички риболовни магазини в България, които искат и са мотивирани да разпространяват наши членски карти – пишете ни!
За улеснение създахоме електронна система за издаване на членски карти и свидетелства за дарения, която беше разпространена при повечето ни партньори-риболовни магазини. На сайта ни поставихме електронен брояч на събраните парички за всяка една отделна локация – язовир или река. Ето така повишихме прозрачността в сдружението и по всяко време дарителите знаят колко парички за зарибяване са се събрали за отделните водоеми и за какви риби – мирни или хищни.

14) През 2019-та година направихме електронно проучване сред нашите членове и смпатизанти относно нагласите за повишаване на минималните размери за задържане от улов на рибите, които са описани в Приложение №2 на ЗРА. Идеята бе след направеното проучване да поискаме от МЗХГ стартиране на процедура по изменение на ЗРА и конкретно на размерите на рибите, които са безумни към момента. На мнение сме, че сегашния закон убива риби, които не са дори полово зрели, с което се нанасят големи щети над рибния ресурс. Всички искаме да има риба във водоемите ни, затова е нужно всички заедно да положим усилия в тази посока и е крайно време за належаща промяна на остарелия морално закон за рибарството.

15) Спечелихме много нови приятели и симпатизанти на сдружението, с които надяваме се през 2020 година, да направим още незабравими неща, защото „Съединението прави силата“!

И всичко по-горе постигнахме благодарение на това, че сме отдадени доброволно на каузата за един по-добър риболовен свят и вашата вяра и подкрепа в нас. Радваме се, че оценявате нашия труд и се надяваме да не стоите дръпнати настрана, а да приемете каузата още повече и да се включите дейно в мероприятията на сдружението, защото колкото повече хора сме, толкова по-бързо ще променим средата към по-доброто – заедно винаги можем повече! Разбираме, че може някъде и ние да сме сгрешили в нещо (няма безгрешни хора) и ще се радваме заедно с вас тези грешки да ги елиминираме, като ги надградим.
Ние продължаваме да браним напълно доброволно водоемите ни до пълното унищожение на бракониерската мафия и да защитаваме интересите на редовните и съвестни любители риболовци, защото ни писна да бъдем игнорирани и нашия глас да не бъде чуван! Писна  ни да бъдем ограбвани и да стоим безучастно, докато други хора се облагодетелстват или нехаят за случващото се в милата ни родина! Бракониерството ви ограбава, замърсяванията и пресушаванията на водните обекти също! Ще бъдем коректив за държавните институции и ще ги заставяме да си вършат съвестно работните задължения, защото това им е работата – да работят за благото и в името на народа и гражданите-данъкоплатци. Ще бъдем лоши към тях, когато тряба и добри, ако са си свършили отлично и мотивирано работата. Не забравяйте, че техните заплати се плащат от нашите данъци!!

Риболовно сдружение „Олимпик 2002“ пожелава успешна година на всички вас, които ни подкрепяте и уважавате. Нека успехите ви бъдат, както в личен план, така в работен и риболовен! 🙂 Бъдете здрави, бъдете будни и нека спрем бракониерството заедно, защото то ни ограбва – ограбва личното ни време, средствата ни и мечтите ни да се преборим с някоя трофейна риба или просто да имаме един прекрасен и отпускащ риболовен излет без нерви, след натоварената работна седмица! 

P.S.: Благодарим на тези от вас, които отделиха от личното си време, за да прочетат докрай какво свършихме през 2019-та – това означава, че сте един от нас и ви пука! 🙂 

Leave a Comment