Режим „Хвани и пусни“ за балканската пъстърва в участък на река Искър и Струма 2020-2021 г.

Здравейте, приятели и колеги риболовци!
Освен, че сдружение Олимпик 2002 инциира и съвместно с риболовните сдружения постигнахме въвеждането на режим „Хвани и пусни“ в участък на река Въча за балканската и македоснката пъстърва, също така сдружението ни подкрепи напълно и с мотивирано становище, пред държавните институции, идеята и инициативата на сдружение „Балканка“ за въвеждането на „Хвани и пусни“ зони за същите видове риби и в реките:

– Струма – участъка от преливника на яз. Пчелина до границата с административна област Кюстендил;
– Искър – от сливането на Бели и Черни Искър до язовир Искър.

Тези две предложения също бяха одобрени от Министъра на ЗХГ и се включиха в точка 4.2 на Заповед № РД 09-424/28.05.2020 г., чрез която легитимно се установява новия режим на двата участъка. Благодарим на Министерството, че разбра и уважи правотата на мотивите ни. Ние, в качеството си на любители риболовци, сме ежеседмично по реките и наблюдаваме от близко всичко, което се случва по поречията им, а също и по язовирите. Режимът в тези участъци продължава до края на 2021 г. включително, след което предстои издаването на нова заповед за период от следващите 3 години.
Обръщаме внимание, че участъците с режим „Хвани и пусни“ по поречието на река Искър са вече два, а по река Струма – за първи път се въвежда подобна мярка за опазване на рибните ни запаси.
Като сдружение, чиято цел е устойчивото запазване и повишаване на рибния ресурс в България, с цел практикуването на ползотворен и отговорен любителски риболов – съгласно ЗРА, апелираме към всички любители риболовци да бъдат отговорни и да спазват нормативните актове на МЗХГ. По закон, санкциите за нарушителите, които задържат балкански и македонски пъстърви в тези зони, са солени – от 1500 лв до 3000 лв!! Всички тези мерки имат за цел да възстановят изтощените рибни популации от балканска и македонска пъстърва, като същевременно да не се налагат пълни ограничения за любителски риболов, с което да се ощетят напълно риболовците и те да бъдат лишени от своето хоби. Не забравяйте, че и ние, също като вас, сме любители риболовци. Уважавайте труда на доброволците и инспекторите на ИАРА, които ще опазват тези участъци и ги подкрепяйте безусловно. Риболовците сме една голяма армия на терен, която ако започне масово да оказва подкрепа на ИАРА и на риболовните сдружения, които напълно доброволно и без задни арендаторски мисли подехме инициативата за опазване и зарибяване, то края на дните на всички бракониери и недобросъвестни хора ще дойде още по-бързо.
Ако станете свидетел на нарушения на въведените забрани за задържане на улов, моля не се колебайте да уведомите ИАРА през телефон 112 или на официалните им телефони от контактната листа на офциалния им сайт тук => http://iara.government.bg/?page_id=2217. Към моментът сме и в процес на разработка на иновативно приложение за смартфони, което ще бъде напълно безплатно и достъпно, като много скоро ще бъде пусната официална тестова версия на платформата ни – „Български Риболовец“, през която ще можете да подавате сигнали до отговорните институции за нарушения по водоемите само за 20 секунди, а в близко бъдеще ще бъде доразвита и до много по-високо ниво. Нашето мото е „От рибари – за рибари“ и всичко това в името на общото благо и по-доброто риболовно бъдеще, което заедно можем да съградим от нулата. 🙂 Към момента предстои монтирането на информационни табели по поречието на двете реки, като дизайна им е изработен по поръчка на „Олимпик 2002“ от професионалист в сферата
Нека всички заедно да възстановим, опазим и умножим най-красивите ни и редки диви риби на България – пъстървите. 🙂 

Конкретно извадката от заповедта за режима на река Искър и Струма се намира на страници 10 и 11. Ето и как са записани участъците в режим „Хвани и пусни“, в точка 4.2 на министерската заповед, като малко по-долу ви представяме и координатите по Google Maps:

Пълният текст на Заповед № РД 09-424/28.05.2020 г., на Министъра на земеделието, храните и горите, можете да прочетете на следния линк от сайта на министерството:
=>ТУК<=
Координати по Google Maps на участъците в режим „Хвани и пусни“ на река Искър:

Участък 1  – от сливането на Бели и Черни Искър до вливането в язовир Искър

Начало: вливане на река Бели Искър в река Черни Искър

Край: вливане на река Черни Искър в язовир Искър

Участък 2  – от стената на язовир Искър до ВЕЦ при Долни Пасарел

Начало: стената на язовир Искър

Край: до ВЕЦ на Долни Пасарел

Координати по Google Maps на участъка в режим „Хвани и пусни“ на река Струма:

Начало: преливник на язовир Пчелина

Край: границата между административна област Перник и област Кюстендил

Leave a Comment