Извършени акции за мрежи март-април 2019

През месец март и април проверките на опазващата ни група продължиха с пълна сила. Всяка седмица по няколко пъти се извършваха, по график, планирани проверки за мрежи на язовир Пясъчник. С всяка седмица броя на лагерите, заели „бойни позиции“ за предстоящия пролетен риболов на шаранови риби, се увеличаваше драстично, като три-четири седмици преди забраната той достигна своя пик. Въпреки голямата посещаемост на риболоовци от различни краища на страната, отново бяха констатирани мрежи и бракониерски набези, дори в близост до лагерите. Направихме два големи удара над знаков бракониер, който най-безнаказано и нагло продължаваше да тероризира рибното богатство на Пясъчник.
С влизането на забраната за риболов на 15 април, зачестиха и проверките по опазване на рибния ресурс на река Марица около Пловдив.

Язовир Пясъчник

04.03.2019

При планирана самостоятелна акция за мрежи бе заловена 200 м мрежа, в която имаше заплетени хайверни риби предимно от видовете: каракуда и бяла риба. Мрежата бе унищожена на място, преминавайки през огъня на пречистването, като за съжаление част от рибата не успя да оживее след освобождаването й.

17.03.2019

На 17-ти март направихме планирана дневна проверка с ИАРА-Пловдив и служители от РПУ Хисаря. Бе обходена значителна брегова ивица от Пясъчник. В хода на проверката се констатира, че рибарите спазват правилата за любителски риболов и нарушения не бяха открити. Проверката бе отразена и от екип на БНТ от предаването „Време за губене“. Надяваме се риболовците, посещаващи язовир Пясъчник, да продължавата да бъдат все така изрядни в бъдеще, за да може да прекарват пълноценно своя излет на любимия си язовир. Благодарим на гл. инсп. Белчев от ИАРА-Пловдив за оказаното съдействие по осъществяването на проверката през уикенда.

19.03.2019 

Членове на сдружението констатираха противозаконно изсипване на оборска тор от трактор с ремарке директно в акваторията на язовир Пясъчник, в района на „бунгалата“ и след него – посока село Крушево (към устието на язовира). От монтираното видеонаблюдение става ясно, че незаконното изхвърляне на оборската тор е станало през нощта на 18.03.2019 в периода от 20:00 до 21:00 часа. Ние предприехме незабавни мерки и подадохме сигнал към РИСОВ-Пловдив, като е разпоредена проверка по случая, а нашите членове бяха инструктирани да записват номерата на нарушителя, ако попаднат на него, за да бъде подведен под отговорност. В следващите седмици обаче не се констатира проблема – явно нарушителя си взе бележка да не прави повече такива бели. Продължаваме да следим за подобни нередности, като всеки констатиран ще понесе най-строги глоби, съгласно националното законодателство!!

05.04.2019

Месец след залавянето и унищожаването на мрежата от четвърти март отново ударихме бракониерите на Пясъчник. Заловена бе мрежа с дължина от около 200 метра при самостоятелна акция на сдружението. За съжаление никой нищо не беше видял и чул за разпъване на мрежа, въпреки, че в близост имаше будни риболовци по лагерите! Благодарим на момчетата от съседния бивак за съдействието по освобождаването на рибата. Уловът от мрежата – бяла риба, каракуда, шаран, бабушка и костур, бе върнат обратно в язовира, като част от рибите не успяха да оцелеят (главно белите риби). Мрежата е унищожена на място – отново бе запалена на кладата с пречистващия огън.

07-08.04.2019

Нов голям удар след рутинно наблюдение с термокамерата на сдружението! Ударната ни група е на язовира към 20:00 часа, като прави стандартните обходи и наблюдение. Към 23 часа е забелязан Стоян Дебелия с неговите мулета да разполагат мрежи в акваторията на Пясъчник. Наблюдението над бракониерите се осъществява цяла нощ от нашата група и продължава до ранни зори, когато те започват да товарят улова в джипа си. За случая са уведомени инспекторите на ИАРА-Пловдив и е поискано съдействие за организиране на съвместна акция по залавянето на бракониерите. Съдействие е получено и е съставен план за действие. Рано сутринта се разиграва див екшън с преследване на автомобили. При атаката срещу браковците, един от тях бива зарязан на брега, като успява да се качи в гумена лодка и да премине на отсрешния бряг, където бяга и зарязва бракониерския инвентар и улов.
За съжаление след гонката, се констатира, че във водата има още една мрежа около 200 метра, която браковците са оставили за по-късно вадене, пълна със заплетени дребни шаранчета – от направеното зарибяване. Това коства на групата ни и инспекторите, които се завръщат след гонката на местопрестъплението, още загубени часове по спасяване на риби. Умрелите риби този път не са много, особено на фона на заплетеното огромно количество, но все пак няколко бели риби и 3 средни по големина шарана не оцеляват, въпреки спасителните мерки. Мрежите достигат обща дължина около 1000 м, а уловената риба е приблизително както следва: 100 кг шаран, 30 кг бяла риба, 60 кг каракуда, 1 брой сом 3-4 кг и няколко големи костура. Спасено е над 95% количество от рибата – шаран (малки риби и с трофейни размери), сом, каракуда, костур, бяла риба. От страна на сдружение „Олимпик 2002“ е подадена незабавно жалба в РПУ Хисар, откъдето са предприети действия срещу бракониерите. Мрежите и лодката на бракониерите са конфискувани от инспекторите на ИАРА-Пловдив.

22.04.2019

Съгласно ЗРА от 15.04.2019 риболовът на риба, във водоеми разположени до 500 м н. в., е забранен, поради настъпването на размножителния период на рибите. Това е винаги критичен момент за дейността по опазване на рибния ресурс от набезеите на бракониеите, защото тогава рибата е най-уязвима и незащитена. И тази година е съставен график от страна на нашите патрули за засилено присъствие на язовира през деня и нощта. Както виждате от долното видео рибата се бие яко и играе любовни танци, които в скоро време ще дадат нова надежда за развитието на рибния ресурс в Пясъчник. Подадено е писмено уведомление до Напоителни Системи – Клон Марица, за запазване и поддържане на оптимално ниво на водата в язовира, с цел да се гарантират идеалните условия за хвърляне и излюпване на хайвера на рибите. През следващите месеци нивото на водата в Пясъчник се запазва оптимално, благодарение на което, милиарди малки рибики са излюпени. Благодарим най-сърдечно на Напоителни Системи – Клон Марица, за спазването на поетия ангажимент към нас и хилядите риболовци, посещаващи язовир Пясъчник.

24.04.2019

На няколко пъти са констатирани опити на бракониерите да пускат мрежи, но са осуетени от нас, докато на 24 април правим втори удар срещу Стоян Дебелия, който явно не респектиран от предприетите действия срещу него. Този път този наглец не можа да убие маса риба с мрежите си, защото превантивно беше заклещен от нашите екипи, преди тяхното разпъване. За случая е подаден сигнал до: 112, полицията и ИАРА-Пловдив.

През оставащите дни до края на април месец наш екип засича малко след района на „чакълирания път“ две лица, които се опитват с бракониерско пособие – тип серкме, да ловят риба на язовира, в размножителния й период. Виждайки задаващия се към тях патрул, двамата бракониери започват да бягат и се завират в рапицата и пълзейки, се опитват да избягат. След като не им се получава плана за бягство, браковците викат подкрепление, като появилия се автомобил, като вижда нашите хора, прави обратен завой и набързо се изпарява. Подаден е сигнал до 112, като полицията се отзовава моментално.

Река Марица

06.04.2019

Направихме зарибяване на река Марица в участък от 10 километра с 6000 сомчета, малко над 2700 амурчета и около 1000 шаранчета. Пълната информация от зарибяването можете да прочетете в следната публикация:

15.04-30.04.2019

Поради настъпването на размножителния период на рибите, наши патрули от доброволци започнаха все по-често да правят рутинни обходи и наблюдения на река Марица около Пловдив. Забелязан е на няколко пъти известен бракониер да прави планове за разполаагане на мрежи, но така и не се престрашава да разпъне мрежичките си в района. По-долу ви представяме и видео с любовния танц на няколко маришки рибета. 

Leave a Comment