Резултати от проведени проверки октомври-декември 2018

Здравейте уважаеми членове и симпатизанти на риболовно сдружение „Олимпик 2002“. Представяме ви подробен отчет за събитията, които се случиха по време на извършените от нас проверки по водоемите, в периода от октомври до декември 2018 година.
По-голямата част от проверките бяха самостоятелни, а друга – съвместно с местното звено на ИАРА – Пловдив и в частност съдействие получавахме от главен инспектор Цветан Белчев, за което му благодарим най-сърдечно! Той е истинска машина за актове и се радваме, че през цялата година ни съдейства съвестно и безотказно при проверките над любителите риболовци на река Марица, язовир Домлян и Пясъчник! Малко по-надолу можете да се уверите в думите ни. Надяваме се, че и тази година ще продължим доброто си сътрудничество с него.

Пясъчник

На 12.09.2018 г. направихме страхотно зарбияване с един тон шаранови риби. Силно се надявахме, че риболовците ще оценят този наш труд и ще пазят мъниците, но уви. Три седмици след направеното зарибяване при проверките ни констатирахме задържане на улов точно от пуснатия зарибител – ЗАСРАМЕТЕ СЕ!! 

На 05.10.2018 бе извършена нощна проверка по суша над любителите риболовци, като за тази проверка поискахме съдействие от гл. инсп. Цветан Белчев от ИАРА Пловдив и РПУ Хисаря. 🙂 
В ходът на проверката установихме, че на по-голямата част от риболовците въдиците бяха извадени от водата и те спазваха законовите разпоредби. Да, но сред всяко стадо си има и мърша. Наблюдавайки с термо камерата установихме риболовци, които практикуваха нощен риболов. Насочихме се веднага към тях и ето, че в следващите часове написахме четири акта за нощен риболов, един за възпрепятстване на проверка и един за задържане на 7 маломерни шаранчета в телен живарник – общо 6 глоби. 

Приказки от сорта „запазвам ги в живарника за снимки, след което си ги пускам“ не ни минават! Нямате право да задържате маломерни риби и всеки, който си позволи това ще бъде безкомпромисно глобяван, докато не се научи да спазва правилата за риболов в България!! Спазвайте законовите разпоредби и не се лакомете за парчето рибешко месо! Видео от проверката можете да изгледате по-долу.

През следващите дни доброволците на сдружението непрестанно патрулираха из бреговете на язовира и на 13.10.2018 бе забелязана една от бракониерските бригади, която правеше маневри да пуска мрежи в язовира. Голямо чудене падна и в крайна сметка боклуците не се решиха да мрежосват.

26.10.2018
Димитровден е! През деня е подаден сигнал до „Олимпик 2002“ от риболовци, че част от язовира е преграден с мрежи. За кратко време се организира наш екип и е поискано съдействие от ИАРА Пловдив. Преди да тръгнат, нашите момчета, забелязват голяма видия в гумата на колесара на ИАРА, пред гаража им….

Благодарение на общите усилия на риболовците и членовете на сдружението, от водите на язовир Пясъчник бяха извадени 2 дънни мрежи с дължина от по 200 и 100 метра. В тях имаше 7 сома по 6-7 кг, около 25 бели риби по 3-5 кг, шарани около 40 бр – от 2 до 10-12 кг и 10 каракуди по килограм. Повечето риби оцеляха, но като цяло пораженията над рибите не беше никак малко, защото бяха заплетени все едри екземпляри. Мрежите бяха предадени от нашите членове на склад в ИАРА Пловдив! Кадри от акцията можете да изгледате във видеото по-долу.

27.10.2018
Месаренето на бели риби бе в разгара си – навсякъде по водоемите в страната. Това не подмина и Пясъчник. Инициирана бе от нас дневна проверка по суша с инспектор Белчев. Написани бяха актове за риболов с цапало, без билет и наднормен улов от лодка на бяла риба. Ако 30 дни в месеца имаше проверки от ИАРА над рибарите, то със сигурност глобите щяха да надминат листовете от кочана на инспектора.

28.10.2018 
Нова порция мрежи от Пясъчник!!!
Този път нашите доброволци от „Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване“ извадиха самостоятелно над километър мрежи! Шарани по 10+ килограма бяха спасени отново… Борбата продължава, но дори и след толкова много спасени риби и изгорени мрежи апатията на масата риболовци е потресаваща, особено сред пловдивчани. Ако не сме ние, в този язовир и жаби няма да останат!! Присъединете се в редиците ни! Ние защитаваме вашия интерес – да освободим водоемите от мрежари и да има достатъчно риба за всички съвестни риболовци!

Следващата бракониерска мрежа заловихме на 20.11.2018! При нощна рутинна проверка нашия екип намира и унищожава мрежа с дължина от над 400 метра! В нея беше попаднало голямо количество бяла риба, като голям процент от нея не оцеля. Повече подробности можете да видите във видеото по-долу. (21+)

В следващия месец, нашите проверки не констатираха мрежи. Акции за бракониерски мрежи бяха провеждани по няколко пъти на седмица, както около и на връх големите празници – 6-ти декември, 24-ти и 31-ви декември. На Нова Година беше направена дневна и нощна проверка, но не констатирахме бракониерски набези. Привидно мрежарите се бяха поспряли уж или ние не можехме да ги хванем, но не за дълго, защото стартирахме ударно началото на 2019-та година, което означаваше, че боклуците продължават 5-та година да мародерстват, въпреки нашите усилия и тези на държавните институции…

Домлян

04.10.2018
Това бе последната ни проверка за годината, която извършихме на язовир Домлян. Тя бе съвместна с гл. инсп. Белчев. Бяха проверени всички риболовци за спазване на ЗРА! Язовирът беше щателно обходен и наблюдаван с термо камерата на „Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване„. Нарушения не бяха констатирани, за което благодарим на рибарите, лагеруващи на този страхотен язовир.

Завършваме обзорния материал с видеоклипове на уловени и пуснати трофейни шарани и амури през 2018-та година на язовир Пясъчник. В нашата „Алея на славата“ имената си записаха следните риболовци: Димитър Маринов, Миро Демирев, Никола Христев. Благодарим ви за страхотните пускания на тези величествени риби! Това е пътят за по-богата и трофейна слука!!
Надяваме се през 2019-та всички, които вярват в нас и нашите усилия, да ни подкрепят отново, подновявайки си членските карти и участвайки в нашите иницитави, които сме ви приготвили. По-късно ще публикуваме и обзорен годишен отчет от нашите дейности, които извършихме през 2018-та година.
Бъдете здрави и смърт за бракониерите – те ви ограбват!!!

Leave a Comment