Зарибяване на Пясъчник със сом 2018

Здравейте уважаеми членове и симпатизанти на сдружение „Олимпик 2002“!
На вашето внимание представяме пълен отчет на сомската кампания по зарибяване на язовир Пясъчник през 2018 година.
В началото на годината обявихме, че подемаме кампания за събиране на дарения, с които да закупим сомчета и да зарибим Пясъчник. Тази година търсенето на хубав зарибителен материал от малките мустакатковци се оказа не толкова лесна задача. За подгряване на сомската кампания стартирахме с едно леко и бързо зарибяване на Пясъчник, което направихме на 25.03.2018. Тогава пуснахме 260 отраснали сомчета, с дължина между 35 и 50 см. Обзорът от зарибяването ви представихме в следната публикация:

След мартенското подгряване ние продължихме да събираме още средства през годината, за да пуснем колкото се може повече сомчета. Както споменахме по-горе, намирането на хубав зарибител тази година не се оказа така лесно. Все пак в средата на лятото се договорихме на сляпо с един рибарник в Южна България и зачакахме ваденето на зарибителя. Зарибителят беше чуден и можем да кажем, че чакането си заслужаваше! Преди да ви покажем как протече основното сомско зарибяване, искаме да изкажем огромни благодарности на всички вас, които се включихте с парични средства за пореден или първи път в зарибителните ни кампании! Радваме се, че в тази ни кампания се включиха както запалени и известни сомаджии от цялата страна, така и хора, които не ловят сом, но имат огромното желание и сърце да ни подпомогнат в инициативата! Знаем, че там сред вас има добри хора, които оценяват високо това, което правим и сме много щастливи, че не останахте безразлични и се включихте! Представяме ви нашите основни дарители, като сме ги подредили по начин на получаване на сомските парички и размер на дарението.

Издадени свидетелства за дарение:

– С най-голям размер на дарението и първи сред търговските ни партньори се включи риболовен магазин „Риболовна Мания“, град Пловдив – 400 лв;
– Владимир Дамянов и група софийски риболовци – 400 лева;
– 
Георги Маринов – 300 лв;
– Диана Стефанова – 100 лв;
– Тодор Тодоров – 100 лв;
– Стефан Димов – 100 лв;
– Димитър Енчев – 100 лв;
– Кристиян Стойчев – 50 лв;
– Игор Саакян – 50 лв;

– Цветан Тороманов – 50 лв;
– Радослав Янев – 50 лв;
– Васил Ганчев – 50 лв;
– Иво Радулов – 50 лв;
– Георги Любомиров Георгиев – 50 лв;

– Кирил Киров – 50 лв;
– Христо Ковачев – 50 лв;
– Димитър Кузманов – 30 лв;
– Иван Грозев – 30 лв;
– Михаил Калян – 30 лв;
– Иван Черепов – 20 лв;
– Стоян Султанов – 20 лв;
– Стоян Василев – 20 лв;

– Красимир Костадинов (Върхара) – 20 лв;
– Николай Лалев – 20 лв;
– Янко Иванов – 20 лв:
– Христо Павлов – 20 лв;
– Рангел Кръчмаров – 20 лв;
– Виктор Караиванов – 20 лв;
– Венцислав Червенков – 20 лв;
– Иван Дечев – 10 лв;
– Васил Дечев – 10 лв;

Преводи на дарения по банковата сметка:

Тениски „Клуб на тролингиста“, Георги Георгиев – 279 лв;
Никола Гьопсалиев – 50 лв;
– Стойно Баев – 30 лв;

Други постъпили дарения:

– 
Тодор Герзилов и Стефан Шемов – две страхотни момчета от младата гвардия спинингисти заели се с тежката задача само за една седмица да организират спининг турнир „Olympic 2002 – Spinning Masters 2017“ – 300 лв;
Ивайло Николов – 220 лв /закупен портрет на Левски нарисуван от Росен Колев;
– Н.Г. – 100 лв;
Емил Петров (Тапета) – 40 лв /воблер мостра/;

Общата стойност на всички дарения, които получихме от вас бе 3279 лева!!

Ето и как протече основното сомско зарибяване.
Датата е 01.09.2018 г. Не започнахме акцията по сомското зарибяване по най-добрия начин. Сомчетата позакъсняха с два часа, като през това време се извади мрежа, в която имаше заплетени шарани, големи бели риби и костури …, а само допреди по-малко от 48 часа бяхме нанесли удар по мрежарската сган, залавяйки мрежите им. Мрежата бе конфискувана от инспекорът на ИАРА Пловдив, който присъстваше на зарибяването. Докато чакахме сомчетата отидохме на проверка по биваците. При направена проверка констатирахме няколко нарушения от обичайните – риболов с повече от две куки на една въдица, риболов с ръчило, риболов с повече от 3 въдици, невалиден билет и задържане на маломерни шаранчета! Двамата любители риболовци се сдобиха с бързи глоби!!

Все пак сомчетата пристигнаха и всички се заехме дружно да ги разнесем по най-бързия начин из цялата акватория на язовира с цел тяхната безопасност и успешно оцеляване. Усмивките не слезнаха от лицата на хората грижещи се за язовира – да се пуснат толкова здрави и енергични риби е мечта за всеки, който отделя от времето си за опазването и зарибяването на яз. Пясъчник.

Всяка една риба беше внимателно преброена, натоварена в една от 4-те лодки и разселена из цялата акватория на язовира, като бяха спазени всички мерки за това да има 100 % оцеляемост.

Няколко сомчета бяха пуснати от доброволците до мястото на тяхното пристигане само за да се уверим, че всичко с тях е наред и веднага се приспособяват към техният нов дом – яз. Пясъчник. 

Молим всички колеги риболовци да се отнасят с уважение към тези страхотни риби и ако е възможно да ги връщат обратно във водата. Много усилия и парични средства ни костваше всичко това през календарната 2018-та година. Надяваме се повечето от тях да станат големи риби и да създадат здраво поколение, което да ни радва за в бъдеще при риболовните ни излети! 

От всички снимки и видеа ясно се вижда с колко много любов се отнасят всички доброволци към устатите мустакaтковци – правим го за бъдещето на язовира и се надяваме всички рибари, приятели и симпатизанти на каузата ни за борба с бракониерството да продължат да ни подкрепят, за да можем да увеличим натиска над бракониерите и да пускаме всяка година все повече рибки!

Някои колеги бяха дошли с децата си на това зарибяване и техните усмивки ни дават увереност, че след нас ще оставим нещо значимо, нещо на което поколението след нас – нашите деца ще оценят и надяваме се да надградят, за да можем да споделяме с тях все по-успешни излети сред природата!
Каква беше атмосферата по време на акцията по зарибяване вижте в следното видео: 

Когато говорим колко много ни коства това не са мо да пуснем, но и да опазим рибите от мрежари и недобросъвестни колеги трябва да отбележим, че все по малко хора си позволяват да прибират маломерни риби, но ако някой все пак реши да краде от тези рибки – ето едно предупреждение за него. 🙂

Равносметката от сомската кампания по зарибяване на язовир Пясъчник е следната: през годината бяха направени две зарибявания, като първончално бяха пуснати 260 броя отраснали сомчета с дължина 35-50 сантиметра, а след това още 740 броя със същата дължина. Общата стойност на всички получени дарения бе 3279 лева. Добавихме още 121 лева от членския внос на сдружението и така в Пясъчник заплуваха точно 1000 сомчета на обща стойност 3400 лева! Пазете рибките и им дайте шанс те да нарастнат до наистина трофейни размери! 

Сдружение „Олимпик 2002“ изказва още един път огромни благодарности на всички дарители, членове и симпатизанти! Ние превръщаме всеки лев в рибка! 
Честити сомчета!! 

Leave a Comment