Битката за река Марица в Пловдив е спечелена, но войната не

Привет уважаеми членове и симпатизанти!
Вече имаме положителен резултат в развитието по случая с безумното застрояване в коритото на река Марица в градската част на Пловдив, наречено „социализация“ (за 41 млн лева) и ето, че ще ви споделим какво се случи до момента и каква е развръзката, за сега. Разбира се, преждевременно всички наши членове бяха уведомявани за нашите действия по случая в групата на членовете ни във Фейсбук – Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване. С две думи „СПРЯХМЕ ГИ“ и за сега няма да ни пипат реката! Ето и накратко какво се случи от началото на годината:

За последно информирахме обществеността, че на 19.11.2018 г. директорът на РИОСВ-Пловдив дава зелена светлина на Общината да стартира осъществяването на инвестиционното предложение (на краденето на пари и унищожаването на реката), одобрявайки безумния и спорен доклад по ОВОС с решение №4 – IV/19.11.2018 г. В 14-дневен срок можеше да се обжалва решението на РИОСВ-Пловдив и ние съответно не останахме безучастни и го обжалвахме! Заедно с колегите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) написахме по една хубава и дълга жалба до МОСВ и я входирахме. 

Действия срещу решението на РИОСВ-Пловдив предприеха и от Сдружение за аграрни и екологични проекти ГЕО, като те заведоха дело в Административен Съд (АС) Пловдив и така битката за спасяването на река Марица започна на няколко фронта!
Допълнително по случая се активизираха и колегите от Сдружение риболовен клуб „Балканка“, като изпратиха сигнал в МОСВ. Отговорът на МОСВ по сигнала им можете да прочетете в този линк – отговор
От МОСВ прерпратиха нашата жалба и тази на БДЗП към АС Пловдив и те бяха присъединени към дело № 3588, заведено от ГЕО – така съдебната битка започна, включвайки се и ние! 
На 21.01.2019 бе насрочено първото заседание, но се оказа, че нашето сдружение не беше редовно призовано, с което делото се отложи и така спечелихме още два месеца живот за дивата ни и прекрасна река, преди да бъде обезобразена от планираните дейности в коритото й. През това време на няколко пъти ходихме до съда, за да изпълняваме процедурни разпоредби.
В началото на март месец, нашите приятели от БДЗП поискаха делото да бъде прекратено и жалбите ни да бъдат върнати и разгледани от МОСВ по целесъобразност. Ние, разбира се, подкрепихме това искане, защото сметнахме, че Административния съд наистина е некомпетентен да се произнесе по тях и е твърде вероятно да загубим битката. В крайна сметка делото бе спряно и жалбата на БДЗП бе изпратена в МОСВ, като ние оставихме нашата жалба за резервен вариант, евентуално да атакуваме пак за по-късно. Месец след това, НЕВЕРОЯТНО, но за първи път в историята си МОСВ взе правилното решение и отсъди на 23.04.2019, в шест страници следното, правейки на пух и прах решение № 4-IV/19.11.2018 г. по ОВОС на директора на РИОСВ – Пловдив!!! 
С Решение № 95/23.04.2019 г. на Министъра на околната среда и водите е ОТМЕНЕНО решение № 4-IV/19.11.2018 г. по ОВОС на директора на РИОСВ – Пловдив и е върната преписката за ново произнасяне при спазване на указанията, дадени в мотивите на отменителното решение:

И така, ето, че нашата правота на мотивите ни бе правилно оценена и подкрепена, не от кой да е, а от самия министър Нено Димов. За широката заинтересована аудитория ще публикуваме само една малка част от текстовете на МОСВ, от които става видно, черно на бяло, колко НЕкомпетентни са някои хора и как стават далаверките чрез становищата на платените експерти, че отрицателно въздействие за околната среда НЯМА при реализацията на инвестиционния проект и че всичко си „ОК“ за застрояване. Абсурдите са големи, ето убедете се сами в истинноста на думите ни от следните редове написани в отменителния акт на Министъра:

Е, какво ще кажате уважаеми читатели за извадката – според вас колко е компетентен Компетентния Орган, от който всички ние очакваме да спазва и прилага законите на Република България? Платените експерти са ясни….
Дело № 3588 бе прекратено, без обжалване и така за сега спряхме „социализацията“! Битката за Марица бе спечелена от нас – „зелените организацийки“, но развръзката от войната още предстои. Ще продължаваме да следим случая, защото в днешно време има много нагли хора, които си интерпретират законите така, както си искат, а и почнаха да ги променят така както им е угодно, за да застроят и последната педя свободна земя. Оставаме на щрек с нашите приятели и ако пак се заформи битка, то отново ще атакуваме с всички сили и ресурси.
Със следващата снимка искаме да покажем на всички вас белезите по основите на пешеходния мост над река Марица. Сами виждате докъде стигат водите на най-мощната и дива вътрешна река на България. Сега си представете как водите отново са толкова високи и как едни 41 млн лева се понасят към Одрин, задръствайки поречието на река Марица с катерушки, пейки, шезлонги и прочие „готини“ неща, които биха били в коритото на реката след реализацията на „социализацията“! 

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ,
Които се вълнуват и са загрижени за съдбата на река Марица в Пловдив, относно нейното унищожаване, чрез безумния и спорен проект за „социализацията“ й! Огромно БРАВО на БДЗП за приложената стратегия в тази битка, която доведе до положителен изход от нея! Благодарности и на „Балканка“ и „ГЕО“, че се включиха в битката. Надяваме се да продължим съвместното си партньорство с тях и по други проблеми, свързани с водните обекти, защото не само рибите и птиците са важни, а като цяло самата екосистема. Всички те са част от нея и са взаимносвързани – водата, хората, птиците, рибите, насекомите, животните и крайречната растителност. Бихме искали да добавим и това, че промяната на ландшафта в коритото на реката ще доведе и до промяна на локалния микроклимат.

Приятели,
Това си е нашата река, на която ловим риба, която пазим и зарибяваме напълно доброволно и няма да оставим на управниците да я използват като средство за безумно „усвояване“ на пари и правене на далаверки. Надяваме се пловдивчани да не бъдат все така апатични и при организирането на бъдещ простест в защита на дивия чар на реката, да се включат активно. Нека спрем заедно краденето на пари и запазим реките такива каквито са, защото на запад вече се събарят язовири и бентове за възстановяването на дивия им облик, защото хората там осъзнаха, че по този начин се нанасят огромни щети на дивата природа, надвишаващи инвестициите и печалбарството от ВЕЦ-ове. Защо трябва да повтаряме грешките на западняците и после да поправяме стореното зло? От всички вас зависи какво наследство ще оставите за вашите деца и внуци! И за последно, по-долу ще ви зададем отново един въпрос, с който започнахме битката за Марица: 

ДИВА РЕКА ИЛИ СТЕРИЛЕН КАНАЛ?

Leave a Comment