Почистване на Пясъчник с EVN България 2019

Здравейте колеги риболовци! 
В началото на лятото със сдружение „Олимпик 2002“ се свърза представител на EVN – Пловдив с желание да направим съвместно почистване и зарибване на язовир Пясъчник – в началото на есента. За нас,  като доброволци, да ни обърне внимание фирма от този ранг беше нещо страхотно и след кратки разговори насрочихме датата на екоакцията – за 04.10.2019. Започнахме подготовката за това страхотно събитие месец по-рано като обявихме, че стартираме набиране на парични дарения за зарибяване с шаранови риби – шаран и бял амур, за да може към осигурените от EVN парични средства за зарибяване – в размер на 700 лева, да добавим още отгоре и да направим едно още по-голямо добро за риболовците на язовир Пясъчник! 

На 04.10 – петък, екоакцията беше стартирана в рамките на кампанията „EVN за България“, която от години насърчава инициативи в полза на обществото и опазване на природата. Язовир Пясъчник ни посрешна с тихо, но леко дъждовно време. Срещата беше насрочена за 09:30 часа на стената на язовира, която предстоеше да бъде почистена, защото при покачване на своето ниво язовира вдига всички плуващи боклуци и ги набива по камъните на стената. Това което видяхме там, само преди 5 дни на „Втори кръг от FSL 2019„, беше истински кошмар от боклук….
След кратък инструктаж и представяне на сдружение „Олимпик 2002“ пред служителите на EVN, те се заеха със невероятно усърдие да съберат и най-малкият боклук по каменната стена и така чак до кулата на язовира. В екоакцията взеха участие и членове на сдружението, които жертваха 1 ден от отпуската си, за да бъдат част от това благородно дело.

Празните чували изчезваха много бързо… За съжаление имаше адски много боклук оставен от рибарите, които посещават този прекрасен язовир и само за по-малко от два часа цели 130 броя 120 литрови чувала бяха пълни до горе с отпадъци – най вече пластмасови и стъклени бутилки. 🙁
Молим ви колеги, след добре прекарано време на язовира, който в момента е пълен с риба, приберете си отпадъците и ги извозвайте до контейнерите за смет в най-близкото село. Това е второто почистване за годината и се надяваме следващата година да не намерим отново тези невъобразими количества отпадъци. В ъгълът на стена до водовземните съоръжения беше няакъв ужас от пластмасови бутилки и туби – направо набити една в друга. 

Две служителки от EVN се натъкнаха на страхотен трофей – диворастяща диня. 🙂 Явно някоя от захранките е успяла дори да даде плод, а на друго място пък беше поникнала царевица по бреговете на язовира. 🙂 

Отпадъците, на които се натъкнахме бяха най-разнообразни и от всякакъв тип, но едно беше неоспоримо – те бяха донесени от хора, риболовстващи на този язовир и оставени там. Както каза един приятел: „Боклуците са си тръгнали и са оставили отпадъци“… Като на всяко почистване, така и на това имаше трофеи – няколко дървени палета, част от палатка и разбира се варел, който нямаме никаква идея как е попаднал там, но едва ли е паднал от небето. 🙁

На долната снимка може да видите на какво прилича водната повърхност на язовира – осеяна е със стотици плуващи шишета, маркиращи явно захранени места за шаранови риби. Проблемът тук е, че след като рибарите си тръгнат тези шишета остават „наследство“ във водата и причиняват страхотно замърсяване. Апелираме за пореден път към всички риболовци: след направения излет тези имитации на шамандури да бъдат вадени от собствениците си!

След малко повече от два часа цялата стена беше почистена до последният отпадък от тези страхотни мъже и жени, които взеха присърце тази кауза и накрая всички бяха страшно доволни от свършената работа и много очудени от обемите на боклук на място, което дори е забранено за риболов от 2 години насам. На самата стена бяха положени 130 чувала с боклук, като още 20 броя пристигнаха малко по-късно от група риболовци, на които им връчихме лично чували. Така общия брой нарастна до 150 броя. Е, вече беше време за заслужена почивка, както и за вкусната скара, приготвена от членове на сдружението ни. Така поне малко и от сърце се опитахме да благодарим на хората от EVN за страхотната работа, която свършиха – истински мотивирани и нахъсани хора, за които обществено полезната работа е нещо много важно, особено, когато тя е в името на България! 

На долните две снимки нагледно може да видите ефекта „ПРЕДИ – СЕГА“ за язовирната стена на Пясъчник. Молим ви още веднъж: бъдете добри хора и съвестни риболовци, пазете природата и нейните обитатели, защото само така ще се радваме на прекрасни риболовни излети сред красива природа. Та нали всички идваме за това на язовира? Ще завършим публикацията със снимки от това как натоварихме и последният чувал с боклук от язовира,  както и кратко видео от цялото мероприятие. Отправяме благодарности на Община Съединение за съдействието по извозването на събраните отпадъци до регламентираното сметище, като искаме да им напомним за обещаните контейнери за смет, които трябваше да се поставят на стената. Малко по-късно ще публикуваме и обзора от извършеното зарибяване, което направихме след почистването. 

За съжаление 20 дни по-късно обстановката по бреговете на Пясъчник не се беше променила, въпреки добрия пример и кауза, които показахме заедно с EVN България, на стотиците лагеруващи риболовци на Пясъчник. В района около „дупката“ и под село Крушево количествата отпадъци са смайващи…

Leave a Comment