Извършени проверки през април – май 2018

Здравейте другари и симпатизанти на риболовно сдружение „Олимпик 2002“!
Ето, че е време да публикуваме каква работа свършихме през изминалите седмици. Този път отчетът от извършените проверки ще е по-дълъг, тъй като той обхваща периода от средата на април месец до края на май, когато падна забраната за риболов във водоеми разположени до 500 м н.в. Наблюдавахме общо 5 различни водоема. По традиция започваме с главната ни цел по опазване и зарибяване – язовир Пясъчник, след което ще преминем през другите водоеми, на които също противодействахме.

Пясъчник

През средата на април месец влезе в сила забраната за риболов на водоеми разположени до 500 м н.в. Рибите започнаха размножителния си период, през който те стават най-лесна плячка за крадците на риба. Разбира се през цялата забрана осигурихме проверяващи екипи, които се редуваха през дните от седмиците. Правиха се както дневни проверки, така и нощни, като някои от проверките бяха съвместно с инспектори от ИАРА Пловдив. Караваните, които от февруари месец пазят места по бреговете също бяха проверявани и с всяка седмица се увеличаваха. Имаше сериозен инцидент през деня с една лодка, на която й се запали двигателя в движение и се беше наложило да идва пожарната, за да помага на капитана на лодката… Какво е правил в язовира този човек – само той си знае. 

На 22.05.2018 при рутинна проверка по суша нашите проверяващи установиха, с помощта на термокамерата, бракониер, които бе заложил дълга единична мрежа. Бракото имаше късмет, че теренът бе пресечен, поради което нашите момчета не успяха да го гепят навреме. Мрежата бе с дължина от около 400 метра, а от нея бяха спасени няколко хубави бели риби. Във видеото можете да изгледате как бе издърпана мрежата от екипа ни, а също и връщането на всичката риба във водите на язовир Пясъчник, за да може вие да й се зарадвате някой ден. Цялата процедура по вадене и освобождаване на рибите бе над 20 минути, поради което ви представяме само по-интересните моменти от пълния видеоматериал.

По-късно през нощта, на същия ден, инспекторите от ИАРА Пловдив също се натъкнаха на бракониерски мрежи с дължина от около 1000 м., в които имаше значително количество риби – каракуда, шаран, бяла риба и червеноперка. Това коства на инспекторите освобождаване на рибите чак до 7 часа сутринта на следващия ден. Явно в нощта на 22-ри срещу 23-ти браковците не устискаха и атакуваха като за последно Пясъчник.

Проверките ни продължиха до края на забраната, като в деня преди нейното изтичане по бреговете на Пясъчник се появиха толкова много хора, че те можеше да напълнят едно средностатистическо българско село. За съжаление сред тях имаше и такива, които не уважават законите на България и бяха заметнали въдиците, дори и през нощта … други пък бяха опънали мрежичка пред бивака си, за което бяха санкционирани с цялата тежест на „Закона за Рибарство и Аквакултури“.

Река Марица край Пловдив

Направихме две дневни проверки по река Марица край Пловдив. На 02.05.2018 съвместно с инспектор от ИАРА Пловдив, не се констатираха нарушения. 
След подаден сигнал на 29.05.2018 от колеги риболовци за мрежа на река Марица, членове на сдружение „Олимпик 2002“ сформира бързо екип и заедно с ИАРА Пловдив се отзова на мястото. Мрежата беше преградила цялата река и се наложи наш член, с риск за живота си, да влезне в студените води на реката и да я изкара на брега. Мрежата с дължина от 150 метра беше извадена с плуване от Константин Данев! Кадри от изваждането й можете да видите ТУК. Проверките по реката ще продължат през риболовния сезон и призоваваме всички любители риболовци да спазват правилата за риболов. Ще се опитаме да направим река Марица край Пловдив в едно приятно местенце за риболов, чрез предвидените от нас мерки по опазване и зарибяване. Надяваме се да се включат много от вас, които посещават и милеят за благото на една от най-големите ни реки!

Домлян

По време на забраната за риболов във водоеми разположени до 500 м. н.в. язовир Домлян бе единствения голям водоем, разрешен за любителски риболов в пловдивска област, със заповед от министъра. Ние продължихме проверките язовира и през април-май, като те констатираха единствено нарушения свързани със забраната за нощен риболов. Масово тя не се спазваше, поради което някои риболовци бяха санкционирани от инспекторите на ИАРА Пловдив. При проверките не бяха констатирани маломерен улов и мрежести уреди. Предупреждаваме всички любители риболовци да пазят зарибителя, за да има какво да ви кълве и следващата година! Незабавно пускайте обратно маломерните риби, а не ги задържайте в живарниците или в кофите.

Батак

На 26 срещу 27.04.2018 г. на яз. Батак беше извършена съвместна нощна проверка с инспектори от ИАРА Пловдив и ИАРА Пазарджик. Проверката ни констатира най-различни нарушения, като се натъкнахме и на бракониери. В резултат от нашите съвместни действия с инспекторите от водите на Батак бяха извадени 102 бр. кошове за раци и 150 м. хрилна мрежа с уловена риба от видовете костур, каракуда и червеноперка. Раците и рибата бяха върнати обратно във водоема. На язовирът са открити и три лица, извършващи риболов в тъмната част на денонощието, на които са съставени 3 бр. АУАН.
Оттогава насам инспекторите от ИАРА Пазарджик заработиха на пълни обороти и правят всяка седмица проверки на язовира. Ако има желаещи доброволци, които искат да ги прикрепим към проверките на инспекторите нека да се свържат с нас. Надяваме се постигнатите резултати на тези инспектори, в противодействието на браковците на Батак, да мотивират и другите им колеги от страната. Знайте, че добре свършената работа винаги се отплаща с нещо хубаво – рано или късно.  

 

Ето и видео от проведената акция, в което можете да проследите по-подробно акцията:

Други малки водоеми в пловдивска област

За съжаление, следейки от бюлетина на ИАРА и констатациите ни по различните водоеми, наблюдавахме тази година, че масово в страната не се спазваше забраната за риболов по време на размножителния период на рибите. По малките язовири в пловдивска област наши членове на няколко пъти направиха проверки и ето какво установихме: 

На последната (четвъртата снимка) можете да видите нещо уникално – свещеник ловящ на микроязовир с въдица по време на забраната за риболов!! Абсолютно всякакви абсурди са възможни в нашата родина… Блажиш ли Дядо Попе… блажиш ли?! Сами преценете накъде отива тази държава…

Сдружение „Олимпик 2002“ изказва огромни благодарности на всички членове, които се трудиха неуморно през последните месеци на всички бракониерски фронтове, спасявайки тонове риба от километричните мрежи на крадците. Нашите проверяващи членове са хора отдадени на каузата, оставили почивка и семейства , за да опазват рибата, която ще носи много щастливи моменти не само на тях, но и на всички риболовци! Някой от вас ще каже: „Това са луди хора“, луди хора, които обаче се стремят към по-добрия начин на живот и им е писнало да бъдат ограбвани и да си траят! Те не се оплакват, а действат! Уважавайте тези хора и им стискайте силно ръка, когато ги видите на улицата или язовира, защото без тях нямаше да стигнем до промяната към по-доброто!! Без тях водоемите ни щяха да са опустели и да бъдат просто едни бездушни локви вода.

Призоваваме през следващите месеци всички любители риболовци, без значение на кой водоем ловят, да спазват установените закони и норми за улов на риба в България. Също така да подават сигнали за нередности по водоемите до отговорните институции или доброволческите организации. С така дълго чаканата актуализация на „Закона за Рибарство и Аквакултури“ санкциите стават все по-строги, а правомощията на инспекторите от ИАРА се удвояват. Надяваме се контролът по водоемите да стане още по-жесток и най-накрая в по-голяма степен да изтръгнем от умовете на хората тази болест – бракониерството. Ние ще изискваме от ИАРА да упражняват ефективен контрол, защото отдавна сме проумяли, че закон на хартия бракониери не лови – трябват ефективни действия!! 
Успешна риболовна година и много слука! 

Leave a Comment