Кампания за зарибяване на Марица със сом 2019

Здравейте приятели!
Лека-полека подхващаме планираните ни проекти за 2019-та. Стартираме първата ни зарибителна кампания за тази година. Този път вниманието ни е изцяло насочено върху река Марица, минаваща през един от най-древните градове на България – Пловдив. Идеята ни е да възстановим популацията на една от най-силните и най-големи риби обитаващи реката в рамките на града. Риба, която с упорство трябва да надхитриш и със сила да пребориш – сомът! За целта стартираме кампания за набиране на средства за закупуване на зарибителен материал от вида.
Към момента сме събрали известна сума пари от спининг феста „FilStar Urban Spinning Fest – 2018“, който бе в чест на 25-тия рожден ден на фирма FilStar! Добавяйки даренията на хората, подкрепящи каузата за зарибяване и опазване, всички ние заедно набрахме тогава общо около 1900 лева! 


Сигурни сме, че сред вас има хора, които не са разбрали за инициативата и биха желали да включат с още парични средства, за да пуснем в Марица колкото се може повече сомчета. Разбира се и набраната сума пари не е достатъчна към момента, за да направим едно мащабно зарибяване със сомчета. Поради това стартираме тази кампания, като за целта пускаме сомски свидетелства за дарение 
в следните риболовни магазини:


Дарения за сомското зарибяване на Марица, можете да направите и по банкова сметка или PayPal акаунта на сдружението:

IBAN: BG63UNCR70001522621225
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: СНЦ Професионален клуб по спортен риболов „Олимпик 2002“
Основание: дарение / благотворителност за сомчета на Марица.
PayPal акаунт: snc.olympic2002@gmail.com.

Зарибителният материал ще бъде закупен от нашия партньор – рибовъдно стопанство „Шестица“, град Казанлък, с който стартирахме през 2018 година успешно сътрудничество в областта на отглеждането на зарибител за нуждите на сдружението ни.

В долните видеа ще ви представим съвсем накратко част от реалния процес (осъществяван в рибовъдно стопанство „Шестица“) по събиране на сомския хайвер за оплождане, неговото излюпване и отглеждане на личинките, които след известно време ще нарастнат до размери, подходящи за пускане в дивите условия на Марица.
Преди около месец-два, започна „доенето“ на майките и успешното оплождане на сомския хайвер.

Ето кадри и на мъниците, в зародишна форма, които търпеливо всички чакахме да бъдат успешно излюпени в рибовъдното стопанство.

На долните кадри имате възможност да видите бъдещите малки мустакатковци, които ще бъдат отгледани специално за нас. 🙂

Прогнозите към момента са, че зарибителят ни ще бъде готов за пускане в Марица към началото или средата на април месец, като размерите, до които чакаме те да порастнат за пускане, са до около 10-12 сантиметра. Те ще бъдат пуснати в участък от около 9 километра по поречието на една от най-големите ни вътрешни реки – Марица в град Пловдив и ще имат достатъчно време да си намерят дупки преди старта на новия летен риболовен сезон. Надяваме се тази кампания да събуди интереса на пловдивчани и на гостите на града, като идеята ни е да превърнем реката, в рамките на град Пловдив, в идеалното място за отдих и риболов. Защо да бием стотици километри за риболов до други водоеми, като реката ни е под носа? Благословени сме, че тази голяма и буйна река минава точно през града ни, нека й вдъхнем нов живот заедно! 🙂 

Leave a Comment