Риболов на язовир Пясъчник през юни 2019

Здравейте приятели на риболова!
Тази година по големите язовири в страната риболовът не е толкова динамичен и успешен, но това не важи за язовир Пясъчник. От откриването на риболова (първи юни -при водоеми разположени до 500 м н.в. насам) на язовир Пясъчник се вихри страхотен риболов на мирни и хищни риби. Не, това не е шега и не ви подаваме фалшиво инфо, както някои обичат да правят само и само, за да припечелят по някой лев от вас. Не ни бъркайте с арендаторите. 
Положението със слуката на Пясъчник в момента няма нищо общо спрямо същия период на миналата година. Посещаемостта и тази година, както предходните е висока и за това свидетелстват десетките биваци, окупирали бреговете на язовир Пясъчник, в двата му ръкава, не само през уикендите, но и през работния делник. Буквално от хората в тези биваци може да се съгради едно ново средностатистическо село на картата на България. Успешните места са окупирани още две седмици преди откриването на шаранския риболов и не се освобождават чак до късния октомври.

През 2014-та година заявихме пред обществото, че нашите усилия ще са насочени изцяло доброволно, без отплата, за възвръщането на старата слава на язовир Пясъчник, като ТОП дестинация за свободен риболов в България и смятаме, че ние от риболовно сдружение „Олимпик 2002“ сме изпълнили обещания ангажимент, увенчавайки го с успех! Доброто ни противодействие срещу бракониерите на Пясъчник, комбинирано с регулярните зарибявания на мирни и хищни риби – общо 14 на брой до този момент, които правим с изцяло лични и дарителски средства на рибари, допринесоха за пълния успех и  нещата се случват. Всяка година язовирът е пълен с милиони малки новоизлюпени рибки, като например тези в клипчето заснето в началото на юни 2019-та!

Миналата година, заради слабата слука на рибарите, се изказаха ред неверни неща, като например, че в язовира нямало риба, че бракониерите били приключили Пясъчник, че останали само камъни на дъното и прочие глупости,  в разрез с реалността, която ние виждахме при акциите ни за бракониери… А, иначе никой не отчита през 2016-та и 2017-та година колко риба се улови и изнесе от язовира…. При редовните ни проверки за мрежи сонарите на лодките на ударната ни група доброволци почти винаги показваха „черни дисплеи“ от пасажи риба, а в мрежите на браковците пък бяха се заплели много шарани и бели риби, някои от тях с трофейни размери – спасени от нас. Дали миналата година заради: изключително дъждовното лято; постоянните промени в атмосферното нялагане; отмитите от дъждовете торове от близките ниви, които заобикалят значителна част от язовира; заради преяждането на рибите от захранките на рибарите или пък други прични, рибите бяха пасивни, въпреки че бяха там и не взимаха така уставно и агресивно стръвта на рибарите, както сега.
Тази година слуката на рибарите стои по диаметрално различен начин. Нека започнем обзора с мирните риби.
От откриването насам масово на Пясъчник се ловят шарани с тегло от 300-600 грама (от миналогодишния зарибител и приплод) до около 20 кг (изключителни и борбени диваци). Майсторите на дъното и плувката имат страхотна слука и на много елитни каракуди и бабушки,които бабушки доближават 800-те грама! Тук-там любителите риболовци имат и рядката слука да уловят по някой хубав кефал. За тази страхотна слука свидетелстват редицата снимки и видеоклипове, които колегите ни изпращат и публикуват в риболовната фейсбук група „яз. Пясъчник“ – там ще откриете всичко актуално, свързано с риболова на язовира. Тъй като материалите са много и няма как да публикуваме всички, подбрахме само една малка част от тях, която искаме да ви покажем. Вижте какво искат да ви покажат и кажат ето тези съвестни любители риболовци. Надяваме се да последвате примера им и да се кефите на риболова, като хоби, както те го правят!

НАСЛУКА НА ВСЕКИ!
КОЙТО ЖАЛИ – ГАЛИ, КОЙТО ЛАПА – ЗЯПА!! 🙂
НЕ ПУСКАШ ЛИ – НЕ ЛОВИШ!

Не трябва да забравяме и факта, че миналата година зарибихме Пясъчник с 1 тон шаранови риби и отделно с почти 1 тон каракуда, които сме сигурни, че внесоха конкуренция сред местните риби за хранителните ресурси и вероятно това е един от ключовите моменти при тазгодишната отлична слука на рибарите, разбира се наред с опазването от сдружението ни на рибната популация.
Началото на юни започна мощно и ударно за рибарите, посетили язовир Пясъчник, като силния риболов продължава и към началото на юли. Ето още няклко красиви и незабравими моменти, споделени от колегите, риболовстващи на язовира, които ни оставят безмълвни пред величието на уловените от тях риби и изключително позитивно настроени от постъпката и отношението им към рибите: 

Както се убедихте от горните видеа, риболова на шарани е повече от страхотен!! Уникално красиви риби се уловиха и пуснаха през целия юни месец, които ви чакат отново на Пясъчник, за да изпитат силата на уменията и такъмите ви! 

Продължаваме обзорът с хищните риби!
Още след изтичането на забраната за риболов на бялата риба (в средата на май месец), Пясъчник бе посетен и от риболовците, запалени по риболова на белите красавици. Почти всяка лодка успяваше да улови достатчно на брой бели риби, спазвайки нормата от 3 кг на човек, а останалите биваха пуснати. Масово слуката на бели риби беше с тегло от 1,5 до 3 кг, като се ловяха на влачене или силикон от лодка или дъно от брега.

През юни месец тенденцията в слуката на бели риби понамаля леко и закономерно, поради увеличената риболовна преса от откриването на риболова, като обаче се появиха измежду белките и големите матроси – едрите костури!

Слука на властелина на Пясъчник – негово величество сома, също не отсъстваше! От брега бяха уловяни сомчета (от предишните ни зарибявания), а от лодка – слуката бе на екземпляри с тегло от 12-сет до 20 килограма!

ДА ВИКНЕ БАБА СИ, ДЯДО СИ И ЦЯЛАТА РОДА! 🙂 

Неминуемо обаче, поради засиленото рибарско присъствие на язовира, няма как да не подминем и уродливата страна на риболова! Мястото на битовите отпадъци, след направения страхотен риболовен излет на Пясъчник не са бреговете на язовира, а кофите за смет, разположени само на километър-два от Пясъчник, в най-близките села – Беловица, Крушево или Любен!
А само допреди два месеца и половина, на 21.04.2019, бяхме организирали пролетно почистване на язовира точно в тази му част, на която са направени снимките по-долу….

ДОКОГА ВСЕ ТАКА ЩЕ ЦАПАТЕ?!? 

Ние така и не успяхме да се преборим Община Съединение да постави контейнери за смет на стената на Пясъчник, но това НЕ ОЗНАЧАВА да си зарязвате боклуците на язовира!

След като ви показахме по-горе как красиви и трофейни шарани отплават обратно във водите на яз. Пясъчник, сега ще ви покажем и грозната страна на риболова там. Има „рибари“, които знаейки, че се правят регулярни проверки с ИАРА, завръзват уловените си риби на въже и ги пускат вързани под водата на страни от бивака си така, че ние да не ги открием, защото те са превишили съзнателно дневната тегловна норма за улов от 3 кг – колко му е да изпълниш тегловната норма след като хванеш днес една 5-чка, а след няколко часа още и още една (в рамките на деня)! И това не се случва за първи път и не само на Пясъчник! Ето такава риба е избягала с въжето и се е оплела мъртва в кордите на наш приятел. Шаранът се е дърпал толкова здраво, че въжето е разрязало половината му глава, докато е бил все още жив! Гледката на тази вързана и умряла риба е меко казано уродлива и показва какво НЕ трябва да е отношението към тези страхотни риби. Замислете се колеги – за това ли сте на язовира, затова ли пазим цяла година тези риби от мрежарите? За да може вие да месарите вместо тях ли? 

Знаем още, че продължава бруталната практика да криете наднормения си улов от страхотни едри шарани по багажниците и купетата на колите ви, за да пълните фризерите за зимъска или да го продавате насам-натам из селата! Предупреждаваме ви, че ще има страшно солени глоби за вас, комбинирани в няколко акта и тези риби ще ви излезнат буквално златни!! Няма да има прошка за никого – дори и член на сдружение „Олимпик 2002“, защото това МЕСАРСТВО ТРЯБВА ДА СПРЕ!! Вие сте по-лоши и от мрежарите, защото НЕсъвестните риболовци сте в пъти повече от бракониерите – самата истина, доказана от нас през годините на опазване на Пясъчник и унищожавате, взети заедно, повече риба от тях!

При една от проверките ни съвместно с главен инспектор Белчев от ИАРА Пловдив, констатирахме за пореден път, че продължава да битува у „любителя риболовец“ използването на малки мрежести уреди за улов на стръв или „пържена цаца“…. На „колегата“, използвал този мрежест уред тип цапало (телевизор) бяха написани следните солени актове за нарушение:
– използване на забранен мрежест уред;
– улов на маломерна риба – 2 костура по 8 см и 2 бели рибки по 12 см.
Дали си е струвало упражнението за стръв или пържилки? Според нас едва ли…

Припомняме, че ВСЕКИ риболовец, който притежава валиден риболовен билет за любителски риболов, е подписал при издаването на билета си, че е запознат с правилата за риболов на територията на Република България, с която декларация той уставно и недвусмислено потвърждава това! В случай, че сте забравили какви са правилата, то моля прочетете ги (стига да не ви мързи) ето тук => НОРМАТИВНА УРЕДБА – ЛЮБИТЕЛСКИ РИБОЛОВ!

Това е риболовът на язовир Пясъчник, драги приятели!
Благодарим на всички съвестни риболовци, спазващи правилата за риболов и им пожелаваме много здраве и незабравими риболовни моменти с рибите на Пясъчник! Пазете това, което сме съградили от нулата и бъдете истински, отговорни и културни риболовци. Не бъдете безразлични и бездушни към случващото се на Пясъчник, особено към нарушителите, защото язовира принадлежи на всички български риболовци, а не е наш, защото го пазим и зарибяваме вече почти шеста година!

С уважение,
риболовно сдружение „Олимпик 2002“!

Leave a Comment