Зарибяване на река Марица със сом, шаран и бял амур – 06.04.2019

Здравейте приятели на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!
На 8-ми март 2019 г. в членската група на „Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване“ официално бе даден старта на кампанията ни за набиране на средства за зарибяване на река Марица със сом

След това новината за инициативата ни бе разпространена навсякъде из интернет пространстовто и риболовното общество в град Пловдив. За съжаление се установи, че цари голяма апатия от страна на риболовците към развиването на рибния ресурс в река Марица и нейното опазване, която апатия и до момента не можем да си я обясним на какво се дължи, въпреки коментарите в Интернет и претенциите на хората, изказани на улицата и в риболовните магазини. Събраха се много малко дарения по време на обявената месечна кампания, но ние бяхме подготвени за това и още от миналата година, бяхме набрали известна сума за зарибяване от благотворителния ни спининг фест на Марица, в чест на 25 годишнината от основаването на фирма FilStar! Припомняме, че в него се включиха 24 участника и бяха направени три дарения на обща стойност 450 лева!

Ето и пълния отчет за постъпилите средства за зарибяване със сом на Марица в градската част на Пловдив, а те са както следва:

– FilStar Urban Spinning Fest 2018 – 1890 лв (фирма FilStar, 24 участника и трима дарителя);
– Владимир Дамянов и софийски риболовци – 400 лв (свидетелство за дарение от 2018, другата половина от дарението е изразходена за сомчета на Пясъчник);
– Димитър Велков – 100 лв;
– Петър Янев – 100 лв;
– Валентин Данаилов – 50 лв;
– Генади Алтънов – 50 лв;
– Васил Пеев – 50 лв;
– Георги Л. Георгиев – 40;
– Евтим Бачев – 40 лв;
– Петър Бургов – 20 лв;
– Танко Танков – 20 лв;
– Николай Цветков – 20 лв.

Общо събрани средства за зарибяване със сом – 2780 лв.

В самия край на кампанията за зарибяване, когато вече всичко бе уговорено, група пловдивски риболовци изявиха желание да пуснем със сомчетата и шаранови риби. Ние естествено приветствахме желанието им и го уважихме, като съвсем набързо и непринудено се събра следната сума за зарибяване с шаран и бял амур:

– Риболовен магазин „Маверик“ и риболовци – 400 лв;
– Петър Гацев – 40 лв;
– Лъчезар Николов 10 лв

Общо събрани средства за шаран и бял амур – 450 лв, като добавихме още 50 лева от членския внос, за да закръглим сумата на 500 лв. 🙂

В уреченият ден – 06.04.2019 г. (събота), в 8:00 часа, членове на сдружението бяха в рибовъдно стопанство „Шестица“ – град Казанлък, за да помогнат за товаренето, разпределянето и ескорта на зарибителният материал, както и най-добре да организират бъдещото превозване и разслеване на зарибителя по реката, защото това не е лесна задача. За около 2 часа всичко беше готово и в два контейнера бяха разпределени 6000 сомчета, малко над 2700 амурчета и около 1000 шаранчета. Ето и няколко снимки на мъниците от процеса на товаренето им.

При транспорта на зарибителят, на всеки 40-50 км спирахме, за да се уверим, че всичко е наред (най-вече със сомчетата, защото контейнера бе буквално черен от големия им брой) и малко преди 12 часа по обяд бяхме на уговореното първо място за пускане на Марица – под моста на околовръстен път на Пловдив. Там ни чакаха нашите членове с 13 автомобила, готови да разселят тези страхотни рибоци из целия, предвиден от нас, 10 килиметров участък от река Марица. В разселването на рибките изяви желание да се включи и главен инспектор Цветан Белчев от ИАРА Пловдив.

След бърз разбор между колегите риболовци, последни приготовления и 30 минутно темпериране на рибките, се заехме с тяхното разселване из акваторията на избраният първи зарибителен участък – от моста на околовръстен път до моста на месокомбината в град Пловдив. Рибките бяха внимателно натоварени и разпределени в предварително подготвени кофи и след кратки инструкции всеки пое към своето място за пускане на рибките, които бяха в перфектно здраве и нямаха търпение да поемат първите си глътки свобода в дивата река. Само за около 30 минути, по-малко от половината количество зарибител беше натоварено в кофи по колите и на брега не остана почти никой. 🙂 От снимките може да се уверите в какво перфектно здраве бяха тези страхотни риби, които ще дадат бъдещ тласък на живота в тази страхотна река, която имаме!

Усмивките по лицата бяха истинското доказателство за това, че каузата ни – да върнем и опазим животът в тази уникална и дива река, е правилна и ние ще се постараем да удвоим усилията си, за да може всяка година да извършваме подобни мероприятия, с цел да направим градската част на река Марица, в Пловдив, в едно привлекателно място за отдих и риболов и то напълно с доброволни средства и труд. За това може да ни помогнете като заявите своето участие във второто състезание по спининг риболов в градска среда, което ще се проведе на 9 юни със сборен пункт река Марица под моста на Университет по хранителни технологии, където беше и миналогодишното събиране. Искаме отново да припомним, че по-голямата част от парите за това зарибяване – 1900 лв, бяха събрани именно на такова състезание през 2018-та година. Всичко, което правим, го правим за река Марица и Вие виждате реално какво се случва със събраните средства и как те се превръщат до стотинка в страхотни борбени рибки, които после ще Ви дарят с незабравими емоции и спомени, улавяйки ги на въдиците и фотоапаратите си.

След като рибките бяха разселени в първия зарибителен участък на Марица, се придвижихме надолу по течението до втория – южния бряг на реката на култовия вир в града пред УХТ. Рибките поеха заедно с нашите членове нагоре и надолу по течението, като бяха разселвани отново и по двата бряга на реката. Остана известно количество зарибител, което бе пуснато в трети зарибителен участък, с което се увеличи общата дължина на зарибяване до малко над 10 километра!

Мероприятието по разселването на тези уникални рибки (близо 10 000) завърши в късният съботен следобед, като сдружение „Олимпик 2002“ се беше постарало да осигури скара и напитки за всички участници в мероприятието, с което да им благодари за положените усилия!
Да се разселят успешно толкова много рибки в близо 10 км участък не е шега работа и изсиква много добра организация, отдаденост и любов към бъдещите обитатели на нашата си река Марица! Е, ние успяхме с общи усилия да направим заедно най-мащабното зарибяване на реката, откато тя тече през град Пловдив и сме много доволни от този факт. Надяваме си и вие да оцените този наш доброволен акт към всички вас и да пазите малките рибки по всякакъв начин. Зарибителната акция бе отразена и от телевизионното предване по БНТ2 „Време за губене„. Репортажът е приложен малко по-долу, където ще намерите и кадри от зарибяването.

Искаме да изкажем специална благодарност на всички дарители и участници в това страхотно мероприятие, непознато за нашите ширини и се надяваме с ваша подкрепа през 2019-та година да съберем още повече средства и с тях да увеличим рибното богаство на река Марица, за да могат жителите и гостите на Европейската Столица на Културата да се насладят на един страхотен риболов и то в самата градска част на вторият по-население град в България – Пловдив!

Благодарим Ви! 

Leave a Comment