Пролетно почистване на яз. Пясъчник 2019

Здравейте приятели на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!
Ето, че поредната ни инициатива за 2019 г. е отметната от списъка ни. След монтирането на видеонаблюдение и метеорологична станция на язовир Пясъчник и зарибяването на река Марица с около 10 000 рибки (сом, шаран и бял амур) дойде ред и за пролетното почистване на язовир Пясъчник. За дата и часа на екоакцията ви информирахме, двадесетина дни по-рано, във фейсбук събитието „Почистване на яз. Пясъчник“ и членската ни група, че то ще се състои на 21.04.2019.
За последен път чистихме бреговете на язовир Пясъчник отново през април , но на 26.04.2014 година, когато направихме и първото си зарибяване на язовира с над 9000 рибки от видовете пъстър толстолоб, бял амур и шаран. По време на тогавашната акция заловихме и бракониер с 50 м мрежа посред бял ден. С известна носталгия ви споделяме кратка ретроспекция от акцията – малко снимки и видеа от старите ленти, надяваме се, че няма да имате нищо против 🙂 : 

Повече подробности от първата ни акция по зарибяване и почистване можете да прочетете и в следната публикация на сайта bigfish.bg: 

От април 2014 година насам измина доста време, през което ние свършихме много работа по зарибяването и опазването на Пясъчник. Работата ни бе оценена от хиляди риболовци, които се стичаха от цялата страна, за да ловят спокойно през всички сезони трофейни шарани, амури, бели риби, сомове, костури и други риби, като наред с това доста от тях къмпингуваха с месеци на язовира – нещо, което продължава и към момента. Част от тях си зарязваха боклуците, а други примерно събираха не само своя, но и чуждия отпадък, останал след риболовните излети.
Фокусирани изцяло върху борбата с бракониерската мафия на язовира, като че ли остана на заден фон екологията на Пясъчник, като се надявахме здравия разум на българския риболовец да надделее и той съвестно да си почисти любимото риболовно място след направения еднодневен или продължителен излет. За съжаление реалността всички я знаем и ще е нужно да се сменят поколения, за да може един ден изобщо да не мислим за почиствания и ловене на бракониери.
По организиране на логистиката за извозване на отпадъците се свързахме с Община Съединение, като се договорихме, че тя ще осигури транспорт до регламентираната площадка за смет и евентуално ще бъде поставен поне един голям контейнер за отпадъци на стената, с цел да има рибарите къде да си изхвърлят по-наблизо отпадъците след риболов. За съжаление вече измина повече от месец и все още не сме получили отговор ще имаме ли контейнер на разположение! Предполагаме, че това няма да се случи…
Променихме часа на събитието по почисване на 10:00 часа, като сборния пункт бе на стената, за да може хем да се наспим, хем и да стане по-топло, докато събираме боклука. И така на 21-ви април запретнахме ръкави с ентусиатите – около двадесет на брой, които се включиха към екоакцията и чувал по чувал започнахме чистенето на боклуците.

Към обед запалихме скарата и както си е редно подсилихме всички участници – не може само да се работи, трябва и да се почива. 🙂 

След като починахме и хапнахме добре, се заехме с извозването на боклуците до стената, откъдето те щяха да бъдат натоварени на сметоизвозващия камион и завинаги щяха да напуснат равните брегове на язовир Пясъчник. Докато чакахме камиона, почистихме стената в района под заведението, където също положението бе трагично откъм натрупани боклуци от различно естество!!

Благодарим искрено на всички приятели, които се включиха в екоакцията и на Община Съединение за извозването на боклука. Надяваме се, че за предстоящия риболовен сезон Общината ще размисли за контейнера и ще бъде поставен поне един.
За съжаление по поляните, бреговете и в храстите има още много рибарски боклук за събиране. За да бъдат преборени боклуците ще са нужни доста повече човешки ръце и ако вие – рибарите, изявите желание те да бъдат почистени, то ще организираме незабавно втора екоакция. За сега оставяме всичко във ваши ръце, а почистените от нас брегове на язовир Пясъчник – на вашата съвест и култура!!

Leave a Comment