FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Батак (организация и регламент)

Здравейте колеги и приятели!
Трети кръг на FilStar Спининг Лига 2019 чука на вратата и остават броени дни до следващата събота – 19.10.2019, когато ще стартираме следобед с първи манш на състезанието. За незапознатите ще кажем, че за първи път организираме състезание в два манша – вечерен и сутрешен. За целта сме резервирали място за спане за всички участници и техните приятели във вилно селище „Уют“, намиращо се на 15 минути с автомобил от стартовите трасета, локирани от двете страни на стената на язовир Батак, в местноста „Дъното“. Споделете тази информация с вашите приятели и нека заедно да се забавляваме, на един от най-страхотните родопски язовири – Батак. Призоваваме всеки, който има намерение да присъства да попълни регистрационната форма за записванеАко сте голяма компания и искате да сте заедно в къщичка – моля пишете ни на лично съобщение в събитието във Фейсбук, за да уточним подробностите как това да се случи. Цената за нощувка е 16 лв на човек. 🙂

Първи манш 19.10 - събота, от 15:00 до19:00 часа

За първият манш – в събота, е предвидено трасе с дължина от около 1,5 км, започващо от левия край на стената на Батак и свършващо на носа, от който започва голям и плитък залив. Местата се характеризират с разнообразен релеф – редуващи се дълбочини с плитчини, обрасли места и каменисти участъци. В този район, при разузнаването, наши агенти са заловили щуки и костури, като има и попадения и на единични бели риби. За времето, предвидено да се лови там – от 15:00 до 19:00 часа, се надяваме да се хване и вечерният заход на хищниците. За първи път провеждаме състезание в подобен часови диапазон и се надяваме да се получи успешно. Колите ще бъдат паркирани в дясно от стената – до къщичката на охраната, където има голям паркинг, удобен и за техническия инструктаж.

Втори манш 20.10 - неделя, от 07:30 до 11:30 часа Награждаване - 12:30 часа, във вилно селище Уют

За вторият манш – в неделя рано сутринта, сме предвидили състезателен участък също с интересен релеф – като цяло е по-дълбоко и със сигурност държи страхотни хищници. Отделно от това, сутрешният заход, е ясно изразен още от ранна сутрин. Имайте предвид, че сутринта ще бъде доста студено – с градуси не повече от 4-6 и най-вероятно ще е влажно и мокро, заради падналата роса. Затова предвидете си топли дрехи и обувки за мокро или ботуши,  с цел да ви е комфортно при сутрешния риболов. Сборният пункт ще е на ясно обособен паркинг (маркиран е в жълто на картата) – горе-долу по средата на трасето. За да започнем на време е хубаво всеки да е на место малко след 07:00 часа. Съгласно условията и времето ще преценим дали да направим инструктажа във вилното селище или на паркинга. Надяваме се синоптиците да не сменят прогнозата и всички да се радваме на хубаво време. 

Поради особеностите на рибната популация в язовир Батак, който е пълен с дребен до среден костур и навъдилите се много, макар и малки щуки, ще променим регламента на играта за това как се отчитат уловените риби. За да стимулираме риболовът на различни видове хищници ще се зачитат уловените: 3 бели риби, 3 щуки и 5 костура. Поради предимно малкият размер на хищниците в язовира, за състезанието ще се зачитат мерни щуки и костури (според ЗРА) с размери точно или над, както следва: щука – 35 см и костур 12 см. Поради това, че популацията от белите риби е малка, то те няма да имат минимален размер за зачитане. От всеки вид хищник ще може да се замени по една риба с по-голям линеен размер, без наказателни точки, като за всяка следваща заменена риба ще се взимат по минус 10 см от размера на рибата, която заменя вече записаната. Очаква се, да се ловят основно щуки и костури и може би ще е добре да си подготвите две различни въдици, с цел по-лесно да облавяте районите, търсейки различните видове хищници. 

Условия и правила за участие

Такса за участие на всяко състезание

Таксата се заплаща на място в деня на състезанието, както следва:

1. 20 лева за членове на сдружение „Олимпик 2002“ с валидна членска карта към настоящия момент. Ако нямате, то може на място да ви се издаде такава.
2. 30 лева за всички останали участници, без членска карта към сдружението.

– Риболов само на изкуствени примамки без ограничение в монтажите.

– Риболовът се извършва изключително от брега.

– В точкуването се включват само уловени хищни риби, като за някои има минимални размери – в случая за щука и костур.

– Точкуването става на база линеен размер на рибите разрешени за точкуване в съответния кръг.

– При улов на риба, която участникът смята да запише за класиране, се изчаква най-близкият съдия, измерва се внимателно рибата, след което тя се връща във водата, а състезателят получава талонче, на което са записани: вид, размер на рибата и час на улова.

– В случай, че даден участник е хванал и записал цялата си квота от риби, може по всяко време да замени по една риба от даден вид с по-голям размер, уловена от него, срещу наказателни точки, както следва: за една подмяна – 0 точки, за втора подмяна – 10 точки. Трета подмяна за даден вид хищник няма.

Всеки сантиметър е точка за крайното класиране

Крайното класиране се формира на база на най-много точки, събрани по време на състезанието.

– В крайното класиране всеки участник получава наказателни точки, съответстващи на мястото, което заема:

1-во място – 1 наказателна точка
10-то – 10 наказателни точки
15-то 15 наказателни точки…. и така нататък.

– Ако има участници, които не са участвали в предишно състезание, получават толкова наказателни точки, колкото имат участниците от съответния кръг, които не са имали улов.

– В крайното годишно класиране победител е този с най-малко наказателни точки, сумирани от 4-те кръга.

Допълнителни правила за участие:

– Ще се допускат закъснели състезатели за участие до един час след започване на надпреварата – до 16:00 часа (все пак пътя до язовира не е малко за хората от далечните населени места на България и ще се съобразим с това). 

– Ако някой пристигне след 16:00 часа или не успее да присъства на първи манш в събота и го пропусне, стартира в неделя от втори манш, като започва с наказателен брой минус точки, равни на позицията му след последния състезател в първи манш. Пример: ако последния състезател от първи манш е на 20-та позиция, то състезателя, който стартира за пръв път във втори манш, започва с минус 21 точки.

Наградите:

Фирма FilStar - генерален спонсор на лигата, осигурява:


Първо място300 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com

Второ място200 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com

Трето място 100 лева ваучер за пазаруване от онлайн магазин filstar.com

Сайтът VUK.BG предоставя следните награди:

IV -то място – яке DUO Internationl

V-тo място – суитшърт DUO International

VI-то място – тениска DUO International

VII-мо място – кърпа DUO International

VIII-мo място – шапка DUO International

Като и малка изненада за всеки участник. 🙂 

Искаме да припомним, че вече два кръга изминаха от FilStar Спининг Лига 2019, като на река Марица, поради високото ниво и студена вода за юни месец, се хванаха мало на брой риби, но за сметка на това на язовир Пясъчник се хванаха пък доста риби и беше много оспорвано. Още нищо не е решено за генералното класиране и всеки може да се нареди в челните места, като припомняме, че голямата награда, осигурена от генералния спонсор на лигата – Риболовни Принадлежности FilStar, е страхотна чисто нова макара Shimano Stella FJ 2500 HG! 🙂
Събота вечерта, между двата манша, ще се съберем заедно на кратка запивка и раздумка в механата на вилното селище и ще обсъдим как заедно да направим тези събирания още по атрактивни, полезни и интересни през следващата година, защото нашата цел е това – да стане един ежегоден турнир с нарастващо участие и награден фонд. Нека да припомним, че постъпилите парични средства от такси за участие и евентуално дарения, ще се използват от новосформираната доброволческа група на яз. Батак – за неговото опазване и зарибяване, с цел като се върнем след година да видим, че нещата в спортния риболов отиват към оправяне и във водите на нашите водоеми плуват все повече риби. Само от нас зависи какво ще е бъдещето на язовирите и реките ни, затова бъдете активни и съвестни риболовци – така заедно ще променим средата и ще оставим наследство след себе си за нашите поколения.

Очакваме Ви!

1 thought on “FilStar Спининг Лига 2019 – язовир Батак (организация и регламент)”

  1. Йордан Йорданов

    Очаквам така добра организация като предишните

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.