Почистване на яз. Пясъчник 14.05.2002

На 14.05. 2022 -ра година сдружение Олимпик 2002 град Пловдив проведе почистване на яз. пясъчник , за които се грижи вече осма година. За това време от един опоскан вмирисан от тиня гьол се превърна в страхотно място за отдих и риболов. поради силно увеличената популация на мирни риби той привлича хиляди риболовци от цялата страна. За съжаление инвазията на риболовци някой пребиваващи на язовира с месеци оставя свойте следи най-вече под формата на боклуци!
За това решихме преди началото на активния сезон да изчистим колкото е възможно по-голяма площ. Далеч сме от мисълта ,че ще успеем да се справим с тоновете боклук , но не можем да стойм и да гледаме тази мизерия 🙁 

За съжаление и времето не беше с нас и малко след като преминаха 2 часа от старта и бяхме извозили 4 ремаркета пълни със 120 литрови чували с боклук над язовирът се разрази буря която продължи цели 3 часа , но все пак успяхме да прекареме и 3 лодки пълни до горе с боклук и се съсредоточихме сърху приготвената от домакините скара! 
Благодарим на всички , които уважиха това наше мероприятие , а за останалите , които за поредна година цяла зима коментираха с плам колко е мръсно на язовира , но отново не се включиха ги каним следващата година да превърнат думите си в дела.  

За съжаление на почистването се натъкнахме и на няколко умрели големи риби от вида бял толстолоп – явно заливането на земеделски площи от прииждащата вода  и тяхното обработване с химикали са довели до този фатален край. Ще се опитаме заедно с Напоителни системи клон Марица да оправим и този проблем за в бъдеще! 
Тъй като през цялата забрана за риболов екипи на сдружението даваха 24 часово дежурство можем да кажем ,че това са еденични случай и 99 % от рибата хвърли своя хайвер. тази година също се надяваме на прекрасна популация от рибите обитаващи язовира!

След страхотно свършената работа – всички се събрахме около скарата където обсъдихме бъдещото развитие на язовира и опазването на неговите обитатели 🙂 
Очакваме изключително силен летен и есенен риболовен сезон на яз, Пясъчник. Добре са дошли всички съвестни риболовци . Хубаво е да знаете ,че проверките ще са чести и насочени само към тези неспазващи закона.  Ако сте съвестен риболовец – то няма от какво да се притеснявате.
Поздрави и на слука.
Ако все пак искате да подкрепите дейностите на сдружението може да станете челнове срещу скромните 20 лв – по малко от 3 бутилки олио 🙂 

Leave a Comment