Извършени проверки през юли-август 2018

Здравейте приятели на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!
Поспряхме за няколко месеца бюлетина ни с извършените проверки по водоемите, поради ред причини. Все пак ви известявахме всеки път като имаше нещо значимо във фейсбук страницата „Не на бракониерството в България“ и в членската ни група „Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване„. Ето, че възобновяваме отново бюлетина. През отпускарския летен сезон на 2018-та година риболовно сдружение „Олимпик 2002“ извърши акции и проверки на три водоема в пловдивска област, като ще опишем само значимите констатации. Проверките бяха съвместни с инспектори от ИАРА Пловдив и приятелски риболовни сдружения.

Пясъчник

В допълнение към предния ни бюлетин за случките от юли месец с Радко Дебелия, както писахме бракониерите не се бяха поуплашили от новия (действащ) „Закон за Рибарство и Аквакултури“ и правеха почти през ден сметки и маневри къде да пуснат мрежите си в язовира. На няколко пъти сметките им излизаха криви и се изпаряваха без да разпънат. Все пак в един момент боклуците се решиха и рапънаха мрежи в Пясъчник. Организирахме над 8 часово наблюдение, за да ги хванем и да севтосаме новия закон. Както вече писахме от 12-ти до 30 юли на три пъти бе сгащван Радко Дебелия от нас и ИАРА Пловдив. За действията и резултатите ни от акциите можете да проследите в долните две публикации. Предупреждваме всички мрежарчета, че и вие ще минете по пътя на Радко Дебелия и в един момент всички ще се съберете заедно на топло, за да си разказвате един на друг за бракониерските подвизи!!

През август месец всяка седмица извършвахме обходи и наблюдение на язовир Пясъчник. На язовира нямаше голямо присъствие на риболовци, както предните години. За съжаление констатирахме отново, че скубането и прибирането на маломерни риби от любителите риболовци продължава и през август, въпреки предупрежденията ни да се връщат обратно малките риби!! Отделно от това част от риболовците не спазваха забраната за нощен риболов, пречейки ни с разпънатите си на 100+ метра въдици, докато тралираме за мрежи! 

04.08.2018
При дневна проверка по суша на язовир Пясъчник съвместно с ИАРА Пловдив бяха съставени 3 акта на любители риболовци! Един от актовете бе за задържани маломерни риби – 17 броя маломерни бели рибки плюс 4 броя маломерни шаранчета!! Абсолютната наглост и простотия – изводите оствяме на вас! Два акта бяха съставени за риболов с повече на брой въдици от законно установения.

Поради дъждовното и прохладно лято, все още през август, в язовир Пясъчник непрекъснато се вливаше свежа вода от малките дерета и притоци, което донякъде повлия и на риболова. Ето кадри от вливането на река Калаващица в язовира от 07.08.2018.

19.08.2018
При дневна проверка по суша съвместно с ИАРА Пловдив бяха състваени 
4 акта на любители риболовци, три от които бяха за риболов без билет и повече на брой въдици от разрешеното! Отново имаше задържани маломерни риби и заметнати цапала, които се водят малки мрежени уреди и са забранени за използване от закона. Дори имаше случай с 6 монтирани куки на една въдица – абсолютно безумие, само и само да се докопа „малко“ рибешко месо! 

30-31.08.2018
На тази дата изтървахме да заловим бракото Стоян Дебелия. Предполагам всички го познавате. За малко и той да стане клиент на Прокуратура Пловдив, както стана Радко Дебелия, който само преди месец беше приклещен на 3 пъти! Акцията беше съвместно с инспектор от ИАРА Пловдив. Стоян Дебелия и мулетата му се измъкнаха малко преди да ги залостим. За съжаление на Пясъчник има много пътища и пътечки и няма как да завардим всичките. Мрежата му преседя в язовира само 20 минути, като за това време се беше омотала не малко риба – предимно шаран и каракуда. Дължината й бе 150 метра. В нея се беше заплел и трофеен шаран с тегло със сигурност над 15 килограма. Кадри от акцията по вадене на мрежата и освобождаване на рибата можете да изгледате във видеото по-долу.

Домлян

04.08.2018
При извършена дневна съвместна проверка по суша на язовир Домлян с ИАРА Пловдив и членове на „Сдружение Приятели на Язовир Домлян“ бе написан акт за риболов с повече на брой въдици и бяха пуснати обратно във водата две маломерни шаранчета. Сутринта преди съвместната ни проверка бе минала на проверка и горската стража, но явно това не бе респектирало рибарите.

18.08.2018 
При извършена дневна съвместна проверка по суша на язовир Домлян с членове на „Сдружение Приятели на Язовир Домлян“ и ИАРА Пловдив бяха съставени 2 акта на любители риболовци за нарушаване на ЗРА.

40-те Извора

19.08.2018
Направихме съвместна дневна проверка по суша с членове на ЛРД „Сокол“ – Асеновград и ИАРА Пловидв. Бяха съставени общо 3 акта на любители риболовци за различни нарушения на ЗРА.

Leave a Comment