Извършени проверки по водоемите през май-юни 2019

Представяме на вашето внимание следващият ни отчет относно най-важната работа на сдружението – дейността по опазване на рибния ресурс. Май и юни са месеците, през които някои видове риби са забранени за риболов от закона, други са разрешени, а през юни пък вече поетапно отпадат всички забрани за риболов във водоеми, разположени до 500 метра и до 1500  надморска височина. Отново имаше заловени мрежи, а също и констатирани нарушения по ЗРА от любителите риболовци. Също така извършихме и две инициативи по зарибяване и беше даден старта на FilStar Спининг Лига 2019 – все неща, насочени към подобряване на риболовната среда и увеличаването на рибния ресурс. Това бяха два месеца, изпълнени с дейности по реализацията на различни наши планирани проекти.

Язовир Пясъчник

08.05.2019

След получен достоверен сигнал за пусната мрежа от бракониери, през нощта в акваторията на язовир Пясъчник, е мобилизиран наш екип, който мигновено се отзовава! При извършената самостоятелна проверка е открита заложена мрежа в ръкава на Елешница. Дължината й е 100 метра, като заплетените два броя шарани са освободени на момента. Мрежата е унищожена на място.

През следващите дни рутинните проверки на нашите екипи продължават, като допълнително са организирани и дневни наблюдения, за да се покрие още по-голяма част от денонощието с присъствие. Благодарим на момчетата ни, които си взеха отпуски, за да бранят рибното богатство на България от бракониерите, като по този начин хилядите любители риболовци, посещаващи Пясъчник ще имат още по-добра и богата слука през лятото на 2019 година.

19.05.2019

Сезонът за риболова на бяла риба е открит от три дни – на 16.05.2019. Поради това в първия възможен момент е организирана дневна проверка над любителите риболовци. Проведена е съвместна проверка с гл. инсп. Белчев от ИАРА-Пловдив, по вода и суша. Бяха проверени 15-тина лодки, като 80-90% от тях имаха улов – по 1 или 2 задържани мерни бели риби в рамките от 45-60 см. Проверките по биваците на Беловица и вътре в ръкава не консатираха нарушения на ЗРА – всички риболовци бяха изрядни.
В хода на проверката установихме стар бракониер, който ловеше на влачене от лодка и имаше една мерна бяла. Интересното е, че през 2012 г е залавян с мрежи на Пясъчник именно от проверяващия го инспектор от ИАРА. Човекът си беше закупил билет и ловеше съвсем законно риба. Наистина подозрително, но факт!

01.06.2019

Риболовът на пролетно-лятно размножаващи риби е открит. Бреговете на язовир Пясъчник бяха отново тотално окупирани от хиляди любители риболовци, привлечени от рибното богатство, което сме постигнали със задружни усилия през годините. В следната публикация можете да видите колко ударно започна новия летен риболовен сезон на Пясъчник, с много уловени риби: 

Неоспоримо доказателство затова, че за първи път бе поддържано оптимално ниво на водата в Пясъчник за хвърлянето и излюпването на хайвера на рибите, беше милионите малки рибики, които плуваха на огромни пасажи край брега. Радостна гледка за всеки риболовец, защото това е новата генерация – новата надежда за още по-успешни риболовни излети! Благодарим на Напоителни Системи – Клон Марица, че спазиха ангажимента си към всички риболовци.

12.06.2019 

Направихме зарибяване на язовир Пясъчник с 500 килограма отраснали бели толстолоби. Повече информация ще намерите в линка от публикацията:

19.06.2019

Беше направена съвместна проверка с главен инспектор Белчев от ИАРА-Пловдив, констатирахме за пореден път, че продължава да битува у „любителя риболовец“ използването на малки мрежести уреди за улов на стръв или „пържена цаца“…. На „колегата“, използвал този мрежест уред тип цапало (телевизор) бяха написани следните солени актове за нарушение:

– използване на забранен мрежест уред;
– улов на маломерна риба – 2 костура по 8 см и 2 бели рибки по 12 см.

Дали си е струвало упражнението за стръв или пържилки? Според нас едва ли… Благодарим на всички други колеги, които бяха изрядни и уважават нашият труд. Припомняме, че ВСЕКИ риболовец, който притежава валиден риболовен билет за любителски риболов, е подписал при издаването на билета си, че е запознат с правилата за риболов на територията на Република България, с която декларация той уставно и недвусмислено потвърждава това! В случай, че сте забравили какви са правилата, то моля прочетете ги ето тук => НОРМАТИВНА УРЕДБА – ЛЮБИТЕЛСКИ РИБОЛОВ!

След като ви показахме по-горе, в публикация на сайта, как красиви и трофейни шарани отплават обратно във водите на яз. Пясъчник, сега ще ви покажем и грозната страна на риболова. Има „рибари“, които знаейки, че се правят регулярни проверки с ИАРА, завръзват уловените си риби на въже и ги пускат вързани под водата, на страни от бивака си така, че ние да не ги открием, защото те са превишили съзнателно дневната тегловна норма за улов от 3 кг – колко му е да изпълниш тегловната норма след като хванеш днес една 5-чка, а след няколко часа още и още една (в рамките на деня)! И това не се случва за първи път и не само на Пясъчник! Ето такава риба е избягала с въжето и се е оплела мъртва в кордите на наш приятел. Шаранът се е дърпал толкова здраво, че въжето е разрязало половината му глава, докато е бил все още жив! Гледката на тази вързана и умряла риба е меко казано уродлива и показва какво НЕ трябва да е отношението към тези страхотни риби. Замислете се колеги – за това ли сте на язовира, затова ли пазим цяла година тези риби от мрежарите? За да може вие да месарите вместо тях ли? 

Знаем още, че продължава бруталната практика да криете наднормения си улов от страхотни едри шарани по багажниците и купетата на колите ви, за да пълните фризерите за зимъска или да го продавате насам-натам из селата! Предупреждаваме ви, че ще има страшно солени глоби за вас, комбинирани в няколко акта и тези риби ще ви излезнат буквално златни!! Няма да има прошка за никого – дори и член на сдружение „Олимпик 2002“, защото това МЕСАРСТВО ТРЯБВА ДА СПРЕ!! Вие сте по-лоши и от мрежарите, защото НЕсъвестните риболовци сте в пъти повече от бракониерите – самата истина, доказана от нас през годините на опазване на Пясъчник и унищожавате, взети заедно, повече риба от тях!
Неминуемо обаче, поради засиленото рибарско присъствие на язовира, няма как да не подминем и уродливата страна на риболова! Мястото на битовите отпадъци, след направения страхотен риболовен излет на Пясъчник не са бреговете на язовира, а кофите за смет, разположени само на километър-два от Пясъчник, в най-близките села – Беловица, Крушево или Любен! Ние така и не успяхме да се преборим Община Съединение да постави контейнери за смет на стената на Пясъчник, но това НЕ ОЗНАЧАВА да си зарязвате боклуците на язовира!
А само допреди два месеца и половина, на 21.04.2019, бяхме организирали пролетно почистване на язовира точно в тази му част, на която са направени снимките по-долу….

Река Марица

19.05.2019

Направена е бърза и изненадваща съвместна проверка с гл. инсп. Белчев от ИАРА-Пловдив на река Марица в градската й част – на вира пред УХТ. Проверени бяха седем риболовци, ловящи щука с тапи и блесни, като се установи, че четирима от тях не притежават риболовни билети. На всички нарушители бяха съставени АУАН-и и се подписаха на актовете си, като получиха копие от тях. 

Язовир Батак

20.05.2019

Доброволческата дейност не е лесно занимание и когато няма задни мисли за арендаторство или каквато и да е било облага хора се намират трудно, но все пак, се намират и сме изключително радостни да споделим с вас, че прекрасният язовир Батак вече има своя група за „Опазване и зарибяване на яз. Батак (Рибарско сдружение НИЛЕТ)„, подкрепена от нашето сдружение „Олимпик 2002“. Бяхме изключително радостни когато получихме покана от наши приятели от Велинград и региона да участваме в учредяването, на 20.05.2019, на една нова група за борба с бракониерството, което на яз. Батак е придобило огромни размери. На срещата присъстваха около 25 човека и всички бяха на ясно колко много работа има да се свърши, но те вече имаха примера на яз. Пясъчник, който от една обезрибена кална локва се превърна в топ дестинация за риболов и десетките трофейни риби, уловени дори през последните месеци, го доказват неоспоримо. Силна група мъже от Велинград, Ракитово, Батак и Пазарджик решиха да се впуснат заедно с нас в борбата за справедливост и напълно ДОБРОВОЛНО да дарят време, сили и енергия за това да превърнат Батак в уникално място за риболов и отмора. Името на новосформираното опазващо риболовно сдружение е „Нилет“!
Проверките съместно с ИАРА-Пазарджик започнаха още същата вечер! Можете да се свържете с опазващата група на „Нилет“ във фейсбук групата: Опазване и зарибяване на яз. Батак (Рибарско сдружение НИЛЕТ)„.

27.05.2018

След подаден сигнал към сдружение „Нилет“ беше извадена част от мрежа на язовир Батак. Случайно е закачена от рибар, като екип на сдружението успя по вода да я извади, след което втори екип обработи мрежата на брега. Всичката риба е върната обратно в язовира, без значение от състоянието й, както е по закон.

29.05.2019

Състоя се първото ни съвместно зарибяване със сдружение „Нилет“. В акваторията на Батак бяха разселени 710 кг шаран, като зарибителя бе осигурен от нашия партньор в отглеждането на риба рибовъдно стопанство „Шестица“ – Казанлък. Повече информация от извършеното зарибяване е публикувана в следната публикация:

През следващите седмици, патрули на сдружение „Нилет“ извършиха множество проверки, включващи обходи, наблюдения и нощни проверки. На практика всеки ден имаше екипи на терен. Нарушения не бяха констатирани. Радостното е, че след сформирането на групата има все повече хора, които подпомагат, споделят проблеми, обаждат се и пишат при забелязване на нередности. Пожелаваме на всички посететители да бъдат отговорни към природата, рибната фауна и това, което те ни даряват БЕЗПЛАТНО И БЕЗРЕЗЕРВНО – пазете ги, за да имате пълноценен риболовен излет. Ще бъдем щастливи ако още хора се присъединят към сдружение „Нилет“ или ги подпомагат, за което не се притеснявайте да се свържете и с нас.
Пожелаваме успешен сезон на риболовците и приятни емоции на любимия на мнозина риболовци язовир Батак!

Leave a Comment