Oпазване и зарибяване на яз.Батак

Здравейте колеги риболовци!
Доброволческата дейност не е лесно занимание и когато няма задни мисли за арендаторство или каквато и да е било облага хора се намират трудно, но все пак, се намират и сме изключително радостни да споделим с вас, че прекрасният яз. Батак вече има своя група за опазване и зарибяване, подкрепена от нашето сдружение „Олимпик 2002“, което начерта пътя на това какво и как трябва да се прави, за да дойде промяната по родните водоеми. За това бяхме изключително радостни когато получихме покана от наши приятели от Велинград и региона да участваме в учредяването на една нова група за борба с бракониерството, което на яз. Батак е придобило огромни размери. На срещата присъстваха около 25 човека и всички бяха на ясно колко много работа има да се свърши, но те вече имаха примера на яз. Пясъчник, който от една обезрибена кална локва се превърна в топ дестинация за риболов и десетките трофейни риби, уловени дори през последните месеци, го доказват неоспоримо. За да се случи всичко това трябва да има хора, които неуморно да работят и рибари, които да уважават тази работа, както разбира се и регулярни зарибявания – за съжаление след десетки години безотговорно малтретиране на водните обитатели тяхната численост е сведена до санитарен минимум и затова се забелязва инвазия на костур – просто екосистемата е почти съсипана. 
Е, това е една от първите ни стъпки – с регулярни зарибявания да поправим съсипаното и да вдъхнем нов живот на язовира. Това обаче не става нито лесно, нито евтино и зависи от всички нас – каквито пари успеем да съберем с ДОБРОВОЛНИ дарения – толкова риба ще пуснем.

Ние обичаме да говорим с дела и първото зарибяване организирано от рибарско сдружение „Нилет“ Велинград и сдружение „Олимпик 2002“ се състоя на 29.05.2019 с малко над 700 килограма страхотен зарибителен материал изцяло от вида шаран. Искаме да изкажем специална благодарност отново на рибовъдно стопанство „Шестица“ град Казанлък, за това, че ни предостави тези страхотни рибки на изключителна цена и професионално ги докара в този ветровит ден до брега на яз. Батак. Там с много усмивки ни посрешнаха доброволците – пазители на яз. Батак и с голям ентусиазъм се заеха да разхвърлят рибките из този голям язовир. Времето се скапа, духна силен насрещен вятър – сякаш да ни се докаже отново, че тази работа не е лека, но никой не се стресна и всички смело нагазиха в студените води на язовира за да влеят нов живот във водите му.
Лодки пориха вълните натоварени с новите обитатели на язовира около 20 000 шаранчета с размери от 10 до 14 см готови да растат бързо и дай Боже един ден да се превърнат в прекрасни трофей – мечтата за всеки риболовец

Страхотно е да се видят толкова много усмихнати хора, обединени от една кауза – да върнат на яз. Батак това, което му принадлежи, а именно ЖИВОТА във водите му. Каузата е общополезна – работата много и неблагодарна, но е време заедно да покажем, че е време да градим, да пазим, да мислим с главите си, да гледаме напред в бъдещето и най-вече да оставим света след нас по-добър и то за всички. 
Да, знаем, че това е нещо забравено в тази територия, където на почит са други „ценности“, но това не може да продължава вечно и адски се радваме, че в региона на яз. Бятак се намериха хора с големи сърца, които да станат и да кажат СТИГА РАЗРУХА! И не само да кажат, но и да работят за това да се премине от разруха към градеж.

Зарибяването премина перфектно – рибките отплуваха здрави и всички беше прекрасно. Сега господа риболовци е ваш ред, когато на въдицата ви се закачи риба за момент, да си припомните защо се случва това, на кой дължите това удоволствие и да помислите за бъдещето, като я върнете обратно във водата. Има законни норми, които според нас са твърде либерални откъм това колко риба може да се задържи, но има и морални норми и нека всеки да прецени сам за себе си как да процедира. Умоляваме ви, за да се развиват нещата в положителна посока, се нуждаем както от вашата подкрепа с дарения за зарибител, така и от човешкото ви отношение към тези риби. Нека да ги оставим да пораснат, да дадът своето поколение във водите на язовира, за да може това зарибяване да се умножи по милиони и тогава ще имате участие и вие във възвръщането на живота. Можем да ви уверим, че пускането на риба е едно страхотно удоволствие и ви очакваме на следващото ни зарибяване, за да се уверите и вие! 🙂 

Благодарим Ви!

Leave a Comment