Спининг турнир – Пясъчник 2016 (30.10.2016)

Здравейте приятели!
На 30.10.2016 г. се проведе първото ни и така дългоочаквано състезание по спинингов риболов – Спининг Турнир Пясъчник 2016. То бе много интересно и оспорвано, въпреки влошените атмосферни условия и силния вятър. Затова ще се убедите от снимковия и видео материал представен по-долу. 
За първи път имахме удоволствието да организираме подобно събитие. Състезанието бе оргазнизирано съвместно с fishing-tackle.bg, като генерален спонсор бе фирма RÖFIX.
Надпреварата ни имаше благотворителен характер, като приходите от таксите за участие бяха дарени на нашето сдружиение за извършване на дейността, която извършваме от началото на 2014 година по опазване и зарибяване на най-големия и свободен за риболов държавен язовир в област Пловдив – Пясъчник!
За организацията и регламента на надпреварата създадохме събитие във Facebook, в което ви информирахме за всичко около провеждането – Спининг турнир – Пясъчник 2016. Максималния брой на участниците в състезанието беше 20, като много бързо местата бяха заявени, а риболовците извън първите 20 заявки оставаха като резерви, в случай че някой от обявените състезатели не заплатят таксата за участие навреме.

Всеки състезател трябваше предварително да заплати такса за участие в размер на 50 лв. Както вече споменахме по-горе събраните приходи бяха предоставени на нашето сдружение.
Правилата на играта бяха съгласно ФИПС. В общи линии част от правилата на спортсменската надпревара бяха следните:
Състезателното трасе беше разделено на боксове с равна ширина, чиито брой е два пъти по-голям от броя на участниците. Времето за риболов бе 3 часа разделено на 4 манша по 45 мин. В края на всеки манш се прави класиране съобразно теглото на уловената риба. Първият получава една наказателна точка, вторият две и т.н. При еднакво тегло точките на всеки състезател се определят като средно аритметично на сбора от позициите. Краен победител е този, който събере най-малко наказателни точки точки. При еднакъв брой точки печели този с по-голям общ улов, а и ако уловът е еднакъв този с по-високо средно тегло на уловените риби.
Зачитат се единствено риби над минимално допустимия размер за улов от следните видове:

● Костур – 12 см;
● Бяла риба – 45 см;
● Щука – 35 см; 
● Речен кефал – 22 см;
● Сом – 65 см;

Уловената риба задължително се пуска във водоема след измерването и от съдия. Препоръчително е използването на кеп. Зачитат се единствено риби, които не са умъртвени или сериозно наранени. Състезателят не е длъжен да изчака идването на съдия, но уловената риба може да бъде съхранявана само в живарник (за предпочитане плетен, а не телен). Не се разрешава смяна на бокосовете с риба в живарника! Не се зачита уловена риба, която не е извадена след сигнала “край на манша”. След измерването съдията дава на състезателя талон с вписани брой уловени риби и общо тегло. При регистрация всеки участник си изтегля състезателн номер и получава съответен бадж, който трябва да носи на видимо място. В началото на всеки манш състезателите стартират един по един през интервал от 30 сек съобразно стартовата си позиция. Ако участник не се яви навреме за старта стартира последен. Не се допуска тичането и изпреварването по трасето.
Програмата, която обявихме бе следната:
8:00 ч – 9:00 ч – пристигане и оглеждане на трасето
9:00 ч – 9:30 ч – регистрация и теглене на състезателен номер

9:30 ч – официално откриване

9:45 ч – 10:00 ч – избор и заемане на боксове
10:00 ч – 10:45 ч – първи манш
10:45 ч – 11:00 ч – събиране в централната зона
11:15 ч – 11:30 ч – избор и заемане на боксовете
11:30 ч – 12:15 ч – втори манш
12:15 ч – 12:30 ч – събиране в централната зона
12:30 ч – 12:45 ч – избор и заемане на боксовете
12:45 ч – 13:30 ч – трети манш
13:30 ч – 13:45 ч – събиране в централната зона
13:45 ч – 14:00 ч – избор и заемане на боксовете
14:00 ч – 14:45 ч – четвърти манш

16:00 ч – обявяване на крайното класиране и награждаване.

Трасето бе маркирано – общо 40 сектора, куките са наточнени, влакната са пренавити, а молитвите са казани 🙂 Неделния ден на 30.10.2016 бе риболовен празник за яз. Пясъчник в близост до кулата, където бе лагер-сбора на спининг събитието. На всички участници беше проведен групов инструктаж относно правилата за безопасност и разяснения относно нетрадиционния състезателен регламент за България. За първи път се провеждаше подобно събитие у нас с такива правила на игра. Всеки състезател си изтегли стартово номерче и великата игра с надлъгването на хищниците с изкуствени примамки започна!

Списъкът на участниците, който бяха подали заявление и заплатили предварително таксата си за участие от 50 лева бяха:

1. Явор Пенчев
2. Любомир Бояджиев
3. Юсреф Юсрев
4. Димитър Атанасов
5. Калоян Яламов
6. Павел Пенев
7. Петър Бургов
8. Валентин Димитров

9. Евгений Бондарев
10. Стефан Минчев
11. Николай Куюмджиев
12. Емил Младенов
13. Константин Каридов
14. Радомир Скоклеков
15.Танер Али

Надявахме се, до последно, че всички подадени 20 заявки ще бъдат запълнени, както сочеха прогнозите, но в крайна сметка в надпреварата взеха участие 15 спинингисти.
През първите два манша интригата около първите места се заформи и състезанието стана много оспорвано. Напред в класирането поведе Евгени Бондарев, който майсторски успя да излъже шампионски костури от водите на язовир Пясъчник, въпреки вълнението и силния бурен вятър. Той беше следван от още шестима състезателя, които също уловиха риби през първите два манша.

Основната плячка на нашите състезатели беше костура, като до края на надпреварата всички таяха надежда да излъжат някоя едра бяла риба, залагайки на големи шадове. Това щеше да изстреля всеки един от тях напред до почетната шампионска стълбичка! Упоритото търсене на хищниците не спря до края на състезанието, като доказателство за това беше счупването на две въдици на двама участника – неприятно, но това са рисковете на играта. 🙂 Определено надпреварата беше ожесточена, напечена и драматична. В надлъгването с хищниците през следващите два манша успех имаха участниците, които бяха заложили на фини такъми и малки силикони. Техниката и начина на провеждане, които прилагаха също бе от огромно значние.

Всеки имаше шанс да атакува първото място и да грабне една от трите купи, които бяхме подготвили. В 16:00 часа бе обявен края на спининг битката, след което оставихме известно време преди награждаването, за да може нашите участници да си поемат дъх и да отпочинат от напрегнатите маншове.
Церемонията по награждаването премина изключително духовито (каквото беше и времето) и в приятелска атмосфера. 🙂 Настроенито, около обяваването на класирането, бе приповдигнато. От общо 15 участника с улов можеха да се похвалят само 8. Тези, които така и не успяха да уловят риба в четирите манша – общо 7 участника, заеха 9-то позиция в класирането. На всички класирали се с улов бяха раздадени предметни награди, като първите трима получиха и големите парични награди, осигурени от генералния спонсор на събитието – RÖFIX.
Сдружение „Олимпик 2002“ също бе „наградено“, получавайки ваучера от таксите за участие на стойност от 1000 лева. Той бе получен от Валентин Данаилов, който връчи почетна грамота на г-н Петър Вукадинов – основния „виновник“ да бъде реализирано настоящото риболовно събитие.

Почетната ни стълбичка заеха следните трима участника, като шампионът на първия Спининг Турнир Пясъчник 2016 бе недостижим на върха за останалите състезатели с общ улов от 1495 грама и 13 наказателни точки:

Първо място и парична награда от 500 лева:

Евгени Бондарев – улов от 1495 гр и 13 н. т.

Второ място и парична награда от 300 лева:

Димитър Атанасов – улов от 205 гр и 22,5 н.т.

Трето място и парична награда от 200 лева:

Радомир Скоклеков – улов от 230 гр и 23,5 н.т.

Състезанието бе отразено от телевизионните екипи на Хоби ТВ и предването по БНТ2 „Време за губене“. По-долу сме публикували и филма на екипа от „Време за губене“
Управителния Съвет на „Олимпик 2002“ сърдечно благодари на fishing-tackle.bgгенералния спонсор от фирма RÖFIX и на всички участници! Удоволствие за нас беше, че бяхме домакини на първото подобно риболовно събитие у нас с благотворителна цел. Надяваме се в селдващите години отново да ви посрещнем на язовир Пясъчник, провеждайки отново един истински риболовен празник!! Честито на първия шампион на „Спининг турнир – Пясъчник“ и на всички призьори. Пожелаваме ви скоро отново да се срещнем по бреговете на язовир Пясъчник, обзети от състезателната треска и емоция!

Leave a Comment