Приложение за сигнали „Български Риболовец“

Здравейте колеги риболовци.

След години работа по опазване и зарибяване на различни водоеми в страната, се сблъскахме с какви ли не проблеми – било то от законова гледна точка или от морална такава. Винаги сме се опитвали да показваме и да работим в правилната посока, а за нас тя е умножаването на рибните ресурси,  предназначени за любителски риболов във водоемите ни, както и да помагаме за осъществяването на по-ефективен контрол от страна на ИАРА и други държавни институции.
В последните три години осъзнахме, че няма как да получим устойчивото развитие на рибните ресурси ако се борим само срещу риболовното бракониерство и ако не се включат поне половината от над двеста хилядната армия от уши и очи по водоемите ни – българските риболовци. Без да има и чиста околна среда, течащи реки, пълноводни язовири, то рибите са напълно обречени да съществуват, дори и да преборим на 100% бракониерите. Редицата замърсявания, токсични отравяния и пресушавания на водоемите ни в цялата страна през последните години също допринесе значително за унищожаването на рибните популации. 
Агенцията по рибарство винаги е получавала нашата подкрепа, когато това е било необходимо – осигурявали сме почти всичко което е било необходимо, за да могат да изпълняват своите задължения, стига самите те да искат това, разбира се. В съвместната ни работа с Агенцията забелязахме един основен проблем – невъзможността съвестните риболовци да подадът бързо, лесно и точно сигнал за нарушение към Агенцията, а тя от своя страна да го получи лесно, да го анализира и да предприеме бързи и адекватни действия по него. При Басейновите Дирекции пък се усети друг проблемен аспект – хората не са запознати в какво точно са компетентни служителите им и каква е тяхната роля на контролен орган. Ние винаги сме подкрепяли инспекторите на БДИБР и дори сме били съвместно с тях на проверки до 3 часа през нощта, в дъждовно време.

Как се случваха нещата досега: Риболовец забелязва нарушение и започва да издирва телефоните на съответното териториално звено на ИАРА или подразделение на Басейнова Дирекция. Най-често риболовците не знаят за съществуването на Басейновите  Дирекции, както и тяхната компетентност и често сигнализират на РИОСВ, като по-позната държавна структура. Наясно сме, че с този ресурс на ИАРА и БД не могат да отработят всеки сигнал, но ето тук влизаме в омагьосания кръг.
Сигналите подадени през 112 до ИАРА, на директните им телефони до служителите на ИАРА просто изчезват, докато тези на БД все пак имат достъпни ежемесечни регистри на интернет страниците им и всеки гражданин може да провери. Тези сгинали на българските риболовци до ИАРА изчезват, защото няма регистър на сигналите и няма начин да се разбере кой какви сигнали е подал и кой каква работа е свършил по тях. 
И така, от една страна колегите-риболовци се обезверяват със всеки изминал ден, от друга страна това е добре дошло за някой недобросъвестни служители на ИАРА и ето, че никой няма как да разбере имало ли е сигнали и те какво са свършили по тях. При нееднократните ни запитвания към ръководството на ИАРА дори и по официален начин ни отговарят, че всичко в риболова в България е наред, защото няма сигнали от риболовци, което означава автоматично, че няма бракониери или проблеми по водоемите ни! А дали това е така? Всеки от вас знае с годините колко и как се изроди риболова в страната и нарушенията са буквално едно върху друго на всеки един язовир, езеро или река.

Ето защо, се заехме постепенно да създадем бързо, мултифункционално, лесно, удобно, информационно и национално приложение за смарт устройства за подаване на сигнали към ИАРА, като впоследствие добавихме и БДИБР по молба на бивш вече директор, чрез което да елиминираме практически всички натрупани през годините проблеми при подаването на сигналите и последващото им проследяване. След кратка регистрация която е еднократна и въвеждане на телефонен номер се преминава към подаването на сигнала за нарушение на законът за рибарството или екологичен проблем! Това става супер лесно само с един клик – просто избирате съответното нарушение от изброените такива. На картинките по-долу е показано как става това с наистина минимално усилие, а във видеото на Vankocraft Studio можете да разгледате по-подробно нещата! 
Преди да изберете дали искате да подадете сигнал за нарушение на ЗРА или замърсяване, за ваше улеснение може директно да наберете тел 112 или телефонът на съответната регионална структура на ИАРА с едно действие.
Приложението може да свалите безплатно и директно на вашия телефон или таблет от следния линк в Гугъл Плей: „БЪЛГАРСКИ РИБОЛОВЕЦ

След като изберете нарушението, за което искате да подадете сигнал, се преминава към това да изберете къде точно се извършва нарушението и имате възможност да избирате от всички области в България, както реките и водоемите в тях. Това е много важно, защото приложението снема вашите GPS координати и по този начин се проверява истинността на вашият сигнал. Ако сте написали, че сте на река Марица, а GPS координатите ви показват, че в момента на подаването на сигнала сте на кафе на Витошка, то този сигнал при проверката от наша страна няма да бъде препратен към ИАРА или БД. Да, нашето сдружение от доброволци преглежда всеки един сигнал преди да го препрати на съответната институция, с което още веднъж искаме да улесним тяхната работа.  

Ето колко лесно и за по-малко от 10 секунди се случва всичко – просто избирате къде се намирате – това е много важно и по друга причина. Всички реални сигнали влизат за да се записват във нашата система и след тяхното натрупване ще можем да извадим много статистика, а именно: за коя област колко сигнала има, за коя река или водоем колки сигнала са пуснати, кои са най-често срещаните нарушения, през кои дни от седмицата , кои са местата с най-много отбелязани сигнали и още много неща. С тях искаме да покажем, че проблемите в любителският риболов са реални и тяхното решаване не търпи отлагане! Съвсем скоро всеки реален сигнал ще се публикува на страницата на сдружението ни в специален раздел и всеки един ще може да види цялата тази информация.
Много е важно, също така, да поясните с кратък текст самото нарушение  и така да дадете още повече насоки на проверяващите кой точно е нарушителя и какво точно прави той. Например: „Маломерен улов“ може да се поясни с: „Човек със червено яке прибира маломерни шаранчета в кола с номер…“. Ето тази информация при една евентуална проверка, дори след няколко часа, би насочила служителя на закона към точното нарушение и неговото място! Това  не е задължително да се прави, но е силно препоръчително, за да се локализира още по-добре натушителя. 
В следващата стъпка ще трябва в релано време да изпратите снимка на нарушителя или нарушението ако е възможно!

След като сте снимали в реално време нарушението или нарушителя (абстрахирайте се от тестовата снимка за статията на килима ми 🙂 )  може да прегледате своя сигнал преди да настинете бутона „Изпрати сигнала“. Ако снимката не ви харесва може да снимате отново или ако сте допуснали грешка в избора на водоем може да се върнете назад и да го коригирате! Снимката задължително трябва да се снима в момента на пускане на сигнала – тя не може да се избира от вече направени в галерията ви, с цел да се подават навременни и достоверни сигнали, а не такива пуснати дни след извършването на даденото нарушение. За всички е много важно информацията да е точна и при проектирането сме се стремяли именно към това!
Какво пристига при съответаната иниституция: Вашите две имена, телефонният ви номер, за да могат да се свържат с вас, за уточняване на подробности и информацията, която сте попълнили чрез приложението! Още в началото вие се съгласявате с това условие при регистрацията и приложението няма да ви пита повече.
В случай, че искате да не ползвате повече това приложение и вашите данни да бъдат изтрити, то в началния екран има бутон „Лични данни“, откъдето може да изтриете вашите данни. В разделът „Риболовна Информация“ ще добавяме редица неща, касаещи риболова и практикуващите го.
Приложението ни „Български риболовец“ е в процес на разработка, надграждане и отстраняване на открити неизправности. Ще се радваме да се свържете с нас и да ни дадете идеи как да подобрим и развием тази платформа, за да стане тя още по-полезна за всички. В момента приложението е разработено за телефони с операциона система Андроид, но съвсем скоро ще бъде пуснато и за iphone и така се надяваме да покрием всички риболовци, като те ще имат мултифункционален инструмент за подаване на сигнали в ръката, а колкото повече сигнали, толкова е по-голям натиска върху нарушителите и по-ефективна работата на държавните структури. Ще се радваме да използвате приложението и нека то да помогне на всички ни в борбата за един по-добър утрешен риболовен излет.

Поздрави и бъдете здрави!

Leave a Comment