Извършени акции за мрежи януари-февруари 2019

Здравейте приятели, съмшиленици и симпатизанти на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!
Започваме ударно бюлетинът ни с отчета за извършените проверки и акции за мрежи в периода януари-февруари 2019 година. Нова година – нов късмет, но уви нищо не се бе променило по язовирите ни. Отново и тази година браковците не се поколебаха да вършеят необезпокоявано и безнаказано по водоемите на страната, въпреки новите по-строги промени и мерки срещу тях, приети в Закона за Рибраство и Аквакултури и Наказателния Кодекс. За всичко това свидетелстват действията на доброволците от различните сдружения на цялата страна и унищожаването на десетки километри бракониерски мрежи, още в първите дни от новата 2019-та година.
Нашите будни и съвестни членове също бяха на пост и успешно противодействаха срещу бракониерите. Основно бяха заловени и унищожени мрежи на язовир Пясъчник, като имаше ситуация с мрежи и на язовир Тракиец. Не малко количество риба бе успешно спасено и върнато обратно във водите на язовирите.

Язовир Пясъчник

По традиция стартираме бюлетина с един от основните ни приоритети в опазването и зарибяването, който е и най-големия язовир за свободен любителски риболов в пловдивска област – Пясъчник. Поблазнени от голямото богатство на рибни запаси в язовира, увеличени благодарение на упорития труд на всички ни, бракониерите започнаха отрано с набезите си.

04.01.2019

На 4-ти януари, при рутинно нощно наблюдение, нашите доброволци забелязват с термокамерата на сдружението не една, а цели две лодки, които упорито разполагат мрежи в акваторията на язовира. На видеото по-долу ясно се виждат силуетите на двете лодки. Интересното е, че досега никога не сме наблюдавали две лодки да работят заедно в язовира – все са влизали с една. Бракониерите така и не дойдоха да си приберат мрежите, които на следващия ден, по светло, бяха извадени и унищожени от наши членове.

05.01.2019

Приблизително 400 метра бракониерски мрежи са извадени и унищожени на място – две дълбочинни мрежи, като рибата: шаран, бяла риба и толстолоб, е освободена и върната обратно в язовира.

29.01.2019

Около обяд на 29-ти януари отново се извади и унищожи поредната бракониерска мрежа с дължина 150 метра, при самостоятелна акция от членове на сдружението. В нея имаше заплетени хубави риби, които бяха освободени и върнати в язовира. 

01.02.2019

Малко над 200 метра бракониерски мрежи бяха извадени и унищожени от нашата бригада, при самостоятелна нощна проверка. Това бе третата мрежа извадена и унищожена от нас в рамките на един месец, на Пясъчник! Страхотни едри риби от видовете: шаран, костур, бяла риба, каракуда и бабушка са върнати обратно в язовира, като за съжаление този път имаше и умрели бели риби.

02.02.2019

Оказа се, че във водите на Пясъчник е останало парче мрежа с дължина около 10-15 метра, което е било пропуснато при нощното тралиране за мрежи, състояло се на първи срещу втори февруари. Парчето мрежа е престояло само около още 10 часа в язовира и случайно е било закачено от наши членове при риболов от лодка. Вижте ужасът, който беше в мрежата – нямаше празна дупка, в която да не бе заплетена трофейна риба…основно шаран…

14.02.2019

По проект на сдружението ни официлно бе стартирана и пусната в експлоатация системата за видеонаблюдение, осветление и известяване на язовир Пясъчник. Системата бе монтирана на вододайната кула. Средствата по проекта бяха набрани от благотворителната кампания на Риболовни принадлежности „FilStar“, дарения на риболовци и членски внос. Във войната с бракониерската сган за първи път в България бяха включени подобни съвременни технически средства. Благодарение на реализирането на проекта голяма част от водната площ на Пясъчник вече се наблюдава денонощно. Благодарности отправяме и към ръководството и служителите на „Напоителни системи – клон Марица“, за оказаното съдействие, като камерите ще бъдат използвани и от тях за охрана на вододайните съоръжения и язовирната стена, както и за следене нивото на язовира в реално време. Очакваме скоро първите резултати от включването на подобно техническо решение, като записите от камерите ще се използват като доказателства в съда срещу бракониерите! 

17.02.2019

През деня на 17-ти февруари, при риболовен излет на председателя и членове на сдружението, бяха констатирани две мрежи в района на „скалите“. Две лодки, с риболовци, бяха помолени за съдействие по ваденето на мрежите, което така и не бе получено от тях. Наложи се мрежите да бъдат извадени с каяците на групата, въпреки риска от пренатоварването на борда им. Бракониерските мрежи бяха успешно извадени от водите на Пясъчник. Общата им дължина бе около 200 метра. Уловът – шаран, костур, бяла риба и каракуда, бе освободен и върнат обратно в язовира, а мрежите – запалени на място!

Язовир Тракиец

11.02.2019

На 11-ти февруари, при риболовен излет на язовир Тракиец (Хасково), членове на сдружение „Олимпик 2002“ закачат с въдиците си две бракониерски мрежи около „малката чука“. Последва самостоятелно вадене на мрежата от страна на нашите приятели. Мрежите се оказват две с дъжлина от около 200 метра. Подаден е сигнал до ИАРА-Хасково по телефон 112. Рибата – предимно шаран, е освободена на момента, а мрежите са предадени на инспекторите от ИАРА-Хасково, които се отзовават на сигнала.

Leave a Comment