Извършени проверки по водоемите юли-август 2019

Юли и август понякога са едни от най-спокойните месеци на проверяващата ни група, но понякога са и най-натоварените. През тези два отпускарски месеца нашите момчета продължиха да извършват рутинни проверки, като доста често те бяха съвместно с ИАРА-Пловдив в лицето на гл. инсп. Белчев. Бяха извършвани както акции за мрежи, така и контрол над любителите риболовци – основно през уикендите, когато по водоемите има най-много любители риболовци. Спазването на установените правила за любителски риболов, ясно разписани в Закон за Рибарство и Аквакултури, е част от нашата политика по опазване на водоемите, защото риболовната армия е много по-голяма от тази на бракониерите с мрежи и по-трудно контрулируема – особено с малкото човешеки ресурс от инспектори в ИАРА. Според нас инспекторите на терен трябва да бъдат увеличени двойно, за да се осъществява ефективен контрол по водоемите. 

Язовир Пясъчник

И през това лято язовир Пясъчник затвърди позицията си на ТОП дестинация за риболов на шаран и хищници, на свободен държавен язовир без допълнителни такси, в България! Това се дължи на дългогодишния упорит труд по опазване и зарибяване поставен от нашето сдружение, любители риболовци, които не спират да ни подкрепят безрезервно. В линкът по-долу можете да се убедите в това, като ще видите подбрани видеа на уловени и пуснати риби. До тук всичко е страхотно – риболова е силен, нивото на язовира е сравнително високо за сезона, но… винаги има едно голямо „НО“. Пясъчник се посещава и тази година от хиляди риболовци от цялата страна, което нас много ни радва, но за съжаление и този месец констатираме купчини боклук по бреговете на язовира и маса нарушения на правилата за риболов, установени със Закон за Рибарство и Аквакултури!!! За съжаление риболовците на Пясъчник са толкова много, че с ограничения човекшки ресурс от трима инспектори в ИАРА-Пловдив, трудно може да бъде осъществяван ежеседмично някакъв ефективен контрол, особено в почивните дни. Да не забравяме, че в пловдивска област има още стотици водоеми, които трябва да бъдат проверявани за спазване правилата на ЗРА от инспекторите, но с трима служителя това няма как да се осъществи, освен това инспекторите имат и други административни задължения наред с проверките по водоемите. Надяваме се в скоро време да успеем да увеличим броя на инспекторите на терен, но засега това е положението.

31.07.2019

Поради зачестилите безобразия от страна на любители риболовци, които не желаят да спазват правилата на ЗРА, започнахме да извършваме планирани съвместни проверки с ИАРА-Пловдив. На 31.07 бе извършена съвместна акция – надвечер и през нощта. Още с пристигането на язовира откъм Беловица ударихме джакпота. 🙂 Нарушенията на „Лицето X“ бяха констатриани в ръкава на Беловица, където то бе разположило бивака си. Нарушенията му по ЗРА бяха следните:

– риболов с повече от 3 бр въдици;
– риболов с повече от две куки на въдица;
– риболов с мрежа, разпъната до въдиците му;
– риболов на маломерни риби с рачило, които рибки беше задържал в метален живарник – сред рибите имаше малки шаранчета от тазгодишния приплод.

Актът на „Лицето X“ беше доста солен и дебел – над 2500 лв!
Съствен беше АУАН и на риболовец, които въпреки, че знаеше, че сме на проверка на язовира, практикуваше най-нагло нощен риболов. Тук е момента да споменем, че предните седмици същия рибар е констатиран да лови през нощта, като тогава му се размина само с устно предупреждение.
Апелираме към всикчи любители риболовци на Пясъчник да внимават какво вършат, защото ни писна от вашите безобразия и не се знае, кога ще минем и ще ви хванем в нарушение! Не си правете експерименти и практикувайте любителски риболов съгласно законно установените правила в Закон за Рибарство и Аквакултури! Тези правила са ясно разписани и целят опазването и умножаването на рибния ресурс на страната! Ние не сме ги измислили и след като са задължение на всеки един риболовец, то е редно да се спазват. Освен това сте подписали и декларация при закупуването на риболовен билет, в която сте се подписали, че сте наясно с правилата за риболов и сте съгласни да ги спазвате – подписването на тази декларация автоматично ви прави виновни в съда, при констатиране на нарушение от инспекторите на ИАРА! 

02.08.2019

Извършена е дневна проверка по суша съвместно с гл. инсп. Белчев от ИАРА-Пловдив, като са установени две нарушения по ЗРА и са съставени два АУАН-а на двамата риболовци – съответно за задържане на улов от маломерна бяла риба и риболов с повече от 3 бр въдици без валиден риболовен билет.

08.08.2019

Направихме отново съвместна проверка с ИАРА-Пловдив на Пясъчник. В хода на нощната акция бяха съставени четири АУАН-а на лица за нарушение на ЗРА – извършване на нощен риболов.

Река Марица

02.08.2019

При извършена проверка се констатира лице, което лови на река Марица в местността „9 км“ с 4 броя въдици. Съгласно чл. 24, ал. 1, т. 2 от ЗРА при осъществяване на риболов на река любителя риболовец използва изключително и само до 2 броя въдици с монтирани до 2 броя куки на всяка въдица.

24.08.2019

След подаден сигнал, от рибари до „Олимпик 2002“, за разположена мрежа в река Марица, наш екип се отзовава на място и констатира, че сигнала е достоверен. Река Марица беше преградена близо до град Пловдив, като мрежата беше бързо извадена без да погуби и една риба. Дължината на мрежата е приблизително 35 метра, като най-вероятно е била пусната наскоро, преди да се подаде сигнала към нас.

Язовир 40-те Извора

04.08.2019 

Извършена е дневна проврека съвместно с ИАРА-Пловдив, като са съставени два АУАН-а – за риболов без билет. Други нарушения по ЗРА не бяха констатирани.

Leave a Comment