Извършени проверки през март – април 2018

Здравейте другари и симпатизанти на сдружение „Олимпик 2002“! 
Представяме на вашето внимание кратка сводка за извършените дейности по опазване на водоемите от нашите проверяващи екипи, за периода от средата на март до средата на април месец. 

Приоритетно започваме с язовир Пясъчник. Всяка седмица през отчетния период нашите проверяващи правиха серии от наблюдения, ударни и планирани проверки – по суша и вода, които понякога бяха съвместно и с инспектори от ИАРА Пловдив. През последните две седмици на март месец забелязахме доста подозрително движение на хора по бреговете на язовира.Установихме, че браковците започнаха да се опитват да пускат мрежи в плитките места, поради това, че рибата се събуди от зимния си сън по-рано и тръгна от дълбокото към плиткото. На 18.03.2018 през нощта наблюдавахме бракониери, които имаха намерение да пускат мрежи в плитките части с гащеризони. Влезнахме в директен контакт с крадците на риба, като осуетихме плановете им за пускане на мрежи. Четиримата крадльовци избягаха, зарязвайки ботуши и чувал с мрежи, който бяха потопили в язовира, за да не го открием. Открихме замаскирания сезал и издърпахме чувала на брега. Както виждате от снимката, мрежите си бяха вътре.

Няколко дена след тази случка отново наблюдавахме подобни действия в плиткажите, но този път браковците бяха пратени да си ходят у дома, без дори да извадят мрежите. 🙂 През първата седмица на април, много биваци се настаниха по бреговете на язовира. Донякъде това беше добре, защото мрежарите вече не можеха да атакуват устието на язовира. 

За съжаление, сред въдичарите имаше и недобросъвестни риболовци, които всячески с различни приспоболения са се опитвали да гребат колкото се може повече риби, които се подготвяха да хвърлят хайвер. Наши проверяващи изгониха няколко човека с парашути и кепове през деня!! Жалко е, че трябваше да се превръщаме в пъдари … Докога така бе хора?
Други трима „риболовци“ нямаха този късмет и отнесоха актове от инспекторите на ИАРА – за риболов с парашут и кеп.
Попаднахме на тази „хвалебствена“ снимка във Фейсбук – резултата от „законното гребане“ е повече от красноречив! Замислете се сега кое от двете е по-голямото зло – мрежарите или лакомите въдичари, които седят и ловят риба повече време на язовира от мрежарите? Според нас и двете форми донякъде са еквивалентни! Това са риби, които ние сме опазили от мрежарите, а вие сте ги натъпкали във фризерите си – жалко, наистина жалко!

През втората седмица на април (само седем дни преди забраната за риболов), около бреговете на язовир Пясъчник вече се беше настанило едно средностатистическо българско село. Въпреки това, ние не спряхме с проверките за мрежи по вода и наблюденията с термо камерата.

Резултатът от тези действия доведе до това, че на 12-ти срещу 13-ти (петък) април 2018 г. при проверка на вода бе заловена и унищожена бракониерска мрежа с дължина 400 метра. От мрежата бяха спасени и освободени шарани с тегло между 1-4 килограма, както и един трофеен шаран – може би около 15 кг. Във видеото можете да проследите и най-интересните моменти от акцията.

Също така бяха извършени няколко периодични проверки на река Въча и язовир Домлян, съвместно с местни доброволци.
Към момента на Домлян не са забелязани мрежари и се надяваме в проверките да се включат още доброволци от региона, милеещи за благото на този красив язовир. Призоваваме всички риболовци да връщат на момента зарибените наскоро малки шаранчета, за да си спетят негативите!! Правете забележка на месарите, защото тези мъници след година ще ви носят двойна радост от риболова. Планират се съвместни проверки с ИАРА и горко му, ако някой задържи зарибителя в живарника/торбата или пък си позволява да лови нощно време. Отсега ви предупреждаваме, че прошка няма да има за никой.

Забраната за риболов на водоеми  разположени до 500 м. н.в. е вече факт и битката с мрежарите навлиза отново в пиков момент. Пожелаваме на всички доброволци в страната ползотворна работа и по-малко пуснати мрежи.
За финал на месечния отчет от проверките ви показваме два страхотни шарана, уловени и пуснати обратно в последната седмица преди забраната за риболов. Щастливите и доволни изражения на късметлиите говори достатъчно за нашата работа по опазването на язовир Пясъчник. Най-сладко е, когато можеш да надхитриш подобни трофеи на свободен водем, нали? 🙂 

Leave a Comment