FilStar Спининг Лига 2019 – река Марица (първи кръг)

Здравейте приятели!

След проведените състезания през 2018-та година на река Марица и яз. Домлян, дойде време да опитаме да надградим постигнатото и през тази година се заехме със задачата да направим една мини спининг лига от 4 състезания, които да се проведат на различни водоема, свободни за любителски риболов. Честта да стане генерален спонсор на лигата имаше най-големия вносител и производител на риболовни стоки в Бълагрия – Риболовни принадлежности „FilStar“, а като ко-спонсор се присъедини vuk.bgРиболовно сдружение „Олимпик 2002“ изказва сърдечни благодарности за протегнатата ръка в това наше начинание с благородна цел.
Поради влошени метереологични причини, се наложи да отложим старта на първи кръг от лигата с цели 2 седмици, защото река Марица беше на ръба да прелее! Дългоочакваният старт беше даден на 23.06.2019 в добре познатият участък в рамките на град Пловдив. За съжаление, когато се риболовства на дива река, винаги има шанс нещо да се обърка или условията да се променят, но пък именно това е интересното на подобни мероприятия и дори да не се хванат много риби деня ще остане в паметта на мнозина, като чудесно прекаран ден с приятели.

Риболовният ден още от сутринта обещаваше да е безоблачен и прекрасен за риболов – на пук на прогнозите за вятър, който да докара буреносни облаци. За съжаление още при пристигането на мястото – под моста на УХТ, забелязахме високото ниво на реката, което нямаше как да е такова без помоща на мощните ВЕЦ-ове, построени по притоците на Марица. Водата беше много, студена за това време на годината и това предвещаваше проблеми в улова на хищници и както се оказа после – бяхме прави да отчетем този неприятен факт. Каквото такова – няма как да контролираме този аспект и решихме просто да го приемем и… каквото сабя покаже.
Участниците започнаха да се събират на определното място и скоро пристъпихме към тяхното записване и „награждаване“ още преди да е запонало състезанието. 🙂 За всеки участник нашият ко-спонсор vuk.bg беше приготвил малка раничка с подаръчета – страхотна изненада. Списъкът с всички участници, заплатили таксата за състезанието, сме публикували най-долу по реда на тяхното записване.

След кратък инструктаж стартът беше даден навреме и участниците се насочиха към предварително избраните си места  в дългия близо 3 километра участък. Реката продължаваше да държи високо ниво и дори увеличи дебита си – явно каскадата на Въча продължаваше да вкарва ледена вода, което винаги е било проблем за реката в град Пловдив. 
Участниците дадоха всичко от себе си, но явно се забелязваше, че рибата не се храни активно и няма никакво намерение да гони примаките, предложени от нашите участници в състезанието. Някои колеги използваха супер шумни и големи примамки, с цел да ядосат щука или сом, други търсеха кефалите с миниатюрни примамки в най-плиткото – с цел да примамят някоя риба, избягала от студените бързеи.
В самото начало на състезанието, в образувалия се голям тих вир под моста на УХТ, една близо двукилограмова щука на няколко пъти подгони примамките на различни колеги, но така и не пожела да позира за снимки. 
Времето напредваше, а все още нямаше слука – изминаха близо 2 часа без риба, което идва и да покаже колко беден откъм рибни ресурси е иначе този страхотен участък в самия град Пловдив – втория по население град в България. Точно затова се заехме с организацията на тези състезания, за да съберем парични средства и да се опитаме да възвърнем живота в една от емблемите на Пловдив – река Марица. В началото на тази година пуснахме 6000 сомчета и около 4000 шаранчета и амурчета в 10 километров участък с надеждата да пораснат здрави и силни и такива два безрибни часа на над 30 участника да не се случват повече.

Все пак, с напредването на времето, се надявахме постоплената вода да успее да размърда рибките, стресирани от недалечните наводнения, които бяха в началото на юни. Ето, че беше уловена и първата риба, а веднага след нея и още една – верно със скромни размери, но все пак риби. 🙂 Бяха хванати в спокойна вода в широк разлив близо до брега, където водата бе по-топла. 
До края на самото състезание бяха хванати още само две риби, но това не помрачи настроението сред 32-мата състезатели. През това време колеги показваха на идващата бодра смяна какво е това спининг и как да боравят с примамките – безценни моменти. 🙂

Първият кръг от FilStar Спининг Лига 2019 бе отразен от екипа на телевизионното предване на БНТ за лов, риболов и кинология – „Време за Губене“. Нашите участници дадоха интересни интервюта, които ще имате възможността да изгледате по телевизията на 19.09.2019 или на запис, във видеото най-долу.

До края на състезанието се уловиха още две риби и така четирима човека се намърдаха в класирането за първи кръг на старта на спининг лигата. Големите награди от първо до трето място бяха осигурени от генералния спонсор на лигата Риболовни принадлежности „FilStar“, а останалите от четвърто до осмо място от ко-спонсора ни vuk.bg. За съжаление от предвидените предметни награди до 8-мо място, се раздадоха само 4 от тях, а ние получихме уверението, че останалите ще бъдат предоставени за „поправителния изпит“, които готвим за вас. 🙂
Награждаването започна нетрадиционно и бяха наградени: най-малкия участник в състезанието, както и за участник на 14 години, който за съжаление не беше разбрал, че състезанието беше отложено от 09.06 за 23.06 и измина разстоянието от София до Пловдив за втори път – само и само да вземе участие в мероприятието ни.

След преминалото награждаване, участъкът, където беше сборния пункт, беше щателно почистен – така, както трябва да направи всеки истински риболовец по време и след своя излет.

Нашите усмихнати победители могат заслужено да ликуват, но не за дълго, защото предстоят още три кръга до края на лигата, след които ще бъде обявено генералното класиране с големите награди, осигурени от генралния спонсор на лигата – Риболовни принадлежности „FilStar“. На почетната ни стълбичка се класираха следните участници, които с майсторлък, упоритост и доза късмет уловиха риби в състезателния градски  участък на река Марица:

I-во място Минко Пондев
II-ро място Анастас Семерджиев
III-то място Калоян Якимов
IV-то място Димитър Димитров

Изказваме сърдечни благодарности на всички участници, на нашите страхотни спонсори от Риболовни принадлежности „FilStar“ и vuk.bg и разбира се, на неуморния екип на риболовно сдружение „Олимпик 2002“ – без всички вас този спининг фест нямаше да бъде възможен. Надяваме се всички да сте се забавлявали на надпреварата и да сте завързали нови и интересни запознанства с готини спинингисти. 🙂
Приходите, които постъпиха от състезанието, ще бъдат изразходвани от сдружението ни за опазване и зарибяване на река Марица. Сумата, която се събра от входа и продажбите на членски карти бе общо 1030 лв. Плановете ни са следващата година отново да направим зарибяване на участъка, за да може риболовците да се радваме на все повече и разнообразна слука на една от най-големите ни вътрешни реки – река Марица. 
Предстои ни много скоро да се видим отново с всички вас на втория кръг от FilStar Спининг Лига 2019, който ще се проведе на язовир Пясъчник на 29-ти септември. Надяваме се тогава да присъстват и колегите, които на драго сърце заплатиха таксата за участие, но не успяха да присъстват, поради лични ангажименти. Бъдете здрави всички и до следващия спининг кръг – тепърва предстои най-интересната част от FilStar Спининг Лига 2019!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.