Риболов на Пясъчник през юли 2019

Здравейте членове и симпатизанти на риболовно сдружение „Олимпик 2002“! 
Ето, че отмина още един месец от лято 2019 – юли. Горещ и дъждовен, със силни бури и критични урагани, но както знаете за рибаря лошо време няма. Всяко време прекарно в риболов, дори и лош, е по-добро от това да си на работа или да правиш ремонти вкъщи. 🙂 Месецът отново беше изпълнен с много богата слука, положителни емоции и значителен брой уловени риби на язовир Пясъчник. Страхотният риболов, за който ви информирахме по-рано и вихрещ се на язовира от края на забраната продължава – дори и сега в началото на август! 

Ситуацията с мирните риби остава непроменена – майсторите на шараните продължават да се радват на страхотните риби, които държи язовир Пясъчник. Мустакатите дебеланковци визмат уставно на дъно, като стръвта и монтажите са дълбоко пазени от рибарите!! Е, разбира се ако надвечер поседнете с тях на по една чашка, почерпвайки ги приятелски, то от лаф на лаф всички рибарски тайни в прилаганата техника излизат наяве, но все пак да не пропускаме, че в крайна сметка всичко зависи и от майсторлъка. 🙂 На вашето внимание представяме слуката на няколко човека, които споделиха с нас радостния момент от улова си и неговото освобождаване във водите на Пясъчник! Какво по-прексрасно от това да имаш богата слука на по няколко риби на ден от порядъка на 3-4 до 10-12 килограма на свободен държавен язовир!? Нашата кауза вече даде плодовит резултат и надяваме се повечето риболовци да проумеят идеята на любителския риболов! Вижте какви риби бяха уловени и пуснати обратно във водите на Пясъчник и какво имат да ви кажат майсторите на шарана. Вижте защо те връщат тези страхотни риби, които сме опазили от мрежарските орди на Пясъчник и последвайте добрия и светъл пример – само така ще можете отново и отново до безкрай да си изкарвате страхотни риболовни излети тук в България!!

КОЙТО ЖАЛИ – ГАЛИ, КОЙТО ЛАПА – ЗЯПА!! 🙂
НЕ ПУСКАШ ЛИ – НЕ ЛОВИШ!

Наред с едрите и големи шарани, се ловят и малки шаранета, които ви призоваваме да връщате обратно в язовира, дори и ако имат безумната норма за задържане на улов от 30 и малко повече сантиметра. Постъпете хуманно към тези риби, защото те ще ви донесат още по-голяма слука и незабравими излети следващата година като пораснат, а и ще имат възможност поне един път в живота си да дадат поколение в язовир Пясъчник. Сами знаете, че след като изчистите шаранче 35 см нищо не остава като месо за ядене от него – не ги правете зян!!

От хищниците също продължават да бъдат активни сома и костура. Белите риби, като че ли вече понамалиха активността си, но все пак има известна слука рано сутрин от лодка. Костурите са с размери от 15-20 см, като има уловени и с трофейни размери от 46 см. Риболов на тях има от брега и лодка.
Риболовът на сом е успешен главно от лдока, като се ловят екземпляри с всякакви размери – от зарибителя, който сме пускали през годините, до риби над 15 килограма.

Интересен факт е, че покрай риболова на изкуствени примамки за хищници се лвоят успешно и шарани! Ето няколко снимки и видеа, в потвърждение на това, като рибите не са изтърмъчени странично, а уставно са всмукали примамката с уста: 

По принцип през годините на Пясъчник успешно се е ловял шаран от лодка на кастмастъри. Сега когато популацията на шарана отново е в разцвета си, както преди доста години, рибите отново се лъжат на металните примамки, така че имайте го предвид. 🙂

До тук всичко е страхотно – риболова е силен, нивото на язовира е сравнително високо за сезона, но… винаги има едно „НО“. Пясъчник се посещава и тази година от хиляди риболовци от цялата страна, което нас много ни радва, но за съжаление и този месец констатираме купчини боклук по бреговете на язовира!!! Умоляваме ви за пореден път да си изхвърляте боклуците след риболовния излет в контейнерите за смет. Извозвайте отпадъците с автомобилите си до контейнерите в селата и не замърсявайте природата – нека ни е чисто на всички и да си правим хубави снимки и видеа с трофейни риби по чистите брегове на Пясъчник! 

ДОКОГА ВСЕ ТАКА ЩЕ ЦАПАТЕ?!?

Съвместните ни проверки с гл. инсп. Белчев от ИАРА Пловдив констатираха от обичайните нарушения по ЗРА – риболов с повече от разрешения брой въдици и куки, задържане на улов от маломерна риба, риболов без билет, нощен риболов и един МЕГАнагъл тип, който си беше позволил да хвърли мрежа до въдиците си през деня!!

Нарушенията на „Лицето X“ бяха констатриани в ръкава на Беловица, където то бе разположил бивака си. Нарушенията му по ЗРА бяха следните:
– риболов с повече от 3 бр въдици;
– риболов с повече от две куки на въдица;
– риболов с мрежа, разпъната до въдиците му;
– риболов на маломерни риби с рачило, които рибки беше задържал в метален живарник – сред рибите имаше малки шаранчета от тазгодишния приплод.

Актът на „Лицето X“ беше доста солен и дебел! Предупреждаваме всички любители риболовци да внимават какво вършат на Пясъчник, защото не се знае, кога ще минем и ще ви хванем в нарушение! Не си правете експерименти и практикувайте любителски риболов съгласно законно установените правила! 

Припомняме, че ВСЕКИ риболовец, който притежава валиден риболовен билет за любителски риболов, е подписал при издаването на билета си, че е запознат с правилата за риболов на територията на Република България, с която декларация той уставно и недвусмислено потвърждава това! В случай, че сте забравили какви са правилата, то моля прочетете ги (стига да не ви мързи) ето тук => НОРМАТИВНА УРЕДБА – ЛЮБИТЕЛСКИ РИБОЛОВ!

Това е риболовът на язовир Пясъчник, драги приятели – пълен с незабравими моменти и грозни картини от българската риболовна култура! Благодарим на всички съвестни риболовци, спазващи законно установените правила за риболов и им пожелаваме много здраве и незабравими риболовни моменти с рибите на Пясъчник! Пазете това, което сме съградили от нулата и бъдете истински, отговорни и културни риболовци. Не бъдете безразлични и бездушни към случващото се на Пясъчник, особено към нарушителите около вас, защото язовира и рибите в него принадлежат на всички вас – пазете ги и вие, за да имате успешни излети, а не безплодни и напразни ходения, както беше преди сдружението ни да се захване със зарибяването и опазването на Пясъчник – единствения останал голям свободен държавен язовир за любителски риболов в област Пловдив!

С уважение,
риболовно сдружение “Олимпик 2002”!

Leave a Comment