FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Пясъчник (втори кръг)

Здравейте, колеги риболовци!
Бързо измина лятото и седмиците от провеждането на първият кръг на FilStar Спининг Лига – на река Марица през месец юни. За да осигурим най-доброто риболовно време за провеждането на втори кръг – на язовир Пясъчник, решихме той да се проведе в самия край на септември, като заковахме датата 29.09.2019. Част от причините за това наше решение бяха, че целият месец бе пълен с тридневни почивни уикенди, а времето пък си беше изцяло лятно (въпреки първа есен), като активността на хищната риба беше близка до нулата.
Като организатори, искахме да подсигурим за нашите участници състезателно трасе,  което да е интересно за риболов, с разнообразен релеф и същевременно да има минимален досег със стотиците рибари и лагери, търсещи шаранови риби. Фокусът ни за състезателен участък попадна върху бреговата ивица от „дупката“, през района на язовирната стена, около вододайните съоръжения и малко след водната кула. Общата дъжлина на трасето бе приблизително 1,5 км. Както обаче всички знаете, участъка от стената вече от около две години е забранен изцяло за риболов и се охранява от охранителна фирма. За реализацията на нашето мероприятие, ние се свързахме с държавните институции, стопанисващи този воден обект, като поискахме от тях официално разрешение, да проведем състезанието, в искания от нас участък. В техен отговор до нас, ние получихме одобрението им, чрез специално разрешително, което бе само за целите на състезанието. Оставаше само да случим на хубаво време и активни хищници.

И така, всичко беше предварително планирано и организирано за прекарване на едно страхотно риболовно преживяване и събитие, като оставаше само хората да дойдат да се забаваляват и рибите да кълват. 🙂 
За наша голяма радост, малко след след 7 часа сутринта, големи групички от хора вече се насочваха, със спининги в ръка, към сборния пункт, който беше на площадката зад водната кула на язовира. След кратки перипетии и неволи, опънахме шатрите на сборния пункт и започнахме записването. Не остана незабелязано от нас, че всички състезатели бяха в страхотно приповдигнато настроение и желание за едно достойно представяне.

За мероприятие от подобен род е много важно времето да е „с нас“. Оказа се, че този септемврийски ден беше наистина прекрасен за спинингов риболов – слънчево, но не горещо, с лек вятър, незначителна облачност и нормално налягане.
Записванията минаха по план, след което беше проведен инструктаж от страна на председатела на сдружение „Олимпик 2002“ и разяснение за основните правила на състезанието, както и представяне на състезателния участък и съдиите.

За участие се записаха цели 45 човека от различни населени места на България (можете да ги видите по-долу), което бе абсолютен рекорд за наше мероприятие и искаме да изкажем специална благодарност на всеки риболовец, удостоил ни с честта да бъде наш гост на Втори кръг от FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Пясъчник. След проведения инструктаж и разяснения, играчите се насочиха към трасето, което започваше само на няколко метра от мястото записването. За много бързо време те заеха трескаво своите бойни позиции по трасето и зачакаха заветния „СТАРТ“ на надпреварата.

Още с първите замятания след старта на състезанието, даден в 8:45, започнаха да се улавят риби, което още повече настърви участниците ни да дадът всичко от себе си в тази страхотна надпревара!! Нашите страхотни фотографи запечатаха моментално в своите фотоапарати кадри от напечената обстановка след обявения „СТАРТ“. Наистина има уникални снимки и всеки от вас може да си изтегли, за да ги има като спомен от своето участие в този наистна запомнящ се кръг на язовир Пясъчник.

Един час след старта на надпреварата, нашите състезатели продължаваха ловят риби по цялата дължина на трасето, като основно хищниците взимаха на силиконови примамки. Непрекъснато временното класиране се менеше и се заформи много оспорвана борба сред играчите. Отвсякаъде се чуваха приятелски закачки и майтапи – явно бе, че на състезанието присъстваха само страхотни хора и спинингисти. Въпреки, че правилата на играта бяха много либерални и практически нямаше обособени боксове, състезателите спазваха колегиалност един към друг и не си пречеха в риболова, а риболов имаше навсякъде и това определено повдигна настроениео на всички – е, деня се познава от сутринта. 🙂 

Бяха хванати десетки костури и бели риби, като най-големия костур беше цели 36 см, а най-голямата бяла риба – близо 50 см. Всеки сантиметър беше точка в класирането за кръга (както и за генералното класиране) и всяка рибка беше от значение. Два часа след ударното начало, се получи затишие откъм големи риби и много хора записаха УЛ костурчета си от по 12 – 14 см. 🙂 Тези, които вече бяха вписали 5 риби пък наблегнаха на по-голямите примамки и някои от тях успяха да коригират своя резултат, заменяйки вече вписани риби с други, с по-голям размер.

Малко преди 11 часа, се понесе мълвата, че участник е уловил и сом! След кратко проучване, се оказа, че това е така, а риболовеца бе познатия на мнозина спинингисти – Ники Райчев, който спечели състезанието ни на яз. Домлян през миналата година. Той бе успял да излъже 80 сантиметров мустакат красавец в ъгъла на стената и така даде голяма заявка сред другите участници за спечалването и на това оспорвано състезание. Всичко, обаче, зависеше и от това какви риби още беше хванал, защото доста играчи имаха записани по 4 -5 риби и само този мустакат красавец въобще нямаше да е достатъчен за шампионското място на кръга.
Отново на гости ни бяха и деца риболовци с техните роднини и това ни прави изключително горди, че можем да привлечем подобна аудитория. Надяваме се, да се виждаме все по-често с цели семейства на нашите състезания.

Неусетно изминаха четерите часа от състезанието и изморени от битките с рибите, нашите гладиатори, се насочиха към сборния пункт, където ги очакваше вкусна скара, организирана от сдружение „Олимпик 2002“, както и напитки.
За времето, през което трябваше да пресметнем точките на всеки един участник, се заформиха страхотни разговори между участниците, затова как е преминало състезанието и кой на какви примамки е имал слука.
Приходите, които се събраха от таксите за участие и издадени членски карти, достигнаха 1260 лв. Както знаете, всички тези средства ще бъдат инвестирани изцяло в язовир Пясъчник – за опазване и зарибяване.
След 13:30 часа започна официалното награждаване на първите осем в класирането, като с риби се отчетоха малко под половината участници или цели 20 човека. 
Всяка награда беше връчена лично от председателя на сдружението, като всеки участник разказа каква е била успешната му тактика и какви грешки бе допуснал – един истински спортен риболовен празник. 🙂 Разбира се, всеки участник получи от ко-спонсора ни VUK.bg и по една малка наградка. Видеообзор от състезанието, ще намерите най-долу в материалите.

I-во място Николай Райчев – 300 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
II-ро място Георги Георгиев
– 200 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
III-то място Иван Георгиев
– 100 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com
IV-то място Асен Салмаджийски
– яке DUO Internationl
 V-то място Анастас Семерджиев
– суитшърт DUO International
VI-то място Виктор Димитров
– тениска DUO International
VII-мо място Георги Ставрев
– кърпа DUO International
VIII-мо място Димитър Димитров
– шапка DUO International

Честито на призовата тройка в състезанието, която се оказа изцяло попълнена от пловдивски спинингисти. 🙂 Явно тренировките на язовир Пясъчник си оказват своето влияние. Ще видим как ще се представят и на яз. Батак на 19 и 20 октомври, където ще се проведе третия кръг на FilStar Спининг Лига 2019, като там ще има цели 2 манша – събота следобед и неделя сутрин, което ще направи състезанието супер интересно и непредвидимо.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.