Зарибяване с бял толстолоб на язовир Пясъчник – 12.06.2019

Здравейте, уважаеми членове и симпатизанти!
При посещението ни в рибовъдно стопанаство „Шестица“ – Казанлък, по повод първото ни съвместно зарибяване на язовир Батак с нашите приятели от риболовно сдружение „Нилет“ – Велинград, извършено с над 750 кг отраснали и много здрави шарани, се заговорихме със собственика на стопанството за това каква огромна полза има от присъствието на бял толстолоб във водите на затворените водоеми. И така от приказка на приказка се стигна до дирекният въпрос – „А, имате ли наличен и какъв размер е?“. 🙂 Оказа се, че има наличен страхотен зарибителен материал от отраснали рибки!
След като извършихме супер успешното разселване на рибите в яз. Батак, решихме да пуснем един пост във фейсбук групата „яз. Пясъчник“ и да попитаме членовете на риболовната група дали биха се включили в инициатива по зарибяване с бял толстолоб на Пясъчник. За наша голяма радост, само за няколко часа, много хора откликнаха на апела ни за събиране на средства и така решиме да опитаме дали можем ударно да съберем пари за едно подобно зарибяване на Пясъчник.
Представяме на вашето внимание и дарителите, които се включиха в ударната кампания:

Дарения по PayPal:

– Димитър Велков – 100 лв;
– Никола Ангелов – 50 лв;
– Петър Гацев – 40 лв;
– Иван Терзийски – 20 лв;

Издадени свидетелства за дарение:

– Иван Стамболджиев – 50 лв;
– Павлин Гочев – 20 лв;
– Ардо Мурадян – 20 лв;
– Петър Бургов – 20 лв;
– Николай Узунов – 20 лв;
– Димитър Сотиров – 20 лв;
– Игнат Гишин – 20 лв;
– Любомир Николов – 20 лв;
– Владимир Димитров – 20 лв;
– Симеон Ганев – 20
 лв;
– Иван Божинов – 20
 лв;
– Ангел Стаменов – 10 лв;
– Костадин Хорозов – 10 лв;

Пари дадени на ръка:

– Марин Николов – 100 лв;
– Иван Чакъров – 50 лв
– Валентин Данаилов – 50 лв;
– Петър Янев – 50
 лв;
– Димитър Кузманов – 40
 лв;
– Аспарух Бакалски – 40 лв;
– Георги Нейчев – 30 лв;
– Георги Андонов – 30 лв;
– Тодор Сотиров – 20 лв;
– Костадин Стоицов – 20 лв;
– Петко Вълчев – 20 лв;
– Стоян Кадиев – 20 лв;
– Тодор Тодоров – 20 лв;
– Лъчезар Николов – 20 лв;
– Георги Л. Георгиев – 20 лв;
– Васил Цветков – 20 лв;
– Иво Абрашев – 20
 лв;
– Николай Тодоров – 20 лв;
– Николай Колев – 20 лв;
– Петър Атанасов – 20 лв;
– Иван Илиев – 20 лв;
– Любен Костадинов – 20 лв;
– Иван Русенов – 20 лв;
– Борис Благов – 20 лв;
– Радослав Кавръков – 20 лв;
– Ангел Пеев – 10 лв;
– Неизвестен Дарител от магазин Промикс – 5,5
 лв;

Преводи по банкова сметка:

– Александър Александров – 50 лв;
– Костадин Ставрев – 40
 лв;
– Стойно Баев – 30 лв;
– Севдалин Иглев – 20 лв;
– Калин Шейтанов – 20 лв;
– Румен Йорданов – 20 лв;
– Кирил Петров – 20
 лв;
– Радослав Панков – 10 лв;

Преводи по Еконт:

– общо 60 лв.

Общо събрани дарения: 1495,5 лв!

С радост можем да съобщим, че само за около 15 дни с дарения се включиха над 50 човека, като се събра сумата от 1500 лева! От членския внос добавихме още малко парички, за да закръглим крайната сума на 1750 лв. Рибата беше поръчана и разселена също така ударно в язовира, само 2 дни след като парите бяха събрани.
Н
а 12.06.2019 г, без да губим излишно време, се разбрахме с рибарника да ни достави рибите малко след 17:30 часа на язовир Пясъчник. Ето и каква бе обстановката на язовира в урчения ден и час – както виждате посещаемостта на рибари не е никак малка в работен ден и има защо. 🙂

Както и до сега от рибовъдно стопанаство „Шестица“ бяха уникално коректни и точни. Срещата с бусът, натоварен с рибките, беше осъществена малко преди село Граф Игнатиево и след бърза проверка за тяхното състояние малко след 18:00 часа рибките пристигнаха на брега на язовира. Избрахме плитък и разлят от дъждовете участък, за да могат рибите бързо да се групират и аклиматизират.
За съжаление поради бързата уговорка много от желаещите да дойдат да помогнат при разселването на зарибителя не успяха да го направят и се наложи трима човека да разселим половин тон риба – но каквото такова, понякога трябва да се действа бързо и навременно!

Темпериране не беше необходимо и веднага се заехме със задачата да освободим тези риби във водите на яз. Пясъчник, за да могат веднага да започнат тяхната мисия по пречистването на водите му. Белият толстолоб се оказа уникално здрава и жизнена риба и при преместването му от двете клетки към водата изядохме не малко шамари от перки, като всички бяхме мокри до кости и умирисани на риба. 🙂  Както виждате от по-горните снимки, между толубчетата се беше промъкнал и някой друг амур, шаран и каракуда – явно са извадили късмет и ще живеят в една прекрасна среда. 
Докато разселвахме тези страхотни рибки на две точки за пускане, привлякохме внимание на риболовците, които мигаха невярващо на това как е възможно някой безвъзмездно да пуска риба в държавен язовир!? След кратки разговори им разяснихме какво правим от 2014-та година насам за този страхотен язовир и те обещаха да пазят неговите обитатели и да ценят нашия доброволен труд!
И докато се подготвяхме за тръгване и се разплащахме за страхотните рибки – меден глас на сигнализатор привлече вниманието ни! След кратка борба – на брега се оказа този страхотен дивак, уловен от близък до нас бивак.

За наша огромна радост колегите бяха там да практикуват любимото си хоби – спортен риболов! След кратка фотосесия този страхотен шаран се върна там откъдето е дошъл – във водите на яз. Пясъчник, а заедно с него там вече плуваха и новите близо 10 000 бели толубчета!

Изказваме огрмни благодарности на всички дарители, които се включиха в тази ударна кампания по зарибяване на язовир Пясъчник. Съжаляваме, че нещата по пускането на зарибителя се стекоха по този начин, но трябваше да се действа наистина бързо и ударно. Без вашата финансова подкрепа нямаше да се реализира тази идея. 
Припомняме, че през годините сме зарибявали язовир Пясъчник с бял и пъстър толстолоб общо четири пъти – през 2014, 2016 и 2018 годинаНадяваме се в скоро време качеството на водата в язовир Пясъчник да се повиши значително, което неминуемо ще доведе до това другите видове риби да се чувстват още по-комфортно и да правят незабравими удари на въдиците ви, дарявайки ви с незабравими спомени и емоции – нещата, които всички ние търсим, когато практикуваме любимото си хоби! 

Leave a Comment