FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Батак (трети кръг)

Здравейте приятели! 
На 19 и 20 октомври, в два манша, се състоя третия кръг от FilStar Спининг Лига 2019 на язовир Батак. Състезателният участък и регламента на надпреварата бе публикуван официално на информационния сайт на Лигата, като някои участници успяха да намерят време дори да потренират на трасето предварително.

Както знаете, като организатори към състезанието, се присъединиха и нашите приятели от риболовно сдружение „Нилет“, като съвемстно с тях подехме инициативата за опазване и зарибяване на язовир Батак. Основите на това ние положихме още в началото на годината, когато съвместно зарибихме язовира с шаран. Поредната ни инициатива, която предстоеше да се случи в името на благото на Батак, бе именно да организираме риболовно състезание. Идеята около, която се обединихме бе приходите от състезанието да бъдат дарени изцяло за подпомагане на нашите приятели от „Нилет“.
На 19-ти октомври бе даден старт на нашата втора голяма съвместна инициатива, в която се записаха 43-ма участника! Предстоеше състезанието да се реализира в два манша – следобеден и сутрешен. За целта бяхме осигурили предварително и място за спане на всички участници във вилно селище в Цигов Чарк. 
Записванията за следобедния манш преминаха по график, след което председателите на сдружения „Олимпик 2002“ и „Нилет“ откриха събитието. Беше представено партньорството между двете риболовни сдружения, правилата на играта и бе направен кратък инструктаж на състезателите. Допълнително г-н Петър Вукадинов – собственик на VUK.BG, се представи на нашите участници, както и изненадата, която беше подготвил за тях – играта #vukbgame

Първи манш – 19.10.2019, събота

В 15:00 часа бе даден официално старта на третия кръг от FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Батак! Всеки състезател получи състезателен номер и чанта с подаръци от VUK.BG. Участниците ни поеха пеша през язовирната стена, за дазаемат своите позиции в уреченото състезателно трасе, което се намираше на две-три минути от сборния пункт! 

Още с първите замятания имаше уловени риби от нашите състезатели – костури. Решихме, че поради голямата популация от дребен костур, ще въведем минимален размер за зачитане съгласно ЗРА – 12 см. Минималният състезателен размер за щуката решихме да го премахнем, защото се оказа, че от големите щуки не е останало почти нищо в двата състезателни участъка. Удоволствие за нас бе, че в състезанието взеха участие доста млади риболовци, които смело и уверено се надпреварваха с по-големите и опитни батковци и чичовци. 

Времето напредваше, а с него и броя на уловените риби от нашите състезатели. Значителен брой костури бяха уловени от тях, като към края на състезанието някои състезатели бяха уловили по над 50 броя на човек. Само най-големите от тези костури заслужиха място в таблиците на нашите съдии, като се извършиха и няколко еднократни замени на риби от състезателите. Направи ни впечатление, че голяма част от участниците прилагаха успешно разнесени монтажи със силиконови примамки, което бе и ключ към този успех. В състезателния участък се уловиха няколко малки щуки, а на вечерен заход се излъга и една бяла риба с дължина от 45 см. Късметлията, който успя да улови тази все по-рядка риба в Батак, бе Виктор Димитров, който един час преди края на състезанието направи истински фурор, като освен, че бе изпълнил квотата си от 5 костура, бе уловил още две щуки. Бялата риба, която Виктор закова 8 минути преди края на състезанието (в 19:00 часа) закономерно отреди той да заеме първото място в манша. 

Точно в 19:00 часа бе даден край на първи манш, след което всички участници се насочиха към базата ни, където се погрижихме те да бъдат настанени. Вечерта премина страхотно! Организирахме голямо събиране в механата, като нашите приятели от риболовно сдружение „Нилет“ бяха приготвили допълнителни изненади – сладка торта за всички участници и фойерверки, с който официално открихме банкета, който продължи чак до 3 часа сутринта – бързо върви времето в разпивка и рибарски лакърдии. 🙂 

Втори манш – 20.10.2019, неделя

Бреговете на язовир Батак отново бяха „нападнати“ от нашите състезатели в неделната сутрин. Малко след 07:30 часа бе даден старта на втори манш, като решихме да свирим „край“ в 12:00 часа. Състезателният участък бе срещуположния бряг от първи манш. Част от състезателите заложиха на сутрешния заход, като упорстваха на едно и също място, а други се впуснаха в търсене на групирани риби или търсене на евентуален заход в различни части от бреговата ивица. Изходът от втори манш бе непредсказуем и напълно възможно беше част от участниците с по-слаби резултати от първи манш да дръпнат напред и да заемат челни позиции в крайното класиране на кръга. Риби отново имаше, като предимно се улавяха малки костури и щуки.

Тези, които заложиха на упорство на типични горещи точки за сутрешния заход имаха успех, като наред с това обаче и състезателите, които заложиха на непрекъснатото сондиране и търсене на активни риби по бреговата ивица също имаха добра слука. Страхотен трофеен баташки костур бе уловен от Иван Георгиев, който след това изпусна и щука над 40 см, която щеше да го изстреля още по-напред в класирането, променяйки значително статуквото от първи манш.

Награждаване

Втори манш премина интересно и напрегнато. В 12:00 часа бе обявен края на надпреварата, след което се отправихме към вилното селище в Цигов Чарк, където предстоеше да бъдат наградени най-добрите 8 участника. Голяма част от състезателите решиха да пропуснат награждаването, защото ги чакаше дълъг път към дома. Трябваше ни известно време за да пресметнем точките от двата манша. Към 13:30 часа започнахме церемонията, която прекъснахме за кратко, поради техническа грешка в пресмятанията на точките. 🙂 Точките бяха пресметнати отново и класирането бе обявено, както и шампионите на кръга.

I-во място Виктор Димитров – 300 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
II-ро място Иван Камберов
 – 200 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
III-то място Николай Райчев
 – 100 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
IV-то място Калоян Якимов
 – яке DUO Internationl
 V-то място Валентин Джуров
 – суитшърт DUO International
VI-то място Анастас Семерджиев
 – тениска DUO International
VII-мо място Иван Георгиев
 – кърпа DUO International
VIII-мо място Иван Аргиров
 – шапка DUO International

Честито на призовата тройка! По време на състезанието се набра сумата от 1100 лева, която бе дарена на риболовно сдружение „Нилет“ за зарибяване и опазване на язовир Батак. Тук е моменът да добавим отново, че приходите от всички членски карти и дарения на „Олимпик 2002“, издадени в Ловно-Рибарски магазин“ – Велинград, автоматично ще бъдат дарени на сдружение „Нилет“ по дейността за опазване и зарибяване на язовир Батак!! Така че, ако искате бързо да превърнете язовир Батак в любимо място за отдих и пълноценен риболов, то не се колебайте, а посетете риболовния магазин и подкрепете каузата финансово или физически, като се включите в проверките на доброволците за мрежи. Всяка помощ в полза на Батак е добре дошла, а така края на бракониерите от Батак ще дойде още по-бързо – от вас зависи. 
Предстои финалният кръг на яз. Копринка на 17 ноември, където ще се реши кой ще бъде абсолютния шампион на FilStar Спининг Лига 2019! Успех на всички участници и нека слуката бъде с вас! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.