Извършени проверки по водоемите септември-октомври 2019

В следващите два месеца отново имахме доста активности и работа. Организирахме две благотворителни риболовни състезания, почистихме и зарибихме Пясъчник с EVN България, а между другото, успявахме да изпълняваме и ангажимента си по опазване на водоемите.

Язовир Пясъчник

Язовир Пясъчник продължаваше да е под обсадата на риболовци от цялата страна. Силният риболов вървеше с пълна пара. Ловяха се както шаранови риби, така и хищници. Бреговете на язовира са окупирани от стотиците лагери, като във водната шир се наблюдаваха и риболовни лодки. Идилията бе пълна и това, гарнирано с богатата слука, бе притегателната сила, която караше стотиците български риболовци да разпускат през свободното си време с риболов на язовир Пясъчник. 
За съжаление колкото повече риболовци има по бреговете на язовира, толкова по-трудни стават обходите за проверки, дали  се спазват правилата за риболов, особено с критичния числен състав от инспектори в ИАРА-Пловдив. Не само това, но и канараите с битови отпадъци, зарязани край бреговете на Пясъчник, значително и застрашително се увеличаваха – явно на риболовците им харесва да газят в боклуци, докато ловят риба…

07.09. 2019

Бе проведена съвместна сутрешна проверка по суша с гл. инсп. Цветан Белчев от ИАРА-Пловдив. Констатирано беше, че повечето риболовци спазват правилата за любителски риболов, но винаги има изключения – бяха съставени два акта за риболов с повече от разрешения брой въдици! Явно двете „изключения“ не бяха предупредени навреме от рибарите, които бяхаме проверили в началото на акцията. Да, любителите риболовци от няколко месеца се осведомяват едни други, когато на язовира протича проверка с ИАРА-Пловдив и така, когато минем през 3-4 бивака вече целия язовир знае, че се провежда акция, в следствие на което се прибират повечето на брой заметнати въдици, сарите, цапалата, а маломерните риби и наднормения улов се връщат на момента във водата или се крият в колите… След проверката ни, анархията се връща и издевателствата над рибното богатство на Пясъчник отново са на дневен ред…

В следващите дни продължихме с проверките, както през деня, така и през нощта. Констатирахме главно, че масово не се спазва забраната за риболов през нощта, като имаше недобросъвестни риболовци, които идваха точно за нощен риболов, като пълнеха багажници с риби и на сутринта преди изгрев си тръгваха – явно към пазарите, където да продадат незаконно уловените и задържани риби. Все още нелегалната продажба на улова от недобросъвестните риболовци не може да бъде овладяна, въпреки ясно написаните текстове в ЗРА. За съжаление тези набези увреждат рибните популации с по-бързи темпове спрямо мрежарските гадове, поради простата причина, че рибарите са много повече от мрежарите, а задържаната риба е в пъти повече от тази, която може да се заплете в една мрежа…

Наред с по-горните проблеми на любителския риболов, когато във водоема гъмжи от риба, искаме да отбележим, като ви покажем и добрия пример в следните видеа, уловените и пуснати риби на Пясъчник! Благодарим на всички любители риболовци, които отиват на язовира не заради рибешкото месо, а за релакса и спорта, за умението и възпитанието да уловиш и пуснеш рибата, която да зарадва отново теб или следващия късметлия.

Септември напредваше, а бреговете на Пясъчник бяха все така гъсто населени. Местната икономика из околните села отчиташе превъртяни обороти, а рибарите – отлична слука. Наред с това покрай брега се забелязваха и пасажите на шаранчетата от тазгодишното люпило – все радостни моменти. Забелязваше се, че много от тях кълвяха стръвно на въдиците на риболовците, заметнали за бабушка и каракуда.

29.09.2019 

Проведохме втори кръг от FilStar Спининг Лига 2019, като успяхаме да съберем добра сума за пролетно зарибяване на Пясъчник с хищник. Получи се страхотно състезание с много уловени хищници – костур, бяла риба и сом. Пълен отчет от надпреварата можете да прочетете в следния материал:

04.10.2019

Следващата ни инициатива бе почистването и зарибяването на Пясъчник съвместно със служителите на EVN България. Екоакцията бе част от инициативата „EVN за България“. Материали от акцията можете да прочетете на сайта на компанията: EVN България и риболовно сдружение “Олимпик 2002“ проведоха акция по почистване и зарибяване на язовир „Пясъчник“, както и в публикациите на нашия сайт: 

04.10.2019

Въпреки рибарското присъствие по бреговете на язовира, ние продължавахме с планираните си акции за мрежи в акваторията на язовира. За съжаление, риболовците продължаваха да не спазват правилата за риболов, установени в Закон за Рибарство и Аквакултури. Такава е реалността – безотговорността и жаждата за рибешка мръвка са по-силно изразени при някои хора. Много често разпънатите на над 100+ метра от брега въдици ни пречиха да извършваме пълноценно тралирането за мрежи през нощта. Нашият опит и статистика в залавянето на мрежи на Пясъчник през годините сочи, че на риболовците не трябва да се има пълно доверие, защото измежду съвестните винаги има по няколко лукави хора, които си разпъват нощно време мрежи и сари върху въдиците.

Язовир Батак

10.10.2019

По сигнал на съвестни риболовци до сдружение „Нилет“ са извадени 6 бр. кошове за раци, в които е имало заклещена маломерна риба от видовете – сом, шаран, щука, бабушка и червеноперка. При последвалата по-обстойна проверка от екип на „Нилет“ са открити още: къса мрежа – 25 м и няколко зарязани монтажа за щука на тапа от шише. Всичката открита риба незабавно е освободена и пусната обратно във водите на язовир Батак, а мрежестите уреди са изгорени на място. Както виждате от по-долните клипове, кошовете за раци съвсем не са безобидни и ясно се вижда какви риби има вътре, но благодарение на момчетата, нямаше трагични последствия за нея. Подаден е и сигнал на телефон 112, като се отзовават полицаи от местното РПУ и инспекторите на ИАРА-Пазарджик. Призоваваме, всеки, който забележи нещо нередно незабавно да сигнализира на тел. 112. Държавата, това сме ние – хората, живеещи в нейните граници и нека бъдем все по-будни и отговорни към случващото се на нейната територия!!

15.10.2019

През нощта, след наблюдение на яз. Батак, сдружение „Нилет“ залови втора мрежа с дължина от около 80 метра, само за седмица! Подаден е сигнал до инспекторите от ИАРА-Пазарджик и полицията от местното РПУ, които реагират моментално и се отзовават на акцията. Рибата е върната обратно, а ето и кадри от мрежата: 

19 и 20.10.2019 

Организирахме благотворително спининг състезание на язовир Батак в два манша, за подпомагане на сдружение „Нилет“ в борбата по опазване и зарибяване. Всички парични средства от таксите за участие са дарени от РСНЦ „Олимпик 2002“ на РС „Нилет“, за подпомагане дейността им на Батак. Апелираме риболовците от региона да ни подкрепят и да се включат дейно в сдруженията ни за един по-добър и богат на риба Батак. Всичко това, което правим, е в полза на българския риболовец и е с една единствена цел – да възвърнем старата слава на язовира, като топ дестинация за риболов и отдих в Родопите, а защо не на по-късен етап и на другите язовири в областта.

Река Въча

На 19.09.2019 след подаден сигнал до „Олимпик 2002“, председателят на сдружението заедно с членове констатираха на река Въча брутално незаконно преграждане на реката и отвеждане на водите й за частни цели към напоителен канал без каквото и да е законно разрешително. Подадени са сигнали до отговорните държавни институции. Всякакви дейности по копаене, забентване и изземване на инертни материали в река Въча е изключително строго забранено и подлежи на подвеждане под наказателна отговорност, съгласно националното законодателство, защото участъка попада в защитена зона по директивата за местообитанията по Натура 2000 – „Река Въча-Тракия“, с код BG0000424.
По случая с нас се свърза представител на „Напоителни системи – клон Марица“ ЕАД. След проведеният обширен разговор получихме уверение, че те ще поемат ангажимент, до 25.09.2019 бента да бъде премахнат – без последици за река Въча. Съгласно направена проверка и решение на Басейнова Дирекция „Източнобеломорски район“ е издадено предписание на „Напоителни системи – клон Марица“ да премахне незаконния бент. 
На 25.09.2019 направихме отново проверка по случая, като резултатите са, че бента е премахнат, а бреговата ивица е възстановена.

На 01.10.2019 влезе в сила забраната за риболов на балканска пъстърва до 31.01.2020 г. влючително, съгласно Приложение 1 на Закон за Рибарство и Аквакултури, поради навлизането й в размножителен период. Това е един доста напрегнат период не само за рибите, но и за рибарите, спазващи уставно законовата забрана за риболов. За съжаление още през първите седмици на забраната по река Въча бяха констатирани много недобросъвестни риболовци, които не спазваха забраната и ловяха размножаващите се балкански пъстърви. По цялото поречие на реката от град Кричим до село Йоаким Груево за поредна година се констатираха лица, които не спазват забраната за риболов и напук на съвестния български риболовец си ловяха най-необезпокоявано. Част от тях се наложи да бъдат пъдарски изгонени от нашите доброволци, а други се правиха не неразбрали, че има забрана и твърдяха същевременно, че ловят… черна мряна, само дето нямаха и улов от тази риба при проверката ни. За част от констатациите бяха подадени сигнали до ИАРА-Пловдив – за дните 11, 19 и 28 октомври, но въпреки това съдействие не бе получено.

Река Марица

26.10.2019

При извършена проверка нашите доброволци констатираха риболов с мрежести уреди тип парашут и цапала, за което са подадени два сигнала на 112 в часовия интервал от  15:30 до 16:00 часа, но за съжаление съдействие на е получено. Нарушителите са изгонени от реката.

Leave a Comment