Олимпик 2002 – Смолян

Здравейте приятели! 
Имаме удоволствието да ви съобщим, че проекта на Риболовно Сдружение „Олимпик 2002“ – „Зарибяване и опазване“, се разраства и се стартира нова дейност в област Смолян.
На 31.01.2021 бяхме на гости на едни страхотни хора в китният град Смолян и след проведеното представяне и разговори с наши симпатизанти, с радост можем да кажем, че добрият пример, който даваме, става все по-заразителен и реките и водоемите, около този прекрасен град, ще имат своите доброволци, които да ги пазят, зарибяват, развиват и облагородяват.
Управителният съвет и всички активни членове на РСНЦ „Олимпик 2002“ ще помагаме с всички сили и ресурси на сдружението на нашите приятели в Смолян, като смятаме, че всички заедно и обединени ще се справим с тази нелека и неблагодарна задача. 
Най-доброто за любителския риболов в Смолян предстои, а на снимката са хората, от които промяната към по-доброто ще започне. Пълен съпорт и смело напред банда!

За отговорници и представители на местната инициатива бяха избрани г-н Станимир Иванов и г-н Божидар Панайотов. Двадесет и една членски карти бяха ударно издадени на всички от опазващата група, след заплащане на членския внос. Така касата на „Олимпик 2002 – Смолян“ бе първоначално захранена с първите средства за опазване и зарибяване – на стойност 420 лева. В Смолян нещата съвсем скоро ще се получат по най-добрият начин с такава мощна подкрепа и готини хора-риболовци. Членските ни карти се издават в риболовен магазин „Наслука“, който се намира на главаната пешеходна зона в град Смолян.
Ако имате върпоси относно бъдещото ви членство, дарения или идеи за област Смолян не се колебайте да ги задавате на електронната ни поща snc.olympic2002@gmail.com или да се обърнете към г-н Иванов и Панайотов.

Ако искате да сте част от нас и да помогнете на нашето начинание в региона на Смолян, можете да ни подкрепите чрез дарения по банковата ни сметка:

IBAN: BG63UNCR70001522621225
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: СНЦ „Олимпик 2002“
Основание: дарение за град Смолян опазване/зарибяване

За по-лесно превеждане на дарения може да използвате и нашият PayPal акаунт на адрес: snc.olympic2002@gmail.com, като отново посочите основанието за превод.
Всички дарения за Смолян и издадените членски в региона остават на разположение на местната ни опазваща група. За всяко дарение ще бъде издаен документ от сдружението! Изказваме сърдечни благодарности на един от първите ни дарители – г-н Иван Копралев, който не се поколеба за миг да изпрати подкрепително дарение на нашата бригада от град Смолян.

На 22.02.2021 беше организирана супер ползотворна работна среща между представители на сдружението ни и институциите в Смолян. Тя се състоя в залата на Областна Администрация – Смолян, като на нея присъстваха областния управител на Смолян – г-н Недялко Славов и представители на администрацията, г-н Петко Джуков от ИАРА-Смолян и г-жа Екатерина Гаджева директор на РИОСВ-Смолян.
Беше направено представяне на дейността ни и се набелязаха планове за бъдещата ни съвместна работа за решаване наболелите проблеми на любителския риболов в региона и замърсяванията на водоемите и околната среда. По този начин ще се опитаме да развием риболовният туризъм в района, очаквайки допълнителна подкрепа и от стотиците съвестни местни риболовци, като наред с това ще се подобри и обстановката в региона както в екологичен аспект, така и в риболовен.

На заседанието бе представен и план за устойчивото развитие и опазване на популяцията от балканска пъстърва в река Черна. Освен чрез бъдещи акции по зарибяване на цялата река, е планирано и определен речен участък с дължина от близо 19 км, от общо 48 километра дължина на реката, да премине в режим хвани-пусни за балканската пъстърва. Така по поречието на река Черна биха се обособили три зони за риболов:
– забранена зона за риболов – от изворите на Черна до тунела, която е действаща и към момента със заповед №РД09-69/01.02.2019 г. на МЗХГ;
– 19 км хвани-пусни зона за балканската пъстърва – в средното течение на реката, в която риболовците ще могат да се радват на богата слука и трофейни екземпляри, с цел пълноценни излети и спортен риболов;
– 19 км зона в общ режим – в долното течение на реката, в която риболовците ще могат да задържат улов от балканска пъстърва през уикенда и в празнични дни, съгласно правилата за отговорен любителски риболов на Закона за Рибарството и Аквакултурите.
В района на помощ на ИАРА и РИОСВ ще са над 20 доброволеца на сдружението, които ще са “армията“ на терен и ще подават своевременно сигнали за замърсявания и недобросъвестни риболовци, като надяваме се към нашите момчета да се присъединят още риболовци. Очакваме съдействие също и от органите на МВР и ИАГ в Смолян.
В следващите един-два месеца ни предстоят съвместни акции за почистване, подкрепени от местната власт и регионалното звено на РИОСВ, като най-вероятно това ще е съвсем скоро, още през месец април! Също така се планират акции по зарибяване с балканска пъстърва и опазване рибните ресурси на р. Черна и други реки и езера в района.
Искаме да благодарим на областния управител г-н Славов и представителите на всички местни институции, участвали в срещата, които са съпричастни с нашата кауза и изразиха гласно своята подкрепа за иницативата ни!
Момчетата от опазващата ни група вече имат своите първи успехи срещу риболовното бракониерство, като за първите три седмици бяха неутрализирани няколко малки мрежички.

Leave a Comment