Зарибяване на Пясъчник с EVN България 2019

Както вече знаете, на четвърти октомври се състоя съвместната ни екоакция с EVN България по почистване и зарибяване на язовир Пясъчник в рамките на инициативата „EVN за България“. Наред с почистването на язовирната стена предстоеше и петнадесетото поредно зарибяване на язовира от началото на 2014 година насам, което организираме.

Идеята, около която се обединихме с EVN България, бе да се извърши зарибяване с шаранови риби – бял амур и шаран, като от компанията беше осигурен сигурен зарибител на стойност 700 лева. Речено – сторено! 🙂 Ние се заехме с доставянето на зарибителя, като отделно подехме и инициатива сред риболовците да съберем парични средства, за да пуснем в язовира допълнително рибки – колкото се може повече. В рамките на около един месец, от всичките хиляди посетители на Пясъчник за последната година, с дарения се включиха 44 човека, което стигна сумарно за около 600 кг добре отгледани диви шарани и малки амурчета. Ето и целият списък с дарители, като има едно-две дарения, които предстоят да бъдат отчетени от риболовен магазин и ще бъдат вписани допълнително по-късно:

– Г-н К. – 200 лв (дарение в началото на 2019 г)
– Иван Чакъров – 200 лв
– Димитър Велков – 100 лв
– Цветан Нешев – 100 лв
– Добри Лилов – 100 лв
– Петър Гацев – 80 лв
– Атанас Филчев – 60 лв
– Тодор Маймунски – 50 лв
– Никола Ангелов – 50 лв
– Николай Динев – 50 лв
– Димитър Кузманов – 50 лв
– Калин Шейтанов – 40 лв
– Атанас Николов – 30 лв
– Георги Атанасов – 30 лв
– Благой Бахчеванов – 30 лв
– Божидар Йорданов – 30 лв
– Пламен Тотев – 30 лв
– Симеон Ганев – 30 лв
– Игнат Гишин – 30 лв
– Красен Алексиев – 25 лв
– Иван Гърчев – 20 лв
– Христо Христов – 20 лв
– Васил Цветков – 20 лв
– Иво Абрашев – 20 лв
– Николай Тодоров – 20 лв
– Николай Колев – 20 лв
– Любомир Паунов – 20 лв
– KosGeorgiev – 20 лв
– Тодор Сотиров – 20 лв
– Петър Атанасов – 20 лв
– Николай Йотов – 20 лв
– Любомир Динков – 20 лв
– Лъчезар Николов – 20 лв
– Георги Димитров Велев – 20 лв
– Любен Костадинов – 20 лв
– Стоица Дългарски – 20 лв
– Теодор Джаферов – 20 лв
– Иван Илиев Андонов – 20 лв
– Николай Узунов – 20 лв
– Кирил Димитров – 15 лв
– Николай Кибарски – 13 лв
– Георги Л. Георгиев – 10 лв
– Атанас Станев – 10 лв
– Николай Онков – 10 лв?

Благодарим на всички тези риболовци за това, че подкрепиха тази наша инициатива и мислят за бъдещето на риболова на Пясъчник. Пожелаваме им добра слука и страхотни моменти с любимото хоби на Пясъчник и не само. Общата сума, която се събра от даренията на риболовците бе 1753 лева (по-късно ще я коригираме), като малка част от средстава постъпиха по време на самото зарибяване или след това. Поради обективни причини, парични средства от членския внос не бяха отчислени за зарибяването.

След като премина в изключително бързи темпове почистването на язовирната стена и вододайните съоръжения, от натрупаният боклук, всички се насочихме към вкусната скара, приготвена от наши членове, край бреговете на язовира. Зарибителят, който поръчахме, отново бе професинолано отгледан и извозен до Пясъчник от рибовъдно стопанство „Шестица“ – град Казанлък, който вече е наш дългогодишен партньор в редица зарибявания на Пясъчник, както и на Батак и река Марица.

Всички участници в мероприятие бързо се скупчиха около буса със зарибителя и бяха нетърпеливи да видят какви и колко големи са новите обитатели на яз. Пясъчник.

Уникалните диви шарани предизвикаха страхотни усмивки по лицата на всички присъстващи, а прекрасните шаранчета макар, че не стояха мирно за снимки, много бързо се отправиха към своя нов дом. Размерите на зарибителя варираха от 7 см до цели 35-40 см, като 90% бе от отраснали риби – уникално здрави и жизнени, като измежду шараните имаше и десетки бели амурчета. Всеки от доброволците в екоакцията успя да се докосне до тези страхотни риби и да усети тръпката те да се отдалечават от неговата ръка, махайки за сбогом с опашка.

Ето ги и главните виновници за реализацията на това мероприятие, то да протече по уникален начин – завършило със 150 чувала събрани боклуци и над половин тон пуснати риби.

Общата снимка показва колко доволни и щастливи бяха всички участници в тази страхотна екоакция. За нас беше изключителна чест фирма от нивото на EVN България да бъде наш партньор и да подкрепи нашата доброволческа дейност по опазването и зарибяването на най-големият язовир в пловдивска област. Радваме се, че бяхме част от кампанията „EVN за България“. Надяваме се тези съвместни мероприятия да продължат и занапред. Пожелаваме крепко здраве на всички участници от EVN, спорна работа при изпълнението на служебните ангажименти и все така да бъдат мотивирани и отговорни хора.

За финал на събитието оставихме една инициатива – експеримент, която ще пробваме да развиваме в бъдеще, а именно – залесяване на бреговете на язовир Пясъчник. За следващата година предвиждаме да разработим концепция за залесяване на бреговете, за да може след време риболовците да се радват и на това – да са на сянка, докато ловят риба на любимия си язовир. Какво ще се случи – само времето ще покаже, но ние сме упорити и мотивирани, като вярваме в крайния положителен ефект от нашата работа.

Leave a Comment